Autor Wysmakowane 21 października 2022
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM
Surówka z białej kapusty, zgodnie z moją domową tradycją, z dodatkiem jabłka. Jak jest u Was? Wolicie z jabłkiem czy bez?
Spróbujcie koniecznie taką wersję. Sami przekonajcie się jaka jest pyszna i delikatna. A do tego jej przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i tanie.
Taka surówka to świetny dodatek do obiadu i to dość uniwersalny. Pasuje i do mięs i do ryb jak i do dań wegetariańskich.
Surówka z białej kapusty bez jabłka lekko pikantna tutaj. Zapraszam Was też na nieco bardziej orientalną wersję Chińska surówka z białej kapusty.
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM
- pół główki kapusty białej
- 2 średnie marchewki
- spore jabłko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- spora szczypta cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek EV
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM
Z białej kapusty usunąć wierzchnie liście. Kapustę przekroić na ćwiartki, z której usunąć twardy głąb. Resztę cienko poszatkować i przełożyć do sporej miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki prosto do kapusty. Posolić i dłońmi ugniatać kapustę aż będzie wilgotna i puści soki.
Jabłko umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka zetrzeć na większych oczkach tarki. Dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać i odstawić na minimum godzinę (najlepiej min. 4 godziny) przed podaniem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.