- Potrzebny czas: 25 min + godzina chłodzenia
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 19 grudnia 2017
Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem to drugi efekt moich poszukiwań idealnego sposobu na surówkę z czerwonej kapusty. Zupełnie inna od ostatecznego faworyta z tartej czerwonej kapusty (przepis), ale muszę przyznać, że do niektórych dań nawet lepiej pasująca. Z dodatkiem podsmażonej cebulki i boczku jest idealna do klusek śląskich, wszelakich pieczeni czy nawet naszego klasycznego schabowego.
Kapusta czerwona z natury jest twardsza i nie tak soczysta jak biała. Trzeba, więc tą soczystość sobie niejako „wypracować”. W tym celu lekko podgotowałam kapustę, a następnie dałam jej się kilkanaście godzin odstać po zrobieniu. Można ten czas „leżakowania” skrócić, surówka będzie po prostu delikatnie bardziej chrupiąca.
ps. Tak, wiem, że to przez gotowanie to już nie do końca jest „surówka” 😉
Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem
- pół małej główki kapusty czerwonej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżka oleju
- 1 mała cebula
- 80 g boczku wędzonego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- ćwierć łyżeczki cukru
- łyżka soku z cytryny
- do smaku – sól, pieprz czarny świeżo mielony
Kapustę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Cały kawałek włożyć do dużego garnka, zalać do przykrycia. Posolić i wlać łyżkę octu (dzięki temu kapusta zachowa swój piękny, intensywny kolor). Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na średnim ogniu. Wyjąć na sitko do odcieknięcia. Lekko przestudzoną posiekać w drobne paski.
Cebulkę i boczek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć razem cebulkę z boczkiem do lekkiego zarumienienia i zmięknięcia. Dodać do kapusty. Majonez wymieszać z musztardą, cukrem, cytryną, drugą łyżką octu, solą i pieprzem. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, choć lepiej nawet na całą noc.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
3 odpowiedzi
Pyszne, lubię surówki, chociaż z czerwonej robi się rzadko …
Bardzo lubie kapuste wiec napewno sprobuje ?
Taką surówkę to ja lubię 🙂