Przepisy

Więcej

Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem to drugi efekt moich poszukiwań idealnego sposobu na surówkę z czerwonej kapusty. Zupełnie inna od ostatecznego faworyta z tartej czerwonej kapusty (przepis), ale muszę przyznać, że do niektórych dań nawet lepiej pasująca. Z dodatkiem podsmażonej cebulki i boczku jest idealna do klusek śląskich, wszelakich pieczeni czy nawet naszego klasycznego schabowego.
Kapusta czerwona z natury jest twardsza i nie tak soczysta jak biała. Trzeba, więc tą soczystość sobie niejako „wypracować”. W tym celu lekko podgotowałam kapustę, a następnie dałam jej się kilkanaście godzin odstać po zrobieniu. Można ten czas „leżakowania” skrócić, surówka będzie po prostu delikatnie bardziej chrupiąca.
ps. Tak, wiem, że to przez gotowanie to już nie do końca jest „surówka” 😉

Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem

  • pół małej główki kapusty czerwonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka oleju
  • 1 mała cebula
  • 80 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • do smaku – sól, pieprz czarny świeżo mielony

Kapustę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Cały kawałek włożyć do dużego garnka, zalać do przykrycia. Posolić i wlać łyżkę octu (dzięki temu kapusta zachowa swój piękny, intensywny kolor). Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na średnim ogniu. Wyjąć na sitko do odcieknięcia. Lekko przestudzoną posiekać w drobne paski.

Cebulkę i boczek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć razem cebulkę z boczkiem do lekkiego zarumienienia i zmięknięcia. Dodać do kapusty. Majonez wymieszać z musztardą, cukrem, cytryną, drugą łyżką octu, solą i pieprzem. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, choć lepiej nawet na całą noc.

Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami