Autor Wysmakowane 26 maja 2019
Nasza polska, znana wszystkim kapusta kiszona w zupełnie nowej odsłonie! Surówka z kiszonej kapusty z miodem, marchewką, natką, kuminem i kurkumą. Lekko orientalna, bardzo ciekawa w smaku, a do tego super zdrowa i ekspresowa w przygotowaniu. Jeśli Wasza kapusta kiszona już zawiera sporą ilość marchewki, to możecie pominąć dodawanie jej dodatkowo. Jeśli tylko macie taką możliwość, to miód polecam naturalny, prosto z pasieki a nie z półki supermarketu. A kupując kapustę koniecznie zwróćcie uwagę czy jest to kapusta kiszona czy kwaszona i zdecydowanie wybierajcie tą pierwszą. Po zrobieniu dobrze jest odstawić surówkę na co najmniej godzinę, ale jeśli nie macie czasu to nie jest to konieczne. Można zrobić też wcześniej i przechowywać w lodówce do kilku dni.
Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- cebula dymka
- pół pęczka natki
- łyżka oliwy extra virgin
- pełna łyżeczka miodu
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- ćwierć łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- pół łyżeczki kuminu
- szczypta chilli
Kapustę kiszoną posiekać drobniej. Dymkę pokroić w niewielką kostkę. Marchew obrać umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Natkę posiekać. W misce roztrzepać oliwę z miodem i wszystkimi przyprawami. Dodać przygotowane składniki (kapusta, dymka, marchew i natka). Dokładnie wymieszać łyżką, a następnie chwilę zagnieść ręką. Dobrze jest odstawić na godzinę by smaki „się przegryzły”, ale nie jest to konieczne.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
10 Responses
Zrobiłam ? i zakochałam się. Dziękuję za przepis, jest rewelacyjny
Bardzo się cieszę 🙂
Jako zagorzała fanka kiszonej kapusty będę musiała koniecznie wypróbować ten przepis.
W takim razie łap przepis i koniecznie testuj. Myślę, że Ci się spodoba 🙂
Uwielbiam kiszoną kapustę, ciekawa jestem tego połączenia
Sprawdź je. Robi się bardzo szybko, wiec dużo nie ryzykujesz, a możesz odkryć nowe oblicze kapusty kiszonej, które mam nadzieję bardzo Ci zasmakuje.
Uwielbiam kapuste kiszoną, prawie zawsze mam w lodówce ❤ Twojej wersji jestem bardzo ciekawa, na pewno wypróbuję.
Bardzo ciekawy przepis na szybko. Bardzo lubię surówki, są najzdrowsze 🙂
W życiu nie wpadłabym, aby połączyć ze sobą takie smaki. Wygląda naprawdę przepysznie!
Kiszonej kapusty z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam. Bardzo intrygujący przepis, kiedyś na pewno się skuszę i przetestuje 🙂