Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą

przepis

Nasza polska, znana wszystkim kapusta kiszona w zupełnie nowej odsłonie! Surówka z kiszonej kapusty z miodem, marchewką, natką, kuminem i kurkumą. Lekko orientalna, bardzo ciekawa w smaku, a do tego super zdrowa i ekspresowa w przygotowaniu. Jeśli Wasza kapusta kiszona już zawiera sporą ilość marchewki, to możecie pominąć dodawanie jej dodatkowo. Jeśli tylko macie taką możliwość, to miód polecam naturalny, prosto z pasieki a nie z półki supermarketu. A kupując kapustę koniecznie zwróćcie uwagę czy jest to kapusta kiszona czy kwaszona i zdecydowanie wybierajcie tą pierwszą. Po zrobieniu dobrze jest odstawić surówkę na co najmniej godzinę, ale jeśli nie macie czasu to nie jest to konieczne. Można zrobić też wcześniej i przechowywać w lodówce do kilku dni.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • cebula dymka
  • pół pęczka natki
  • łyżka oliwy extra virgin
  • pełna łyżeczka miodu
  • ćwierć łyżeczki kurkumy
  • ćwierć łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta chilli

Kapustę kiszoną posiekać drobniej. Dymkę pokroić w niewielką kostkę. Marchew obrać umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Natkę posiekać. W misce roztrzepać oliwę z miodem i wszystkimi przyprawami. Dodać przygotowane składniki (kapusta, dymka, marchew i natka). Dokładnie wymieszać łyżką, a następnie chwilę zagnieść ręką. Dobrze jest odstawić na godzinę by smaki „się przegryzły”, ale nie jest to konieczne.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 8 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

10 komentarzy

  • Aldona 19 czerwca 2019 o 08:19 Odpowiedz

    Zrobiłam 😊 i zakochałam się. Dziękuję za przepis, jest rewelacyjny

    • Wysmakowane 19 czerwca 2019 o 08:21 Odpowiedz

      Bardzo się cieszę 🙂

  • Polka z Lasu 4 czerwca 2019 o 08:18 Odpowiedz

    Jako zagorzała fanka kiszonej kapusty będę musiała koniecznie wypróbować ten przepis.

    • Wysmakowane 5 czerwca 2019 o 10:50 Odpowiedz

      W takim razie łap przepis i koniecznie testuj. Myślę, że Ci się spodoba 🙂

  • Paulina 3 czerwca 2019 o 21:08 Odpowiedz

    Uwielbiam kiszoną kapustę, ciekawa jestem tego połączenia

    • Wysmakowane 5 czerwca 2019 o 10:52 Odpowiedz

      Sprawdź je. Robi się bardzo szybko, wiec dużo nie ryzykujesz, a możesz odkryć nowe oblicze kapusty kiszonej, które mam nadzieję bardzo Ci zasmakuje.

  • Magdalena 3 czerwca 2019 o 20:11 Odpowiedz

    Uwielbiam kapuste kiszoną, prawie zawsze mam w lodówce ❤ Twojej wersji jestem bardzo ciekawa, na pewno wypróbuję.

  • Anna Kruch 1 czerwca 2019 o 14:38 Odpowiedz

    Bardzo ciekawy przepis na szybko. Bardzo lubię surówki, są najzdrowsze 🙂

  • eV eV 30 maja 2019 o 09:20 Odpowiedz

    W życiu nie wpadłabym, aby połączyć ze sobą takie smaki. Wygląda naprawdę przepysznie!

  • Karolina / Nasze Babelkowo 27 maja 2019 o 09:01 Odpowiedz

    Kiszonej kapusty z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam. Bardzo intrygujący przepis, kiedyś na pewno się skuszę i przetestuje 🙂

MENU