Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Surówka z surowego kalafiora

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Lekko chrupiąca, bardzo dobra surówka z surowego kalafiora. Doskonale pasuje, zwłaszcza do cięższych dań jak na przykład zrazy (przepis), bitki czy rolady, dodając im odświeżającej nutki. Do surówki dodałam kawałek ostrej papryczki by była bardziej wyrazista w smaku, ale jeśli nie lubicie ostrych dań lub surówka ma być też dla dzieci to możecie z niej zrezygnować.

Surówka z surowego kalafiora

  • 300 g kalafiora
  • pół ostrej papryczki
  • 1 mała cebula
  • koperek/ natka
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Kalafiora dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć z wody i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Papryczkę umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion i także zetrzeć na tarce, ale na małych oczkach. Wymieszać z kalafiorem, obsypać lekko solą i odstawić na pół godziny. Wykorzystać ten czas na przygotowanie pozostałych składników. Obrać i bardzo drobno posiekać cebulę, posiekać zieleninę, uprażyć pestki słonecznika na suchej patelni oraz przygotować sos. Majonez, jogurt, sok wyciśnięty z cytryny, miód i po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu dokładnie, energicznie wymieszać. Cebulę, zieleninę, sos i połowę słonecznika dodać do kalafiora i dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Obsypać z wierzchu resztą słonecznika i podawać.

Surówka z surowego kalafiora

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 Responses

  1. O świetny przepis – lubię kalafiora i czasem brakuje mi pomysłów na niego. To fajna przekąska do pracy na lunch.

  2. Właśnie kupiłam kalafiora i marzyłam o surówce z surowego 🙂 ale nie wiedziałam jak ją zrobić. No i samo przyszło :)) Super przepis. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami