Autor Wysmakowane 4 grudnia 2017
Lekko chrupiąca, bardzo dobra surówka z surowego kalafiora. Doskonale pasuje, zwłaszcza do cięższych dań jak na przykład zrazy (przepis), bitki czy rolady, dodając im odświeżającej nutki. Do surówki dodałam kawałek ostrej papryczki by była bardziej wyrazista w smaku, ale jeśli nie lubicie ostrych dań lub surówka ma być też dla dzieci to możecie z niej zrezygnować.
Surówka z surowego kalafiora
- 300 g kalafiora
- pół ostrej papryczki
- 1 mała cebula
- koperek/ natka
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Kalafiora dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć z wody i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Papryczkę umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion i także zetrzeć na tarce, ale na małych oczkach. Wymieszać z kalafiorem, obsypać lekko solą i odstawić na pół godziny. Wykorzystać ten czas na przygotowanie pozostałych składników. Obrać i bardzo drobno posiekać cebulę, posiekać zieleninę, uprażyć pestki słonecznika na suchej patelni oraz przygotować sos. Majonez, jogurt, sok wyciśnięty z cytryny, miód i po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu dokładnie, energicznie wymieszać. Cebulę, zieleninę, sos i połowę słonecznika dodać do kalafiora i dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Obsypać z wierzchu resztą słonecznika i podawać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
8 Responses
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie na przepisy na sałatki 🙂 https://cookpad.com/pl/konkursy/239-konkurs-przepisy-na-salatki
dziękuję za zaproszenie 🙂
O świetny przepis – lubię kalafiora i czasem brakuje mi pomysłów na niego. To fajna przekąska do pracy na lunch.
No i proszę, mam kolację mikołajkową dla narzeczonego 😀
Właśnie kupiłam kalafiora i marzyłam o surówce z surowego 🙂 ale nie wiedziałam jak ją zrobić. No i samo przyszło :)) Super przepis. Dziękuję!
Super! Cieszę się ze się wstrzeliłam 😉
Surowego jeszcze nie próbowałam!
Extra pomysł! Robię taką często ale dodatek papryczki i słonecznika wydaje się być genialny!