Przepisy

Więcej

Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sushi na słodko z masą śliwkową i z czekoladą

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SUSHI NA SŁODKO Z MASĄ ŚLIWKOWĄ

Widzieliście kiedyś takie cudo?! SUSHI na słodko ze śliwkową frużeliną i kakaową żelką! Robi imponujące wrażenie, a wbrew pozorom, wykonanie jest naprawdę proste, więc bez obaw się zabierajcie za robienie.

Niewiele pracy, a składników dosłownie kilka. Śliwki i ryż… to wiadomo 😀 Poza tym, mleko kokosowe, żelatyna, kakao i trochę cukru. Możecie oczywiście użyć zwykły biały cukier, ale ja bardzo polecam spróbować z kokosowym. Nie tylko jest o niebo zdrowszy, ale i ma intensywnie karmelowy smak, przez co super podkręca smak dań.

Sushi, jak to sushi – smakuje jeszcze lepiej jedzone pałeczkami! Obsługa pałeczek naprawdę nie jest trudna i każdy szybko się nauczy. Doznania z jedzenia – bezcenne 🙂  Pałeczki i jednorazowe i wielorazowe znajdziecie tutaj.  Osobiście zdecydowanie jestem zwolennikiem wielorazowych. Są i bardziej ekologiczne i oczywiście o niebo ładniejsze. Moje wymarzone to takie. Chyba wpisze je w tym roku do listu do świętego Mikołaja 😉

 

SUSHI NA SŁODKO Z MASĄ ŚLIWKOWĄ

Frużelina śliwkowa

Śmietankowy ryż

Kakaowa otoczka

SUSHI NA SŁODKO- Wykonanie frużeliny

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Włożyć do garnka i gotować ok. pół godziny, aż zupełnie się rozpadną i będą bardzo miękkie. Pod koniec dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Mąkę rozpuścić w wodzie. Dodać do śliwek, wymieszać, zagotować i odstawić do ostudzenia.

SUSHI NA SŁODKO- Śmietankowy ryż

Ryż zacząć szykować w połowie gotowania śliwek. Wszystkie składniki włożyć do garnka, Gotować ok. 15 min.

Ryż  odstawić przykryty na kolejne 15 min. Po tym czasie rozsmarować go równomiernie na kawałku folii aluminiowej formując prostokąt o szerokości ok. 15 cm i grubość ponad 1 cm. Z jednego, dłuższego boku wyłożyć frużelinę. Zwinąć szczelnie rolkę, owijając ją folią. Schować do lodówki na kilka godzin.

SUSHI NA SŁODKO- Kakaowa otoczka

Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie. W osobnym garnuszku rozpuścić kakao w gorącej śmietance. Dodawać stopniowo żelatynę, ciągle mieszając.

Kakaową masę wylać przez sitko na papier do pieczenia, formując prostokąt, szerszy niż uprzednio ten z ryżu. Gdy masa zacznie tężeć, z jednego boku wyłożyć rolkę sushi i zawinąć ją w kakaową masę. Wstawić do lodówki na min godz przed podaniem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

sushi na słodko ze śliwkami
sushi na deser śliwka czekolada

Post zawiera linki afiliacyjne do Ceneo.

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
Łosoś Teriyaki przepis
Łosoś Teriyaki
portfolio zdjęcia kulinarne
Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach

Średnia ocen

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Kreatywne sushi:) Wygląda znakomicie i podejrzewam, że smakuje nie gorzej:) Chyba również się skuszę i spróbuję zrobić! Jest duże prawdopodobieństwo, że takie sushi to i moje dziecko zje:D

  2. Kurcze mega odważny pomysł. Bardzo oryginalne. Przy czym takie połączenie może być bardzo ciekawe. Muszę spróbować. Raz użyłam sosu czosnkowego do sushi (w jednej rolce na próbę), ale to była porażka. Od tego czasu trzymam się klasycznych wersji, ale to jest rzeczywiście bardzo ciekawe.

    1. taka deserowa wersja 🙂 Jak dobrze pójdzie to zimę spędzimy w Azji i trzeba było zmobilizować dzieci do nauki jedzenia pałeczkami 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami