Autor Wysmakowane 15 grudnia 2020
Prosta a’la świąteczna sałatka z łososiem i granatem. Bardzo prosta, tylko trochę inaczej podana i już wywołała niezłe poruszenie. Aż chce mi się ją powtórzyć na Wigilię. Łosoś wędzony, granat (wizualnie robi niesamowitą robotę), winogrona i trochę warzyw. A to wszystko ułożone w iście świąteczny wieniec. Skusicie się na takiego na święta czy jednak za mało tradycyjny jak na Wigilię? :).Po te bardziej i mniej tradycyjne dania, zapraszam do działu „Wigilia i święta”
Proporcje podaje tak na 2 – 3 osoby, więc jakbyście mieli ochotę podać taki wieniec na większym przyjęciu, to przemnóżcie składniki razy 2, 3 czy choćby i 10!
Świąteczna sałatka z łososiem i granatem
- 100 g łososia wędzonego
- 2 garście miksu sałat
- pół pęczka rzodkiewek
- pół surowego ogórka
- 20 ciemnych winogron
- kiełki słonecznika (mogą być inne)
- pół granatu
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- dressing: łyżka oliwy extra virgin, łyżeczka miodu, łyżka soku z granatu, łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz, odrobina chwili
Łososia pokroić w długie, cienkie paski i zwinąć w kłębek. Wszystkie owoce i warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze części. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Ogórek pokroić na wzdłuż na cieniutkie nitki. Z połówki granatu wycisnąć pestki. Sok przelać do miseczki. Dodać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki ułożyć dekoracyjnie w wieniec. Polać dressingiem. Świąteczna sałatka z łososiem jest gotowa do podania.