Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Świąteczne muffinki piernikowe

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Puszyste pachnące i bardzo świąteczne muffinki czyli piernikowe babeczki z bitą śmietaną oprószoną cynamonem i na górze piernikowy ludzik ?. Pierniczki robiłam z ostatnio mojego ulubionego przepisu -> rewelacyjne pierniczki świąteczne. Polecam! Choć oczywiście możecie wykorzystać inny dowolny przepis albo i skorzystać z kupnych pierniczków jeśli nie macie czasu piec własnych. Jeśli nie macie foremki do wykrawania ludzików to oczywiście mogą być inne kształty np. gwiazdka czy serduszko. Muffinki najlepiej przechowywać do 4 dni w temperaturze pokojowej szczelnie zamknięte. Dekorować śmietaną i pierniczkiem w dniu podania.

Świąteczne muffinki piernikowe

  • 320 g mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • pełna łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 120 g cukru trzcinowego drobnego do wypieków
  • duże jajko
  • 50 ml oleju np. rzepakowego
  • 100 ml kefiru
  • 120 ml mleka
  • 120 ml miodu*
  • Marchewka
  • 300 ml śmietany 36%
  • łyżka cukru pudru
  • cynamon do oprószenia

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu).

Do miski przesiać wszystkie składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko. Dodać olej, kefir, mleko i miód (bardzo gęsty miód to warto go lekko podgrzać przed użyciem). Wymieszać (wystarczy rózga kuchenna). Dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec zetrzeć na drobnych oczach tarki marchewkę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Porcje ciasta nakładać łyżką do foremki na muffinki (silikonowe wystarczy lekko posmarować olejem, stalowe lepiej wyłożyć papilotkami) do ok 3/4 wysokości muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min, tylko do suchego patyczka.

Przed podaniem ubić na sztywno bitą śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Szprycą dekorować świąteczne muffinki. Oprószyć cynamonem i ozdobić pierniczkiem.

Świąteczne muffinki piernikowewigilijne muffinki z pierniczkamipiernikowe babeczki na wigilię

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

  1. Ooo kolejna propozycja na świąteczny stół!? Już widzę, że będzie super smakować!? Pozdrawiam serdecznie!?

  2. Pyszne muffinki i piękne będą prezentować się na stole ? chętnie po nie sięgają duzi i mali! ?

  3. Idealny przepis na święta. Uwielbiam smak i aromat korzennych przypraw. Nieodmiennie kojarzą mi się z Bliskim Wschodem, rozgwieżdżonym niebem i targiem w al-Qatif.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami