
- Potrzebny czas: 10 min + pieczenie
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 15 grudnia 2019
Puszyste pachnące i bardzo świąteczne muffinki czyli piernikowe babeczki z bitą śmietaną oprószoną cynamonem i na górze piernikowy ludzik ?. Pierniczki robiłam z ostatnio mojego ulubionego przepisu -> rewelacyjne pierniczki świąteczne. Polecam! Choć oczywiście możecie wykorzystać inny dowolny przepis albo i skorzystać z kupnych pierniczków jeśli nie macie czasu piec własnych. Jeśli nie macie foremki do wykrawania ludzików to oczywiście mogą być inne kształty np. gwiazdka czy serduszko. Muffinki najlepiej przechowywać do 4 dni w temperaturze pokojowej szczelnie zamknięte. Dekorować śmietaną i pierniczkiem w dniu podania.
Świąteczne muffinki piernikowe
- 320 g mąki pszennej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- pełna łyżka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 120 g cukru trzcinowego drobnego do wypieków
- duże jajko
- 50 ml oleju np. rzepakowego
- 100 ml kefiru
- 120 ml mleka
- 120 ml miodu*
- Marchewka
- 300 ml śmietany 36%
- łyżka cukru pudru
- cynamon do oprószenia
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu).
Do miski przesiać wszystkie składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko. Dodać olej, kefir, mleko i miód (bardzo gęsty miód to warto go lekko podgrzać przed użyciem). Wymieszać (wystarczy rózga kuchenna). Dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec zetrzeć na drobnych oczach tarki marchewkę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Porcje ciasta nakładać łyżką do foremki na muffinki (silikonowe wystarczy lekko posmarować olejem, stalowe lepiej wyłożyć papilotkami) do ok 3/4 wysokości muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min, tylko do suchego patyczka.
Przed podaniem ubić na sztywno bitą śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Szprycą dekorować świąteczne muffinki. Oprószyć cynamonem i ozdobić pierniczkiem.
Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
11 Responses
Piękne i apetyczne! :*
Na Święta muszą być 🙂 uwielbiam wszystko co piernikowe :*
świetnie się prezentują 🙂
Ooo kolejna propozycja na świąteczny stół!? Już widzę, że będzie super smakować!? Pozdrawiam serdecznie!?
jaaaakie urocze! 😀 z pewnością urozmaicą śiwąteczny stół i wprowadzą jeszcze więcej uśmiechu 🙂
Pyszne muffinki i piękne będą prezentować się na stole ? chętnie po nie sięgają duzi i mali! ?
Wysmakowane babeczki!
Wyglądają bardzo atrakcyjnie. Idealny świąteczny deser.
Cudowne świąteczne muffiny! dwa w jednym <3
Pierniki w każdej postaci, ale te ludziki na pierzynce … skradły moje serce 🙂
Idealny przepis na święta. Uwielbiam smak i aromat korzennych przypraw. Nieodmiennie kojarzą mi się z Bliskim Wschodem, rozgwieżdżonym niebem i targiem w al-Qatif.
Mniam mniam ?uwielbiam takie słodkości na święta
I to jest chwila, kiedy żałuję odległości, która nas dzieli. W przeciwnym razie często musiałabyś mnie gościć i karmić! Pewnie potem miałabym problem ze zmieszczeniem się w drzwi, no ale … 😉
Pyszne babeczki, kochana :*