Porcja
4-5 osób
Trudność
Średni
Porcja4-5 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

SZARPANY KURCZAK (PULLED CHICKEN) W TORTILLI

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pulled chicken czyli rwany kurczak to takie danie z cyklu “spróbuj to pokochasz”. Mięso ma totalnie niesamowitą strukturę! Po prostu musisz przetestować. Zwłaszcza, że to takie bajecznie proste”

 

Co to PULLED CHICKEN?

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki na sos (a nie ma ich dużo), włożyć do sosu kurczaka i długo go dusić po d przykryciem na wolnym ogniu. Czasu na duszenie zarezerwuj więc sporo, ale Ty nie musisz wtedy nic robić. Możesz więc cieszyć się wolnym czasem podczas gdy Twój obiad będzie robić się sam. 

Pulled chicken (rwany kurczak) możesz podać np. W sałatce, jako danie obiadowe np. z dodatkiem ryżu czy jak ja, po prostu zawinięty w tortilli. Ja zrobiłam sos dość ostry (mam tu wielbicieli ostrych smaków?), bo wzbogaciłam go o ostre papryczki Jalapeno od Helcom. Dzięki nim sos był nie tylko pikantny, ale i bardzo wyrazisty, z wyjątkowym twistem. 

Podoba Ci się przepis na pulled chicken (rwanego kurczaka)? To sprawdź też koniecznie mój niezawodny, idealny przepis na pulled porka! Zawsze wychodzi idealnie!

Szarpany kurczak czyli pulled chicken w tortilli

SKŁADNIKI – WSZYSTKO CO POTRZEBUJESZ TO:

  • 800 g kurczaka (spora podwójna pierś)
  • Mała czerwona cebula
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona papryka
  • Łyżka oliwy do smażenia
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Przyprawy (po 2/3 łyżeczki soli, pieprzu, oregano, kuminu, słodkiej papryki)
  • Kilka ostrych papryczek jalapeno w zalewie
  • Do podania: awokado, placki tortilli

Przepis na pulled chicken – krok po kroku

KROK 1:

Cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek zgnieć. Paprykę pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij cebulę. Po chwili dodaj czosnek i razem chwilę smaż na niewielkiej mocy palnika. Następnie na patelnię dodaj paprykę i papryczki w zalewie. Wymieszaj dokładnie. Po ok. minucie zalej całość przecierem pomidorowym i sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj. Zrób miejsce na środku i włóż tam całe piersi kurczaka. Polej je sosem. Patelnie przykryj, zmniejsz moc grzania na prawie minimalną i duś około 2 godziny. Co jakiś czas możesz przewrócić kurczaki na drugą stronę, obficie polewając je przy tym sosem. 

 

KROK 2:

Gdy kurczak będzie gotowy wbijaj w niego dwa widelce i rozszarpuj mięso na bogi, do uzyskania charakterystycznych włókien. 

KROK 3:

Wyłóż mięso na tortillę, na wierzch połóż plasterki awokado i jeśli lubisz ostre dania, dodaj jeszcze kilka papryczek jalapeno. Zwiń wrapa i podawaj. Smacznego.

*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Szarpany kurczak czyli pulled chicken

Podoba Ci się? Sprawdź też koniecznie

 

burger pulled pork
Burger pulled pork

MOJA KSIĄŻKA "SZYBKIE SŁODKOŚCI"

106 przepisów na ciasta, ciasteczka i desery a także słodkie i zdrowe lunch boxy - wszystko do zrobienia dosłownie w chwilę. Sprawdź koniecznie!

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g