Autor Wysmakowane 22 września 2023
Pulled chicken czyli rwany kurczak to takie danie z cyklu “spróbuj to pokochasz”. Mięso ma totalnie niesamowitą strukturę! Po prostu musisz przetestować. Zwłaszcza, że to takie bajecznie proste”
Co to PULLED CHICKEN?
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki na sos (a nie ma ich dużo), włożyć do sosu kurczaka i długo go dusić po d przykryciem na wolnym ogniu. Czasu na duszenie zarezerwuj więc sporo, ale Ty nie musisz wtedy nic robić. Możesz więc cieszyć się wolnym czasem podczas gdy Twój obiad będzie robić się sam.
Pulled chicken (rwany kurczak) możesz podać np. W sałatce, jako danie obiadowe np. z dodatkiem ryżu czy jak ja, po prostu zawinięty w tortilli. Ja zrobiłam sos dość ostry (mam tu wielbicieli ostrych smaków?), bo wzbogaciłam go o ostre papryczki Jalapeno od Helcom. Dzięki nim sos był nie tylko pikantny, ale i bardzo wyrazisty, z wyjątkowym twistem.
Podoba Ci się przepis na pulled chicken (rwanego kurczaka)? To sprawdź też koniecznie mój niezawodny, idealny przepis na pulled porka! Zawsze wychodzi idealnie!
Szarpany kurczak czyli pulled chicken w tortilli
SKŁADNIKI – WSZYSTKO CO POTRZEBUJESZ TO:
- 800 g kurczaka (spora podwójna pierś)
- Mała czerwona cebula
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryka
- Łyżka oliwy do smażenia
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Przyprawy (po 2/3 łyżeczki soli, pieprzu, oregano, kuminu, słodkiej papryki)
- Kilka ostrych papryczek jalapeno w zalewie
- Do podania: awokado, placki tortilli
Przepis na pulled chicken – krok po kroku
KROK 1:
Cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek zgnieć. Paprykę pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij cebulę. Po chwili dodaj czosnek i razem chwilę smaż na niewielkiej mocy palnika. Następnie na patelnię dodaj paprykę i papryczki w zalewie. Wymieszaj dokładnie. Po ok. minucie zalej całość przecierem pomidorowym i sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj. Zrób miejsce na środku i włóż tam całe piersi kurczaka. Polej je sosem. Patelnie przykryj, zmniejsz moc grzania na prawie minimalną i duś około 2 godziny. Co jakiś czas możesz przewrócić kurczaki na drugą stronę, obficie polewając je przy tym sosem.
KROK 2:
Gdy kurczak będzie gotowy wbijaj w niego dwa widelce i rozszarpuj mięso na bogi, do uzyskania charakterystycznych włókien.
KROK 3:
Wyłóż mięso na tortillę, na wierzch połóż plasterki awokado i jeśli lubisz ostre dania, dodaj jeszcze kilka papryczek jalapeno. Zwiń wrapa i podawaj. Smacznego.
*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Podoba Ci się? Sprawdź też koniecznie
Jedna odpowiedź
Bardzo fajny przepis! Szarpanego kurczaka używam najczęściej do burgerów, ten z twojego przepisu świetnie się do tego nadaje 🙂