Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Szybki falafel z ciecierzycy z puszki

3,0
Rated 3 out of 5
3 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najprostszy, najszybszy przepis na przepyszny falafel z ciecierzycy z puszki. Tradycyjnie falafel robi się z suchej ciecierzycy, ale nie zawsze mamy taką pod ręką i nie zawsze jest czas, by czekać kilka godzin aż się porządnie wymoczy. Wtedy z pomocą przychodzi zachomikowana puszka cieciorki i poniższy przepis. W 20 minut od sięgnięcia po puszkę falafel już może wylądować na talerzu.W tradycyjnym przepisie z suchej ciecierzycy nie potrzeba mąki, ale tu jest ona niezbędna. Możecie użyć mąki z ciecierzycy, mąkę orkiszową albo i po prostu pszenną. Zamiast świeżej kolendry można użyć więcej samej natki. Nie pomijajcie jednak sody. Przyspiesza smażenie roślin strączkowych.

 

Więcej dań z wykorzystaniem ciecierzycy tutaj: ciecierzyca

Szybki falafel z ciecierzycy z puszki

  • puszka ciecierzycy
  • po łyżeczce świeżo mielonego pieprzu, kuminu i ziaren kolendry
  • po pół łyżeczki kardamonu i chilli
  • 2 spore ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • garść świeżej natki
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka sody
  • 60 g mąki (lub mniej)
  • olej do smażenia

Ciecierzycę porządnie odsączyć z zalewy. Wszystkie przyprawy i czosnek utłuc w moździerzu. Cebulę włożyć do pojemnika do siekania/ malaksera i rozdrobnić. Dodać natkę i kolendrę i znów rozdrobnić. Najlepiej pulsacyjnie. Nie miksować na gładką masę. Na koniec dodać ciecierzycę i znów bardzo krótko, pulsacyjnie rozdrobnić. Kawałki cebuli, ziół i cieciorki mają być wyraźnie wyczuwalne. Dodać przyprawy z moździerza, cytrynę i sól. Wymieszać łyżką. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Na koniec połączyć z sodą i mąką. Mąkę dodawać stopniowo, tylko do uzyskania idealnej konsystencji. Masę wstawić na chwilę do zamrażarki. W tym czasie rozgrzać olej na patelni do ok. 160 stopni C. Z masy formować niewielkie kotleciki (u mnie o wadze ok. 22 g każdy) i smażyć je na złoto na mocno rozgrzanym tłuszczu.

 

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Szybki falafel z ciecierzycy z puszki

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

3,0
Rated 3 out of 5
3 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

  1. Korzystam z tego przepisu już nasty raz. Nie jest to klasyczny falafel ale cała moja rodzina lubi go połączonego z warzywami sosem czosnkowym i tortilla.

    1. To prawda. To taka uproszczona i szybsza wersja. Cieszę się, że smakuje i wracacie do przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami