
Autor Wysmakowane 5 sierpnia 2020
Najprostszy, najszybszy przepis na przepyszny falafel z ciecierzycy z puszki. Tradycyjnie falafel robi się z suchej ciecierzycy, ale nie zawsze mamy taką pod ręką i nie zawsze jest czas, by czekać kilka godzin aż się porządnie wymoczy. Wtedy z pomocą przychodzi zachomikowana puszka cieciorki i poniższy przepis. W 20 minut od sięgnięcia po puszkę falafel już może wylądować na talerzu.W tradycyjnym przepisie z suchej ciecierzycy nie potrzeba mąki, ale tu jest ona niezbędna. Możecie użyć mąki z ciecierzycy, mąkę orkiszową albo i po prostu pszenną. Zamiast świeżej kolendry można użyć więcej samej natki. Nie pomijajcie jednak sody. Przyspiesza smażenie roślin strączkowych.
Więcej dań z wykorzystaniem ciecierzycy tutaj: ciecierzyca
Szybki falafel z ciecierzycy z puszki
- puszka ciecierzycy
- po łyżeczce świeżo mielonego pieprzu, kuminu i ziaren kolendry
- po pół łyżeczki kardamonu i chilli
- 2 spore ząbki czosnku
- pół cebuli
- garść świeżej natki
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka sody
- 60 g mąki (lub mniej)
- olej do smażenia
Ciecierzycę porządnie odsączyć z zalewy. Wszystkie przyprawy i czosnek utłuc w moździerzu. Cebulę włożyć do pojemnika do siekania/ malaksera i rozdrobnić. Dodać natkę i kolendrę i znów rozdrobnić. Najlepiej pulsacyjnie. Nie miksować na gładką masę. Na koniec dodać ciecierzycę i znów bardzo krótko, pulsacyjnie rozdrobnić. Kawałki cebuli, ziół i cieciorki mają być wyraźnie wyczuwalne. Dodać przyprawy z moździerza, cytrynę i sól. Wymieszać łyżką. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Na koniec połączyć z sodą i mąką. Mąkę dodawać stopniowo, tylko do uzyskania idealnej konsystencji. Masę wstawić na chwilę do zamrażarki. W tym czasie rozgrzać olej na patelni do ok. 160 stopni C. Z masy formować niewielkie kotleciki (u mnie o wadze ok. 22 g każdy) i smażyć je na złoto na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
6 Responses
Korzystam z tego przepisu już nasty raz. Nie jest to klasyczny falafel ale cała moja rodzina lubi go połączonego z warzywami sosem czosnkowym i tortilla.
To prawda. To taka uproszczona i szybsza wersja. Cieszę się, że smakuje i wracacie do przepisu 🙂
Cześć! Ile wazy twoja puszka z ciecierzyca? Bo mam w słoiku i nie wiem ile dać
Klasyczna, 400 g czyli po odsączeniu z zalewy pewnie ok. 300 g samej cieciorki.
Wszystko ok ale 2 łyżeczki soli to stanowczo za dużo 🙂
Kamil zdecydowanie za dużo! Strasznie przepraszam! Miało być oczywiście 1/2 łyżeczki! Poprawione.