Autor Wysmakowane 11 grudnia 2019
Prosty, sycący i szybki gulasz z indyka na obiad dla całej rodziny. Idealny na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy coś ciepłego na rozgrzanie, a nie mamy zbyt wiele czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Ten gulasz przygotujecie spokojnie przygotujecie w maksymalnie pół godziny, a to czego nie zjecie od razu, możecie zapakować do lunch boxa i zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy bo nic nie traci na nocnym leżakowaniu i ponownym podgrzewaniu.
Tutaj znajdziecie pozostałe wysmakowane przepisy na przepyszny gulasz również w opcji z wołowiną i z łopatki wieprzowej (polecam bardzo!).
Szybki gulasz z indyka
- 600 g fileta z indyka
- sól i świeżo mielony pieprz
- pełna łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- 1 cebula
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- kilka kawałków suszonych pomidorów
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie
- po łyżeczce: słodkiej (najlepiej wędzonej) i ostrej papryki, majeranku i oregano
- szklanka bulionu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- ok 16 pomidorków koktajlowych
- łyżeczka mąki ziemniaczanej – opcjonalnie, do zagęszczenia sosu
- natka pietruszki – do posypania
- do podania: gotowane ziemniaki / makaron bądź kasza i prosta lekka sałatka na bazie np. rukoli
Mocno rozgrzać suchą, dużą patelnię (bez tłuszczu). Indyka oczyścić i pokroić w niewielką kostkę. Włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i delikatnie obtoczyć w mące pszennej. Włożyć na patelnię i szybko obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać dwie łyżki masła / oliwy. Dokładnie wymieszać i odłożyć do miski. Na patelnię po smażeniu indyka dodać ostatnią łyżkę masła oraz drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę. Chwilę smażyć, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie szykować kolejne składniki i dodawać do warzyw: przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane drobniej pomidorki suszone, liść laurowy, ziele angielskie i odmierzone wszystkie przyprawy. Na koniec zagotować bulion i gorący wlać na patelnię. Dodać z miski indyka i gotować razem jakieś 10 minut do lekkiej redukcji sosu. W połowie gotowania dodać przecier pomidorowy, spróbować i ewentualnie doprawić. Na koniec przekroić pomidorki koktajlowe na połówki i dodać do gulaszu. W razie potrzeby lekko zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Zagotować i zestawić z ognia. Na talerzach obsypać natką.
Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło