
Autor Wysmakowane 15 kwietnia 2018
Czasem, gdy mam ochotę na coś pysznego i domowego, ale niezbyt dużo czasu na gotowanie, wybieram drogę lekko na skróty. Potrzeba matką wynalazku i niekiedy naprawdę fajnego sukcesu. Tak było i tym razem. Szybki ryż po meksykańsku, czyli opowieść o tym jak ekspresowo wyszło mi danie naprawdę, niezłe w swej prostocie i szybkości w przygotowaniu. Częstujcie się przepisem. Nie tylko w awaryjnych sytuacjach. A gdy będziecie mieć więcej czasu kliknijcie na tag kuchnia meksykańska po więcej meksykańskich inspiracji. Kuchnia jest niesamowita i zdecydowanie warto!
Szybki ryż po meksykańsku
- pół cebuli
- ok 350 g kurczaka
- po pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
- opcjonalnie: po 1/3 łyżeczki kolendry mielonej i kuminu
- spora szczypta chilli
- olej rzepakowy do smażenia
- puszka kukurydzy z czerwoną fasolką (lub po pół puszki jeśli osobno)
- 40 g koncentratu pomidorowego
- mały przecier pomidorowy 160 g
- 100 ml bulionu drobiowego
- pół łyżeczki cukru
- trochę kolendry lub natki
- 100 g ryżu
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka w kawałki o boku ok 1 cm. W misce wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Ugotować ryż na sypko.
Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę. Zwiększyć moc niemal na maksimum i dodać kurczaka. Często mieszając zarumienić mięso z wszystkich stron. W tym czasie wymieszać gorący bulion z koncentratem i przecierem. Dodać mieszankę na patelnię wraz z warzywami z puszki i cukrem. Podsmażyć kilka minut do lekkiej redukcji sosu. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku (powinno być dość ostre).
Sos podawać z ugotowanym, odcedzonym ryżem, posypany kolendrą/ natką.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
8 odpowiedzi
Ryż w każdej postaci, w której jest wyczuwalny mi nie bardzo smakuje – czy tutaj czuć jego smak, czy inne składniki go fajnie markują? 😉
Iza, zdecydowanie jest wyczuwalny. Na ryżu głównie opiera się kuchnia meksykańska 😉 Ale sos też bardzo fajnie gra z makaronem, więc spokojnie możesz zaserwować w miejsce ryżu makaron.
Wygląda zachęcająco… Aż się głodna zrobiłam. 🙂
Wow jakie to apetyczne, czasami trzeba coś zrobić na szybko, przepis jak znalazł 🙂
lubię takie szybkie przepisy. super pomysł na obiad
Na szczęście szybko i prosto też można wyczarować coś super 😉
nie jadłam nigdy takiego ryżu 🙂
To może się skusisz? 🙂