Szybki ryż po meksykańsku

przepis

Czasem, gdy mam ochotę na coś pysznego i domowego, ale niezbyt dużo czasu na gotowanie, wybieram drogę lekko na skróty. Potrzeba matką wynalazku i niekiedy naprawdę fajnego sukcesu. Tak było i tym razem. Szybki ryż po meksykańsku, czyli opowieść o tym jak ekspresowo wyszło mi danie naprawdę, niezłe w swej prostocie i szybkości w przygotowaniu. Częstujcie się przepisem. Nie tylko w awaryjnych sytuacjach. A gdy będziecie mieć więcej czasu kliknijcie na tag kuchnia meksykańska po więcej meksykańskich inspiracji. Kuchnia jest niesamowita i zdecydowanie warto!

Szybki ryż po meksykańsku

  • pół cebuli
  • ok 350 g kurczaka
  • po pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
  • opcjonalnie: po 1/3 łyżeczki kolendry mielonej i kuminu
  • spora szczypta chilli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • puszka kukurydzy z czerwoną fasolką (lub po pół puszki jeśli osobno)
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • mały przecier pomidorowy 160 g
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki cukru
  • trochę kolendry lub natki
  • 100 g ryżu

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka w kawałki o boku ok 1 cm. W misce wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Ugotować ryż na sypko.

Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę. Zwiększyć moc niemal na maksimum i dodać kurczaka. Często mieszając zarumienić mięso z wszystkich stron. W tym czasie wymieszać gorący bulion z koncentratem i przecierem. Dodać mieszankę na patelnię wraz z warzywami z puszki i cukrem. Podsmażyć kilka minut do lekkiej redukcji sosu. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku (powinno być dość ostre).

Sos podawać z ugotowanym, odcedzonym ryżem, posypany kolendrą/ natką.

Szybki ryż po meksykańsku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Szybki ryż po meksykańsku
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 16 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

8 komentarzy

  • Iza | QualityTest.pl 17 kwietnia 2018 o 09:11 Odpowiedz

    Ryż w każdej postaci, w której jest wyczuwalny mi nie bardzo smakuje – czy tutaj czuć jego smak, czy inne składniki go fajnie markują? 😉

    • Wysmakowane 17 kwietnia 2018 o 09:35 Odpowiedz

      Iza, zdecydowanie jest wyczuwalny. Na ryżu głównie opiera się kuchnia meksykańska 😉 Ale sos też bardzo fajnie gra z makaronem, więc spokojnie możesz zaserwować w miejsce ryżu makaron.

  • Anna 16 kwietnia 2018 o 21:18 Odpowiedz

    Wygląda zachęcająco… Aż się głodna zrobiłam. 🙂

  • krystynabozenna 16 kwietnia 2018 o 21:00 Odpowiedz

    Wow jakie to apetyczne, czasami trzeba coś zrobić na szybko, przepis jak znalazł 🙂

  • paulina 16 kwietnia 2018 o 20:41 Odpowiedz

    lubię takie szybkie przepisy. super pomysł na obiad

    • Wysmakowane 16 kwietnia 2018 o 20:45 Odpowiedz

      Na szczęście szybko i prosto też można wyczarować coś super 😉

  • Klaudia 16 kwietnia 2018 o 19:57 Odpowiedz

    nie jadłam nigdy takiego ryżu 🙂

    • Wysmakowane 16 kwietnia 2018 o 20:46 Odpowiedz

      To może się skusisz? 🙂

MENU