Bułeczki drożdżowe bez mleka i jajek

przepis

Uwielbiam domowe pieczywo (link do pozostałych wysmakowanych bułeczek)! Dziś mam dla Was puszyste, mięciutkie i szybkie bułeczki drożdżowe bez mleka i bez jajek. Są więc jak najbardziej odpowiednie również dla alergików. Jak to bułeczki drożdżowe, potrzebują chwilę, żeby wyrosnąć, ale i tak (jak na drożdże), czas ten jest skrócony do minimum. Nie robimy rozczynu, a główne wyrastanie trwa tylko 30 minut.

Bułeczki są najlepsze zaraz po upieczeniu. Z czasem – jak to wypieki drożdżowe – tracą świeżość, więc choć kolejnego dnia wciąż są dobre, ja wolę zaraz po ostudzeniu odłożyć te do zjedzenia od razu, a resztę zamrozić. Po rozmrożeniu wciąż są pyszne! Tajemnicą udanego wypieku jest naprawdę długie, energicznie zagniatanie. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne. Dobrze jest, by trwało co najmniej 8 minut. Uwierzcie mi, że z każdą minutą zagniatania, Wasze bułeczki będą jeszcze lepsze!

Bułeczki drożdżowe bez mleka i jajek

• 500 g mąki pszennej (zrobiłam pół na pół z krupczatki i chlebowej, ale może być tylko jeden typ)
• czubata łyżeczka soli
• duża szczypta cukru
• 250 ml wody
• 30 g świeżych drożdży
• 50 ml oleju rzepakowego

Mąkę przesiać do większej miski. Dodać sól i cukier. Dokładnie wymieszać. W niewielkiej miseczce lekko podgrzać wodę (idealnie 40 stopni C – cieplejsza zabije drożdże, w zimniejszej dłużej będą rosły). Dodać drożdże i rozetrzeć łyżką, aż drożdże się upłynnią. Przelać całość do suchych składników. Dodać olej i energicznie, dokładnie, zagnieść dłońmi ciasto. Zagniatanie powinno trwać co najmniej 8 minut. Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w kulkę i ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiać pomiędzy bułeczkami min 3 cm przerwy bo jeszcze urosną. Oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (ok 20 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).
Na wierzchu każdej bułeczki naciąć tępą stroną noża krzyżyk. Wstawić do piekarnika i piec ok 18 minut aż leciutko się zaczną rumienić (dalej powinny być jasne).

Bułeczki drożdżowe bez mleka i jajekDomowe bułeczki bez mleka i jajek

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Bułeczki drożdżowe bez mleka i jajek
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 16 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

19 komentarzy

  • Danuta 14 grudnia 2019 o 11:27 Odpowiedz

    Zrobiłam te bułeczki. Długo szukałam przepisu właśnie na takie bułki.
    Ja robię wyłącznie na mące orkiszowej Typ 630, dlatego dodałam nieco więcej wody.
    U mnie bułki wyrastały trochę dłużej, choć wodę dodałam ciepłą i ciasto wyrastało przy ciepłym grzejniku, ale pięknie wyrosły.
    Piekłam też w trochę wyższej temperaturze min 20 minut, a i tak bułki są jasne, ale pyszne i delikatne.
    Dziękuję za przepis 😉

  • Karolina 30 sierpnia 2019 o 17:39 Odpowiedz

    Dziekuje za przepis wlasnie upieklam 2/3 maki orkiszowej i 1/3 bialej, zamiast oleju dalam roztopione maslo, wyszly super! W srodku majeranek i posypane czarnuszka 🙂 PS troche wiecej wody musialam dac okolo 300ml, orkiszowa maka wiecej chlonie.

  • Karolina 18 maja 2019 o 14:19 Odpowiedz

    a czy mona zamiast oleju oliwę? muszę przejśc na dietę bez mleczną a przepis jest podobny do tych bułeczek które robię na co dzień, więc bardzo mi się podoba 😀

    • Wysmakowane 18 maja 2019 o 19:22 Odpowiedz

      Myślę że powinny wyjść też z oliwą.

  • Magdalenka 9 maja 2019 o 11:12 Odpowiedz

    Skąd te niskie oceny?! Omal się nie zrażałam! A bułeczki wyszly przepyszne!!!

  • Sylwia R 1 marca 2019 o 18:51 Odpowiedz

    Postaram się jutro na śniadanie przyrządzić… Cieplutkie, z maselkiem i dżemem 😊 śniadanie idealne ❤️

  • Basia 19 stycznia 2019 o 20:18 Odpowiedz

    Czy aby nie ma błędu z drożdżami? 30 gramów to dość spora ilość. W bułkach śniadaniowych dodajesz tylko 7 gramów.
    Pozdrawiam

  • Basia 19 stycznia 2019 o 20:08 Odpowiedz

    Czy można zamienić na suche drożdże?

    • Wysmakowane 19 stycznia 2019 o 21:31 Odpowiedz

      Nie robiłam tych bułeczek na suchych, ale myślę, że powinny wyjść bez problemu. Suchych dałabym wagowo dwa razy mniej niż świeżych, czyli 15 g (ok 3,5 płaskiej łyżeczki)

  • Ewelina 15 stycznia 2019 o 11:07 Odpowiedz

    Witam
    Jaka dokładnie ta mąka chlebowa ?

    • Wysmakowane 15 stycznia 2019 o 11:11 Odpowiedz

      Ja użyłam zwykłej pszennej szymanowskiej chlebowej typ 750.

  • Ewa 15 stycznia 2019 o 10:59 Odpowiedz

    Ja sama nie piekę, ale moja mama i ciocia chętnie to robią więc podrzucę im przepis bo jednak domowe pieczywo jest najlepsze 🙂

  • urszula oliwek 12 stycznia 2019 o 16:14 Odpowiedz

    Świetny przepis! Bardzo lubię domowe pieczywo.Najczęściej piekę chleby, ale chętnie wypróbuję te bułki. Fajnie, że są bez mleka i jajek 🙂

  • krystynabozennna 12 stycznia 2019 o 09:56 Odpowiedz

    Ależ pysznie wyglądają 🙂
    Może by tak spróbować i zrobić ?

    • Wysmakowane 12 stycznia 2019 o 11:20 Odpowiedz

      pozostaje mi polecić. Dużo nie ryzykujesz 😉

MENU