Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Bułeczki drożdżowe bez mleka i jajek

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 28 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Uwielbiam domowe pieczywo (link do pozostałych wysmakowanych bułeczek)! Dziś mam dla Was puszyste, mięciutkie i szybkie bułeczki drożdżowe bez mleka i bez jajek. Są więc jak najbardziej odpowiednie również dla alergików. Jak to bułeczki drożdżowe, potrzebują chwilę, żeby wyrosnąć, ale i tak (jak na drożdże), czas ten jest skrócony do minimum. Nie robimy rozczynu, a główne wyrastanie trwa tylko 30 minut.

Bułeczki są najlepsze zaraz po upieczeniu. Z czasem – jak to wypieki drożdżowe – tracą świeżość, więc choć kolejnego dnia wciąż są dobre, ja wolę zaraz po ostudzeniu odłożyć te do zjedzenia od razu, a resztę zamrozić. Po rozmrożeniu wciąż są pyszne! Tajemnicą udanego wypieku jest naprawdę długie, energicznie zagniatanie. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne. Dobrze jest, by trwało co najmniej 8 minut. Uwierzcie mi, że z każdą minutą zagniatania, Wasze bułeczki będą jeszcze lepsze!

Bułeczki drożdżowe bez mleka i jajek

• 500 g mąki pszennej (zrobiłam pół na pół z krupczatki i chlebowej, ale może być tylko jeden typ)
• czubata łyżeczka soli
• duża szczypta cukru
• 250 ml wody
• 30 g świeżych drożdży
• 50 ml oleju rzepakowego

Mąkę przesiać do większej miski. Dodać sól i cukier. Dokładnie wymieszać. W niewielkiej miseczce lekko podgrzać wodę (idealnie 40 stopni C – cieplejsza zabije drożdże, w zimniejszej dłużej będą rosły). Dodać drożdże i rozetrzeć łyżką, aż drożdże się upłynnią. Przelać całość do suchych składników. Dodać olej i energicznie, dokładnie, zagnieść dłońmi ciasto. Zagniatanie powinno trwać co najmniej 8 minut. Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w kulkę i ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiać pomiędzy bułeczkami min 3 cm przerwy bo jeszcze urosną. Oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (ok 20 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).
Na wierzchu każdej bułeczki naciąć tępą stroną noża krzyżyk. Wstawić do piekarnika i piec ok 18 minut aż leciutko się zaczną rumienić (dalej powinny być jasne).

Bułeczki drożdżowe bez mleka i jajekDomowe bułeczki bez mleka i jajek

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

IMG 1557

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 28 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

26 odpowiedzi

  1. Dałam mąkę luksusową 550 i trochę krupczatki, sporo musiałam dodać do podsypywania przy urabianiu ciasta (urabiałam około 10 min ale niestety nie wyrosło za bardzo, może 0,7 objętości urosło) zaraz trafią do piekarnika, ciekawe co wyjdzie…😁😁

    1. Może woda do drożdży była za zimna? Albo pomieszczenie, gdzie wyrastały bułeczki za chłodne/ z przewiewami? Niestety nie zrobiłam zdjęcia ciasta po wyrastaniu, ale pod przepisem załączyłam skan zdjęcia przed pieczeniem, z Instagrama w wykonaniu jednej z czytelniczek. Bułeczki powinny ładnie urosnąć. Mam nadzieję, że Twoje bułeczki nadrobiły w piekarniku. Daj znać jak finalny efekt.

  2. Dziś robiłam z tego przepisu ale nie bułkę a taki chlebek mi wyszedł, bo w jednej blaszce keksówce, przepis ideolo 😉 bułki zrobię następnym razem 😉

  3. Zrobiłam te bułeczki. Długo szukałam przepisu właśnie na takie bułki.
    Ja robię wyłącznie na mące orkiszowej Typ 630, dlatego dodałam nieco więcej wody.
    U mnie bułki wyrastały trochę dłużej, choć wodę dodałam ciepłą i ciasto wyrastało przy ciepłym grzejniku, ale pięknie wyrosły.
    Piekłam też w trochę wyższej temperaturze min 20 minut, a i tak bułki są jasne, ale pyszne i delikatne.
    Dziękuję za przepis 😉

  4. Dziekuje za przepis wlasnie upieklam 2/3 maki orkiszowej i 1/3 bialej, zamiast oleju dalam roztopione maslo, wyszly super! W srodku majeranek i posypane czarnuszka 🙂 PS troche wiecej wody musialam dac okolo 300ml, orkiszowa maka wiecej chlonie.

    1. Dziekuje za podzielenie się opinia i wskazówkami co do podmiany mąki. To prawda z chłonnością orkiszowej.

  5. a czy mona zamiast oleju oliwę? muszę przejśc na dietę bez mleczną a przepis jest podobny do tych bułeczek które robię na co dzień, więc bardzo mi się podoba 😀

  6. Postaram się jutro na śniadanie przyrządzić… Cieplutkie, z maselkiem i dżemem ? śniadanie idealne ❤️

  7. Czy aby nie ma błędu z drożdżami? 30 gramów to dość spora ilość. W bułkach śniadaniowych dodajesz tylko 7 gramów.
    Pozdrawiam

    1. Nie robiłam tych bułeczek na suchych, ale myślę, że powinny wyjść bez problemu. Suchych dałabym wagowo dwa razy mniej niż świeżych, czyli 15 g (ok 3,5 płaskiej łyżeczki)

  8. Ja sama nie piekę, ale moja mama i ciocia chętnie to robią więc podrzucę im przepis bo jednak domowe pieczywo jest najlepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami