Autor Wysmakowane 21 kwietnia 2020
Bardzo proste, ekspresowe, wegetariańskie curry z ciecierzycy. Przy wykorzystaniu ciecierzycy i pomidorów z puszki, całość zajmie Wam nie więcej niż 15 minut, więc po zeszkleniu cebuli wstawcie już ryż do gotowania, tak by wszystko było gotowe w tym samym momencie. Jeśli wolicie można oczywiście wykorzystać suchą, ugotowaną ciecierzycę oraz świeże pomidory.
Po więcej curry tych wege i nie wege, zajrzycie koniecznie do działu CURRY.
Szybkie curry z ciecierzycy
- łyżka oleju
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- po pół łyżeczki curry, imbiru, papryki słodkiej i kuminu
- po ćwierć łyżeczki cynamonu, kurkumy, chilli, kardamonu i pieprzu
- sól do smaku
- puszka ciecierzycy
- do podania: ryż, 2 łyżki jogurtu naturalnego/ gęstej śmietany, natka lub kolendra
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć przez minutę. Zalać pomidorami, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Smażyć na dużej mocy palnika około 5 minut. Na koniec dodać ciecierzycę razem z całą zalewą. Smażyć kolejne 5 minut do redukcji sosu. Pod koniec spróbować i doprawić w razie potrzeby. Podawać z ugotowanym ryżem, kleksem jogurtu lub śmietany i posypane posiekaną natką.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.