
Autor Wysmakowane 5 października 2018
Niezawodne, banalnie proste placki bananowe. Przepięknie rosną, bezproblemowo się obracają, smakują obłędnie. Kto potrzebuje więcej zachęt? Ja na pewno nie. Jak już wiecie, jestem plackowym maniakiem. Jak tu nim nie być, skoro są takie proste, szybkie i pyszne? Zwłaszcza, że można się bawić i kombinować na kilkaset sposobów. I w składzie samego ciasta (proporcje, różne mąki, na jogurcie/ mleku/ kefirze…) i dodatków – i tych do środka ciasta jak i tych, z którymi placki można podawać. Plackowy obłęd 🙂
Dzisiejsza propozycja to placki bananowe na mleku, z dodatkiem mąki kokosowej, która bardzo fajnie podkręca i urozmaica smak. Jeśli jej nie macie, możecie wymienić na zwykłą pszenną. Pamiętajcie, że mąka kokosowa mocno chłonie wilgoć, więc ciasto nie może leżakować. Smażymy natychmiast po zmieszaniu składników. Do środka nie dodawałam cukru. Placki są już słodkie od bananów. Jeśli lubicie na słodko to można posypać po usmażeniu z wierzchu cukrem pudrem lub po prostu podać z słodkimi dodatkami. Ja podałam polane sosem śliwkowym (przepis poniżej).
Przelicznik łyżek/ szklanek na wagę w dziale miary.
Szybkie placki bananowe na mleku
- 2 jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 300 ml mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 200 g mąki pszennej
- 70 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 duże banany
- tłuszcz do smażenia (ja używam masło klarowane)
- do podania: cukier puder, sos śliwkowy (przepis poniżej) lub inne, dowolne dodatki
Jajka wbić do miski. Wlać mleko i zmiksować do powstania lekkiej piany na wierzchu. W osobnej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Dobrze jest suche składniki przesiać, żeby je dodatkowo napuszyć.
Przed zmieszaniem mokrych i suchych składników zacząć nagrzewać patelnię delikatnie posmarowaną tłuszczem oraz posiekać w półplasterki banany. Zmiksować składniki z obu misek. Dodać banany i wymieszać łyżką. Nakładać porcje na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Sos śliwkowy
- 500 g śliwek (użyłam dużych czerwonych)
- cukier (wedle potrzeb, jeśli śliwki są słodkie, to nie potrzeba)
Można przygotować dużo wcześniej i trzymać w lodówce. Albo zrobić od razu dużo więcej i zawekować w słoikach.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć z środka pestki. Włożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu ok 2 godzin aż śliwki zupełnie się rozpadną. Przetrzeć przez sitko by uzyskać gładki sos.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
14 Responses
Moj gust zrobilby sos malinowy 😉 ale i tak wyglada to bosko! 🙂
Uwielbiam i banany i śliwki więc caly zestaw idealny dla mnie 🙂
Jaki.prosty przepis! Mój brzdąc uwielbia placki.na pewno mu zrobię niespodziankę!
Nie znam brzdąca, który placków nie lubi 😉 Choć może jestem skrzywiona bo moje oba pochłaniają wszystko w nieograniczonych ilościach 😉
Ciekawy pomysł. Podobny do racuchów, które czasami zamiast z jabłkami robiłam właśnie z bananem, albo kiwi. Chętnie wypróbuję gdy będziemy mieli ochotę na coś słodkiego 🙂
Ja też dziękuję za inspirację. Placków z kiwi nie robiłam już wieki.
Pycha! I już mam pomysł na jutrzejsze śniadanie 🙂
Uwielbiam takie placuszki!
Zajrzalam do Ciebie… I ani troche nie zaluje! Same pysznosci u Ciebie! 🙂
Wyglądają obłędnie, uwielbiam wszystko co jest z bananami <3
Bananowych inspiracji u mnie nie brakuje, bo dzieci maniakalnie wciągają banany. Najłatwiej po tagu https://www.wysmakowane.pl/tag/banan/
Wyglądają smakowicie 🙂
Ale bym z chęcią zjadła takie placuszki. Spisuję sobie przepis 🙂
Placki bananowe uwielbiam i z pewnością niedługo skorzystam z przepisu ?