Autor Wysmakowane 4 marca 2020
Najpopularniejszy fast food z Wielkiej Brytanii w nieco odchudzonej i przyspieszonej wersji, czyli szybsze, zdrowsze fish & chips! Do stworzenia dania zainspirował mnie artykuł w o-you.pl. Zastosowałam się do wszystkich rad kucharzy z The Fish House (mniej ciasta dzięki dodatkowi wody gazowanej, olej rzepakowy do smażenia i krótsza obróbka cieplna), pokombinowałam z ciastem i podmieniłam ziemniaki na bataty! I tadam! Można zajadać z apetytem i bez wyrzutów sumienia ? Zwłaszcza jeśli dużą część talerza zajmie zielenina (u mnie mix roszponka, sałata i natka skropione cytryną), która świetnie pasuje do całości. Pokażcie mi zdrowszy fast food! 😉
Szybsze, zdrowsze fish & chips
- 2 łyżki oliwy
- po ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, ostrej papryki, słodkiej papryki i tymianku
- dwa bataty
- 600 g białej ryby (najlepiej polędwica z dorsza)
- ćwiartka cytryny
- 120 g mąki pszennej (lub pół na pół pszenna z orkiszową) (przelicznik na szklanki tu: MIARY)
- 1/3 łyżeczki soli
- 120 ml wody gazowanej (temperatura pokojowa)
- jajko (temperatura pokojowa)
- olej rzepakowy
- sól i biały pieprz
- zielenina do podania (u mnie mix roszponka, sałata i natka skropione cytryną)
- sos jogurtowo czosnkowy do podania (100 ml jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, ząbek czosnku, sól i pieprz)
Oliwę wymieszać w misce z przyprawami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty obrać ze skóry, umyć, osuszyć i pokroić w słupki, jak na frytki. Obtoczyć w oliwie, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 15 minut, aż będą miękkie w środku i rumiane na zewnątrz. (Bataty solimy dopiero po wyjęciu z piekarnika.) W tym czasie przygotować rybę i prosty sos jogurtowy (wymieszać wszystkie składniki sosu).
Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Upewnić się, że nie ma ości. Pokroić na mniejsze kawałki i skropić cytryną i odstawić. Przygotować panierkę. Do miski przesiać mąkę i sól, wlać wodę gazowaną oraz wbić jajko. Wszystko krótko, dokładnie roztrzepać, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąki; jeśli za gęste, dodać wody gazowanej.
Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej rzepakowy. Rybę przetrzeć ręczniczkiem do sucha. Oprószyć z obu boków solą i pieprzem. Maczać w cieście i od razu smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po zdjęciu z patelni odkładać na papierowe ręczniczki. Podawać z frytkami z batatów, sosam jogurtowym i dużą ilością zieleniny.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
Jedna odpowiedź
Oryginalna wersja jest przepyszna, niestety kaloryczna… Koniecznie muszę przygotować Twoją. Z pewnością nie pójdzie w biodra. 😀