Przepisy

Więcej

Porcja
3-4 osoby
Trudność
Średni
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Szybsze, zdrowsze fish & chips

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najpopularniejszy fast food z Wielkiej Brytanii w nieco odchudzonej i przyspieszonej wersji, czyli szybsze, zdrowsze fish & chips! Do stworzenia dania zainspirował mnie artykuł w o-you.pl. Zastosowałam się do wszystkich rad kucharzy z The Fish House (mniej ciasta dzięki dodatkowi wody gazowanej, olej rzepakowy do smażenia i krótsza obróbka cieplna), pokombinowałam z ciastem i podmieniłam ziemniaki na bataty! I tadam! Można zajadać z apetytem i bez wyrzutów sumienia ? Zwłaszcza jeśli dużą część talerza zajmie zielenina (u mnie mix roszponka, sałata i natka skropione cytryną), która świetnie pasuje do całości. Pokażcie mi zdrowszy fast food! 😉

 

Szybsze, zdrowsze fish & chips

  • 2 łyżki oliwy
  • po ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, ostrej papryki, słodkiej papryki i tymianku
  • dwa bataty
  • 600 g białej ryby (najlepiej polędwica z dorsza)
  • ćwiartka cytryny
  • 120 g mąki pszennej (lub pół na pół pszenna z orkiszową) (przelicznik na szklanki tu: MIARY)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 120 ml wody gazowanej (temperatura pokojowa)
  • jajko (temperatura pokojowa)
  • olej rzepakowy
  • sól i biały pieprz
  • zielenina do podania (u mnie mix roszponka, sałata i natka skropione cytryną)
  • sos jogurtowo czosnkowy do podania (100 ml jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, ząbek czosnku, sól i pieprz)

Oliwę wymieszać w misce z przyprawami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty obrać ze skóry, umyć, osuszyć i pokroić w słupki, jak na frytki. Obtoczyć w oliwie, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 15 minut, aż będą miękkie w środku i rumiane na zewnątrz. (Bataty solimy dopiero po wyjęciu z piekarnika.) W tym czasie przygotować rybę i prosty sos jogurtowy (wymieszać wszystkie składniki sosu).

Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Upewnić się, że nie ma ości. Pokroić na mniejsze kawałki i skropić cytryną i odstawić. Przygotować panierkę. Do miski przesiać mąkę i sól, wlać wodę gazowaną oraz wbić jajko. Wszystko krótko, dokładnie roztrzepać, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąki; jeśli za gęste, dodać wody gazowanej.

Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej rzepakowy. Rybę przetrzeć ręczniczkiem do sucha. Oprószyć z obu boków solą i pieprzem. Maczać w cieście i od razu smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po zdjęciu z patelni odkładać na papierowe ręczniczki. Podawać z frytkami z batatów, sosam jogurtowym i dużą ilością zieleniny.

Szybsze, zdrowsze fish & chipsFish and chips przepis zdrowsza wersja

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami