Szybsze, zdrowsze fish & chips

przepis

Najpopularniejszy fast food z Wielkiej Brytanii w nieco odchudzonej i przyspieszonej wersji, czyli szybsze, zdrowsze fish & chips! Do stworzenia dania zainspirował mnie artykuł w o-you.pl. Zastosowałam się do wszystkich rad kucharzy z The Fish House (mniej ciasta dzięki dodatkowi wody gazowanej, olej rzepakowy do smażenia i krótsza obróbka cieplna), pokombinowałam z ciastem i podmieniłam ziemniaki na bataty! I tadam! Można zajadać z apetytem i bez wyrzutów sumienia 😉 Zwłaszcza jeśli dużą część talerza zajmie zielenina (u mnie mix roszponka, sałata i natka skropione cytryną), która świetnie pasuje do całości. Pokażcie mi zdrowszy fast food! 😉

 

Szybsze, zdrowsze fish & chips

  • 2 łyżki oliwy
  • po ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, ostrej papryki, słodkiej papryki i tymianku
  • dwa bataty
  • 600 g białej ryby (najlepiej polędwica z dorsza)
  • ćwiartka cytryny
  • 120 g mąki pszennej (lub pół na pół pszenna z orkiszową) (przelicznik na szklanki tu: MIARY)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 120 ml wody gazowanej (temperatura pokojowa)
  • jajko (temperatura pokojowa)
  • olej rzepakowy
  • sól i biały pieprz
  • zielenina do podania (u mnie mix roszponka, sałata i natka skropione cytryną)
  • sos jogurtowo czosnkowy do podania (100 ml jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, ząbek czosnku, sól i pieprz)

Oliwę wymieszać w misce z przyprawami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty obrać ze skóry, umyć, osuszyć i pokroić w słupki, jak na frytki. Obtoczyć w oliwie, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 15 minut, aż będą miękkie w środku i rumiane na zewnątrz. (Bataty solimy dopiero po wyjęciu z piekarnika.) W tym czasie przygotować rybę i prosty sos jogurtowy (wymieszać wszystkie składniki sosu).

Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Upewnić się, że nie ma ości. Pokroić na mniejsze kawałki i skropić cytryną i odstawić. Przygotować panierkę. Do miski przesiać mąkę i sól, wlać wodę gazowaną oraz wbić jajko. Wszystko krótko, dokładnie roztrzepać, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąki; jeśli za gęste, dodać wody gazowanej.

Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej rzepakowy. Rybę przetrzeć ręczniczkiem do sucha. Oprószyć z obu boków solą i pieprzem. Maczać w cieście i od razu smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po zdjęciu z patelni odkładać na papierowe ręczniczki. Podawać z frytkami z batatów, sosam jogurtowym i dużą ilością zieleniny.

Szybsze, zdrowsze fish & chipsFish and chips przepis zdrowsza wersja

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Szybsze, zdrowsze fish & chips
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 4 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

No Comments

    MENU