
- Potrzebny czas: 45 minut
- Porcja: ok 50 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 14 marca 2020
Szyszki z ryżu preparowanego z mlekiem skondensowanym. Szyszki to Wasz smak dzieciństwa? Mój na pewno. Uwielbiałam te słodkie małe kuleczki jako dziecko. Gdy podrosłam, miłość do szyszek jakoś minęła. Natomiast ostatnio ktoś poczęstował szyszkami moje dzieci i radość w oczach była nie do podrobienia. Nie zdziwiło mnie więc, gdy na pytanie „co słodkiego robimy na weekend” krzyczeli jedno przez drugie o szyszki. To są. Wprawdzie w lekko „odchudzonej” wersji z mlekiem skondensowanym vs. tradycyjne przepisy z cukierkami krówkami, ale to nawet lepiej. Można bez takich dużych wyrzutów sumienia podjadać. Poczęstujecie się też? Ja przyznam, że z ochotą sięgnęłam, i to nie po jedną ?
Szyszki z ryżu preparowanego z mlekiem skondensowanym
- 300 g masy krówkowej (ugotowana puszka mleka skondensowanego lub gotowy kajmak)
- 100 g ryżu preparowanego
- po 40 g białej, mlecznej i gorzkiej czekolady
Czekolady posiekać na kawałki. Masę krówkową rozłożyć po równo do trzech małych garnków. Do każdego dodać inną czekoladę. Podgrzewać na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do pełnego rozpuszczenia czekolad i uzyskania jednolitych mas. Do każdej masy dodać 1/3 ryżu preparowanego. Wymieszać i odstawić w zimne miejsce, aż czekolada zacznie tężec. Wówczas lekko wilgotnymi dłońmi uformować z masy niewielkie kuleczki o średnicy ok 2-3 cm. Ułożyć na desce, tak by nie stykały się ze sobą i wstawić do lodówki do pełnego stężenia. Przechowywać w lodówce.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.