Autor Wysmakowane 23 kwietnia 2020
Dodają smaku i wyrazistości do każdego dania. Wręcz trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne gotowanie. Pozwalają uzyskiwać różne smaki – dodają charakteru każdej potrawie, a nawet tworzą prawdziwe arcydzieła kulinarne. Mowa oczywiście o przyprawach, które na dobre zagościły w naszych kuchniach. Ich obecność wydaje się nam często tak powszechna i normalna, że wręcz zapominamy, że kilka wieków temu niektóre z nich były naprawdę na wagę złota.
Czym są przyprawy?
Mianem przyprawy określa się rozmaite, mocno aromatyczne dodatki, najczęściej pochodzenia roślinnego, których zadaniem jest poprawianie smaku i zapachu różnych potraw. Niektóre rodzaje przypraw wpływają na walory wizualne, barwiąc dania na konkretne, często nawet bardzo intensywne kolory. Świetnym tego przykładem jest choćby kurkuma lub szafran.
Handel przyprawami odbywał się już od czasów starożytnych. Wówczas sprowadzano je z Azji i nierzadko stanowiły podstawy gigantycznych majątków. Handlował nimi król Salomon oraz królowie z rodu Ptolemeuszy. Co ciekawe w pewnym stopniu to przyprawy wpłynęły na wielkie odkrycia geograficzne, gdyż stanowiły główny cel wyprawy Krzysztofa Kolumna oraz Ferdynanda Magellana. W czasach nowożytnych na przyprawach bogaciły się szacowne rodziny francuskie, holenderskie i angielskie. Całkiem nieźle, jak na coś, co każdy z nas ma w swojej kuchni, prawda?
Najważniejsze właściwości przypraw
Warto również pamiętać, że większość najważniejszych i najczęściej stosowanych przypraw służy nie tylko poprawianiu smaku i wyglądu potraw. Tak naprawdę w tych niezwykłych dodatkach kryje się także szereg dodatkowych, często mocno prozdrowotnych właściwości.
W wielu przypadkach przyprawy sprawdzają się jako środki wspierające odporność, pomagające zwalczać infekcje lub rozmaite stany zapalne. Tak działają choćby imbir i bazylia.
Niektóre z nich pomagają w regulowaniu pracy układu pokarmowego lub jak mięta łagodzą problemy żołądkowe, wynikające z nadmiernego przejedzenia.
Za naprawdę ciekawą przyprawę należy uznać kurkumę. Zazwyczaj kojarzymy ją jako naturalny barwnik, który idealnie sprawdza się w roli dodatku do ryżu. Warto jednak pamiętać, że ma ona działanie antyseptyczne, dzięki czemu stanowi idealny środek wspierający walkę z trądzikiem lub innymi schorzeniami skóry.
Jeśli zależy nam na jak najlepszych właściwościach przypraw, warto sięgać po składniki wysokiej jakości, najlepiej pochodzące od sprawdzonych dostawców. Takie produkty oferuje na przykład sklep z przyprawami SklepAgnex.pl, pełen wysokiej klasy, naturalnych artykułów spożywczych, przydatnych w każdej kuchni.
Kuchenna podstawa o różnych obliczach, czyli pieprz w roli głównej
Przypraw są tysiące. Są jednak takie, które znamy i lubimy prawie wszyscy. W zasadzie każdy z nas ma w swojej kuchni pieprz. To zupełna podstawa większości dań i naprawdę trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez niego. Jego historia na stołach sięga tysiące lat wstecz. Doceniano go już od czasów starożytnych. Niekiedy potrafił osiągać takie ceny, że mogli pozwolić sobie na niego wyłącznie najbogatsi. Tak było jeszcze w średniowieczu, gdy posiadanie pieprzu było wymieniane jako jedna z podstawowych oznak bogactwa i wysokiego statusu społecznego, niekiedy stawał się wręcz częścią posagu panien z dobrych domów. Na skutek licznych wypraw, rozwoju szlaków handlowych na morzach i oceanach z biegiem czasu wartość pieprzu gwałtowanie spadła. Po pierwotnej wartości pozostało tylko wspomnienie wcześniejszych pokoleń, a pieprz zaczął być przyprawą biedaków. We współczesnej kuchni najczęściej używa się pieprzu czarnego, białego i zielonego, choć tak naprawdę znamy ponad 2 tysiące odmian tej przyprawy. (Sprawdź koniecznie wysmakowany sos pieprzowy na bazie 3 rodzajów pieprzu!)
Skąd bierze się charakterystyczny ostry smak pieprzu? Odpowiada za niego piperyna, czyli alkaloid, którego największą ilość znajdujemy w wierzchniej warstwie owoców pieprzu. A jakie właściwości ma ta zwykła-niezwykła przyprawa? Przede wszystkim dodaje ostrości potrawom. Dodatkowo poprawia trawienie, stymulując organizm do wydzielania większej ilości soków trawiennych. Pieprz ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zdecydowanie warto zatem regularnie dodawać go do swoich potraw. Warto jedynie zachować umiar, gdyż zbyt duża dawka pieprzu potrafi podrażniać błony śluzowe przełyku i żołądka.
Przyprawy – bogactwo smaków i aromatów
Wystarczy szczypta przyprawy, aby danie nabrało zupełnie inne smaku, zyskało szlachetności lub przyciągało małych i dużych łasuchów. Warto ich używać regularnie nie tylko dla aromatu, ale także dla szeregu właściwości, którymi wyróżnia się każda z nich. Sięgajmy po sprawdzone, mieszajmy smaki i szukajmy ulubionych kombinacji, które sprawią, że każde danie będzie sukcesem, a zdecydowanie nie powodem do tego, żeby uciekać, gdzie pieprz rośnie.
Wpis powstał przy współpracy z sklepem Agnex, którego ofertę przypraw i innych produktów kulinarnych mam przetestowaną wzdłuż i wszerz i szczerze Wam polecam!
Jedna odpowiedź
Przyprawa to taka „kropka na i”. Bez nich gotowanie nie miałoby najmniejszego sensu…a potrawy smaku.