
Autor Wysmakowane 23 września 2020
Makaron inspirowany moją ukochaną kuchnią tajską. Co tu dużo mówić… tęsknię za Tajlandią i to bardzo. Marzy mi się żeby tam wrócić. Przepiękny kraj, niesamowicie przyjaźni ludzie i absolutnie rewelacyjne jedzenie. Jest ktoś kto był w Tajlandii i się w niej nie zakochał? A kto pokochał ją tak jak ja?
Ten tajski makaron z kurczakiem w sosie orzechowym zabierze Was dziś w kulinarną podróż do tego cudownego kraju. Ależ ten makaron smakuje. Aż ciężko uwierzyć, że robi się go tylko jakieś 15 minut. Fakt jednak, że wymaga zaopatrzenia się w dość specyficzne dla danej kuchni składniki. Większość z nich możecie pominąć lub wymienić na inne składniki, ale polecam skusić się na oryginały. Obiecuję, że jak raz spróbujecie to będziecie wracać do tego przepisu, więc nic się nie zmarnuje. Do tego lub… do innych inspirowanych kuchnią tajską. Tutaj macie wszystkie przepisy (tag: kuchnia tajska). Większość opiera się na bardzo posobnych składnikach.
Tajski makaron z kurczakiem w sosie orzechowym
- duży ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru (ewentualnie przyprawa imbir)
- łyżeczka pasty tamaryndowej (ewentualnie łyżka soku z limonki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka syropu klonowego (ewentualnie miód)
- 2/3 łyżki octu ryżowego
- papryczka chili
- 300 g filetu z kurczaka
- 2/3 papryki czerwonej
- łyżka oleju o neutralnym smaku do smażenia
- 2 łyżki masła orzechowego
- odrobina wrzątku do podlania
- do podania: kilka gałązek szczypiorku, łyżka jasnego sezamu, olej sezamowy, makaron ryżowy
Czosnek i imbir zetrzeć na jak najmniejszych oczkach tarki do sporej miski. Dodać pastę tamaryndową, sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i bardzo drobno posiekane chili. Wszstko dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Dodać do marynaty, wymieszać i odstawić. W tym czasie posiekać paprykę na kawałki i szczypiorek drobno.
W woku lub na patelni z grubym dnem bardzo mocno rozgrzać olej. Włożyć kurczaka razem z cała marynatą i na dużej mocy palnika, usmażyć z wszystkich stron na rumiano. Na patelnie dodać paprykę i smażyć do jej lekkiego zmięknięcia, co jakiś czas mieszając. Wówczas dodać masło orzechowe i podlać wrzątkiem. Energicznie wymieszać i smażyć kilka minut do redukcji sosu.
Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym, posypane szczypiorkiem i sezamem.
4 Responses
wygląd apetycznie, mam tylko jedno pytanie masło orzechowe z jakich orzechów?
Z orzeszków ziemnych. Można kupić gotowe lub samodzielnie zmielić orzechy. Polecam bardzo wypróbować danie.
Ja też uwielbiam kuchnię tajską 🙂 dużą rolę odgrywają w niej rozmaite przyprawy, dzięki którym dania są wyraziste w smaku. Od niedawna sama szukam przepisów w internecie. Pomysł z makaronem bardzo mi się podoba, więc na pewno przyrządzę. Niestety mój mąż nie przepada za makaronami, ale może w takim wydaniu mu zasmakuje 🙂
Spróbuj 🙂 makaron w wydaniu tajskim jest zupełnie inny niż nasze polskie czy włoskie.