Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Tajski makaron z kurczakiem w sosie orzechowym

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Makaron inspirowany moją ukochaną kuchnią tajską. Co tu dużo mówić… tęsknię za Tajlandią i to bardzo. Marzy mi się żeby tam wrócić. Przepiękny kraj, niesamowicie przyjaźni ludzie i absolutnie rewelacyjne jedzenie. Jest ktoś kto był w Tajlandii i się w niej nie zakochał? A kto pokochał ją tak jak ja?

Ten tajski makaron z kurczakiem w sosie orzechowym zabierze Was dziś w kulinarną podróż do tego cudownego kraju. Ależ ten makaron smakuje. Aż ciężko uwierzyć, że robi się go tylko jakieś 15 minut. Fakt jednak, że wymaga zaopatrzenia się w dość specyficzne dla danej kuchni składniki. Większość z nich możecie pominąć lub wymienić na inne składniki, ale polecam skusić się na oryginały. Obiecuję, że jak raz spróbujecie to będziecie wracać do tego przepisu, więc nic się nie zmarnuje. Do tego lub… do innych inspirowanych kuchnią tajską. Tutaj macie wszystkie przepisy (tag: kuchnia tajska). Większość opiera się na bardzo posobnych składnikach.

 

Tajski makaron z kurczakiem w sosie orzechowym

  • duży ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ewentualnie przyprawa imbir)
  • łyżeczka pasty tamaryndowej (ewentualnie łyżka soku z limonki)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka syropu klonowego (ewentualnie miód)
  • 2/3 łyżki octu ryżowego
  • papryczka chili
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 2/3 papryki czerwonej
  • łyżka oleju o neutralnym smaku do smażenia
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • odrobina wrzątku do podlania
  • do podania: kilka gałązek szczypiorku, łyżka jasnego sezamu, olej sezamowy, makaron ryżowy

Czosnek i imbir zetrzeć na jak najmniejszych oczkach tarki do sporej miski. Dodać pastę tamaryndową, sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i bardzo drobno posiekane chili. Wszstko dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Dodać do marynaty, wymieszać i odstawić. W tym czasie posiekać paprykę na kawałki i szczypiorek drobno.

W woku lub na patelni z grubym dnem bardzo mocno rozgrzać olej. Włożyć kurczaka razem z cała marynatą i na dużej mocy palnika, usmażyć z wszystkich stron na rumiano. Na patelnie dodać paprykę i smażyć do jej lekkiego zmięknięcia, co jakiś czas mieszając. Wówczas dodać masło orzechowe i podlać wrzątkiem. Energicznie wymieszać i smażyć kilka minut do redukcji sosu.

Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym, posypane szczypiorkiem i sezamem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Tajski makaron z kurczakiem w sosie orzechowym

Średnia ocen

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

    1. Z orzeszków ziemnych. Można kupić gotowe lub samodzielnie zmielić orzechy. Polecam bardzo wypróbować danie.

  1. Ja też uwielbiam kuchnię tajską 🙂 dużą rolę odgrywają w niej rozmaite przyprawy, dzięki którym dania są wyraziste w smaku. Od niedawna sama szukam przepisów w internecie. Pomysł z makaronem bardzo mi się podoba, więc na pewno przyrządzę. Niestety mój mąż nie przepada za makaronami, ale może w takim wydaniu mu zasmakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami