Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Wytrawna tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami z dodatkiem oliwek, cukinii i pora. Wszystko to zatopione w pysznej masie jajecznej z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów. Tarta świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Bardzo dobrze się kroi. Tartę robiłam na cieście bez dodatku jajek, ale można upiec ciasto kruche z innego ulubionego przepisu z całymi jajkami lub tylko z żółtkami. W podanym przepisie na ciasto jest smalec, który można pominąć zastępując go dodatkową ilością masła, ale jeśli macie możliwość, zdecydowanie polecam zostać przy tej wersji. Dodatek smalcu sprawi że ciasto będzie jeszcze bardziej kruche. Pamiętajmy też by ciasto wyrabiać jak najkrócej. Długie ugniatanie (=styczność z ciepłymi dłońmi) niesie ryzyko, że upieczone ciasto będzie twarde. Ciasto można przygotować wcześniej – po zagnieceniu w kulę może przeleżeć w lodówce nawet 5 dni.

Ciasto na tartę:

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła min 82% tłuszczu
  • 20g smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • Ok 20 oliwek (najlepiej mix zielonych i czarnych, ale może być jednego rodzaju)
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 5 łyżeczek pesto z suszonych pomidorów
  • Łyżka masła klarowanego
  • 250g kurczaka
  • Spory ząbek czosnku
  • 1/3 pora
  • Kilka plasterków cukinii
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek, oregano
  • Ząbek czosnku
  • 20g tartego parmezanu

Mąkę przesiać na blat, wymieszać z solą. Dodać masło i smalec i szybko siekać nożem by uzyskać efekt kruszonki. Dodając stopniowo wodę szybko zagnieść w jednolite ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki i chłodzić przez 2 godziny (minimum pół, ale zdecydowanie lepiej dłużej).

Formę nasmarować masłem i oprószyć mąką. Strzepać nadmiar mąki. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm podsypując mąką jeśli będzie się kleić. Wyłożyć ciastem dno i boki formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejną godzinę (musi być bardzo zimne przed pieczeniem, żeby nie ześlizgiwało się z boków formy). Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec jeszcze kilka minut aż ciasto zrobi się rumiane.

Oliwki pokroić w talarki, pomidorki na małe cząstki, pora w cienkie półtalarki. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w mniejsze kawałki i natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Patelnię rozgrzać na największej mocy aż będzie parować. Zmniejszyć trochę moc i usmażyć krótko kurczaka na rumiano ze wszystkich stron (w środku może pozostać miejscami surowy). Zdjąć mięso, jeszcze zmniejszyć moc grzania i rozgrzać masło z odrobiną oliwy z suszonych pomidorów. Zeszklić pory z rozgniecionym czosnkiem. Dosolić, wymieszać, zdjąć z palnika i lekko ostudzić.
W misce roztrzepać trzepaczką jajka. Dodać śmietanę, pesto i przyprawy. Dokładnie roztrzepać. Dodać pomidorki, oliwki, pora i wymieszać łyżką.
Na spodzie ułożyć kawałki kurczaka i zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć plasterki cukinii, obsypać parmezanem i piec w 180 stopniach C przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać chwilę przed pokrojeniem.

Obiady tarty z kurczakiem suszonymi pomidorami pestoTarta z kurczakiem i suszonymi pomidoramiTarta z kurczakiem i suszonymi pomidoramiObiady tarty z kurczakiem suszonymi pomidorami pesto10

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 Responses

  1. Na ostatnia imprezę zrobiłam ta tartę i jeszcze ta z łososiem z pani strony. Sama nie wiem która lepsza. Obie wyszły wyśmienicie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g