Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tarta z serem pleśniowym i gruszkami

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jak ja uwielbiam tarty! Zerowym wysiłkiem, za każdym razem może być zupełnie inna, w zależności od chwilowej fantazji i zasobów lodówki. Można dowolnie kombinować ze smakami i tworzyć, tworzyć, tworzyć! U mnie dziś jedna z moich ulubionych kombinacji. Tarta z serem pleśniowym i gruszkami w cudownie kremowym sosie beszamelowym. Całość niemalże rozpływa się w ustach, głównie za sprawą śmietankowego sosu. Po zrobieniu beszamelu do sosu dodajemy startą gruszkę, pokruszony ser i śmietankę kremówkę, dzięki której sos ma jeszcze lepszą konsystencję. Ja używam sprawdzoną śmietankę MU!, którą mogę dodać nawet do gorącego beszamelu, bez obaw, że mi się zważy. Tym razem spód wykonałam z dodatkiem jajka. Tu znajdziecie przepis na spód bez jajka – moim zdaniem smakowo nawet lepszy, ale niestety trochę gorzej trzyma formę przy pieczeniu. Coś za coś ?

pyszna tarta wytrawna

 

Kruchy spód do tarty

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • pełna łyżeczka soli
  • spore jajko
  • łyżka wody

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać posiekane masło i szybko posiekać razem widelcem do wstępnego połączenia. Dodać sól i jajko i rozetrzeć w dłoniach na kruszonkę. Na koniec wlać łyżkę wody i szybko zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min godzinę.

Formę na tartę o średnicy ok 24 cm wysmarować cienko masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować je na cienki placek. Ciastem wyłożyć tortownicę, tak by lekko wystawało ponad brzegi. Podziurkować widelcem i ponownie wstawić do lodówki na ok 15 min. W tym czasie zacząć szykować sos beszamelowy i nagrzać piekarnik do 185 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Ciasto przykryć folią aluminiową. Obciążyć np. suchą fasolą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 15 min. Po tym czasie usunąć folię i piec jeszcze 13 min aż ciasto zacznie się rumienić. Wyjąć i ostudzić.

 

Śmietankowy sos beszamelowy

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 110 ml śmietanki kremówki 30%
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sos zacząć szykować podczas drugiego chłodzenia ciasta (należy go schłodzić przed użyciem). W niewielkim garnku, na małej mocy grzania roztopić masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć ok minutę, cały czas mieszając. Zestawić z palnika i stopniowo wlewać mleko, nieustannie mieszając i pilnując, by nie zrobiły się grudki. Po wlaniu całego mleka, gotować jeszcze kilka minut, aż do zgęstnienia sosu. Co jakiś czas zamieszać. Sos ma tendencję do przywierania do dna. Zestawić z ognia, dodać śmietankę kremówkę i doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia.

 

Tarta z serem pleśniowym i gruszkami

  • 4 gruszki
  • dwa niewielkie jajka
  • 120 g sera z niebieską pleśnią
  • 30 g orzechów włoskich
  • rukola do podania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Jedną gruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Trzy pozostałe obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plastry, ale nie do końca. Do ostudzonego sosu wbić dwa jajka, dodać startą gruszkę i pokruszony ser pleśniowy. Dokładnie wymieszać i wylać cienką warstwę na upieczony spód. Całe połówki gruszek ułożyć w formie i zalać pozostałym sosem. Tartę wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 30 minut, aż sos się zetnie i wierzch będzie rumiany. W połowie pieczenia posypać posiekanymi orzechami. Odczekać kilka minut przed pokrojeniem.

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

wytrawna tarta z gruszkamipieczenie tarty wytrawnejtarta z gruszkami i orzechamiTarta z serem pleśniowym i gruszkami

 

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY W RAMACH KAMPANII MARKI MU!

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. Wszędzie szukam śmietanki MU! bo ponoć bardzo dobrze się z nią pracuje ale nie mogę nigdzie dostać. Podpowiesz gdzie kupujesz?

  2. Nie smakuje mi ser pleśniowy, natomiast uwierbiam tarty, a Twoja wersja jest bardzo kusząca. Wypiek wygląda bardzo apetycznie. ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami