Przepisy

Więcej

Trudność
trudne
Trudnośćtrudne
Wydrukuj

Tartaletki czekoladowo karmelowe z bananem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kruche tartaletki czekoladowo karmelowe z dodatkiem bananów i orzechów. Wykonanie dość czasochłonne, ale efekt – jak z najlepszej cukierni. Zdecydowanie bardzo polecam. Babeczki powinny być zrobione co najmniej na dzień przed podaniem, żeby spody lekko zmiękły (spody można przygotować wcześniej lub użyć gotowych, kupnych spodów). Tartaletki trzymamy w lodówce, ale wyjmujemy do temperatury pokojowej z pół godziny przed podaniem.

Kruchy spód

  • 160 g masła, zimnego
  • 40 g cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 żółtka

Masło posiekać. Dodać resztę składników oprócz żółtek i wyrobić kruszonkę rozcierając palcami. Dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie  wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepiać ciastem foremki nasmarowane masłem. Podziurkować widelcem i ponownie schłodzić ok.. pół godziny. Piec w 180 stopniach C na rumiano (12-15 minut). Ostudzić i wyjąć z foremek.

Bananowy słony karmel

  • 140 g cukru
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g rozgniecionych bananów
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych (jeśli niesolone to dodać trochę więcej soli)

Cukier wsypać do rondelka. Podgrzewać cukier na wolnym ogniu do uzyskania karmelu. Nie mieszać łyżką, bo zrobią się grudki, ale od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem, żeby przemieszać masę i nie przypalić cukru. Do gotowego karmelu dodać masło i sól. Mieszać łyżką, aż masło się roztopi. Zdjąć z palnika i dodać rozgniecione banany. Znów postawić na gorącym palniku i cały czas mieszać, aż wszystkie grudki znikną i powstanie jednolity, złocisty karmel. Przełożyć do miski i ostudzić. Wyłożyć do babeczek i obsypać orzechami.

Karmelowe ganache

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 50 g masła
  • 105 g cukru
  • szczypta soli

Czekoladę pokruszyć i włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę i masło . W osobnym zrobić karmel z cukru (jak wyżej). Do cukru wlać śmietankę i mieszać, wciąż podgrzewając, aż do powstania jednolitego karmelu, bez jakichkolwiek grudek. Przelać przez sitko do przygotowanej miski z czekoladą. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Wylać na bananowy karmel. Schłodzić w lodowce 15 min.

Mus czekoladowy

  • 2 żółtka
  • 55 g syropu z cukru i wody (łączymy i gotujemy aż cukier się rozpuści)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki ubita na sztywną pianę
  • dekoracja: dowolne orzechy i posiekana czekolada

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z parującą wodą). Zdjąć i odstawić do ostudzenia (garnek z wodą zostawić na gazie). W osobnej misce zmiksować żółtka z zimnym syropem cukrowym i położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Ubijać, aż do uzyskania puszystego i gęstego kogla-mogla. Zdjąć z garnka i ubijać jeszcze chwilę, aż do czasu, kiedy spód miski stanie się zimny. Dodać  rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie. Przelać partiami do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszać. Szprycą wykładać na ganach i udekorować posiekanymi orzechami i czekoladą.

Tartaletki czekoladowo karmelowe

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami