fbpx

Tatar z łososia wędzonego

przepis

Do tej pory robiłam tatar jedynie z świeżego łososia. Tym razem dostałam kawałek tak niesamowicie delikatnego łososia wędzonego, że pokusiłam się o przyszykowanie z niego właśnie tatara. Efekt przerósł moje oczekiwania. Tatar z łososia wędzonego wyszedł genialnie! Zawładnął moim sercem nawet mocniej niż tatar z wołowiny. Tatar z łososia wędzonego jest daniem na tyle wykwintnym, że nie miałabym absolutnie żadnych oporów by podać go nawet na najbardziej wykwintnym przyjęciu. Smak łososia warto podkręcić mocniejszym akcentem. Ja postawiłam na ogórka konserwowego i cytrynę. Mięso przed siekaniem warto mocno schłodzić czy nawet zamrozić. Będzie się je dużo łatwiej kroiło.

Ważne! Mięso na tatar zawsze drobno siekamy, a nie mielimy. Zwłaszcza przy łososiu, który ma mięso bardzo delikatne. Mięso siekane zachowa swoją soczystość i będzie po prostu smaczniejsze niż zmielone.

Tatar z łososia wędzonego

  • 150 g łososia wędzonego
  • pół ogórka konserwowego
  • ćwiartka cebuli czerwonej
  • plasterek cytryny
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka oliwy extra virgin
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • pieprz świeżo zmielony
  • dowolne kiełki do dekoracji (u mnie kiełki jarmużu) – opcjonalnie

Łososia, ogórka i cebulę bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski, dodać resztę składników: sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wyłożyć na talerz i udekorować kiełkami

tatar z lososia wedzonego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Tatar z łososia wędzonego
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 31 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

9 komentarzy

  • Grzegorz Wolski 10 czerwca 2021 o 17:40 Odpowiedz

    Jeśli ktoś jest niezdecydowany na taki tatar to… naprawdę polecam!! Genialny jest…

    • Wysmakowane 11 czerwca 2021 o 21:08 Odpowiedz

      Muszę się przychylić do tej opinii 😉 Ale tu jakość ma naprawdę kolosalne znaczenie. Dobry łosoś naprawdę robi gigantyczną robotę.

  • Grazyna 15 grudnia 2020 o 12:02 Odpowiedz

    Co kilka lat robię tatar z łososia wędzonego na Wigilię. Wszyscy się zajadają. Pychota.

  • Malisalia 8 czerwca 2018 o 15:24 Odpowiedz

    jadłam, ale sama nie robiłam, pyszna sprawa 🙂

    • Wysmakowane 9 czerwca 2018 o 09:05 Odpowiedz

      Pyszna! Muszę się zgodzić 😉

  • Aneta 7 czerwca 2018 o 07:20 Odpowiedz

    W zasadzie jeszcze nie jadłam łososia w takim wykonaniu. Chętnie zrobię go sobie na weekend ?

    • Wysmakowane 9 czerwca 2018 o 09:05 Odpowiedz

      Polecam jeśli tylko upolujesz piękny świeży kawałek łososia.

  • Monika 7 czerwca 2018 o 06:58 Odpowiedz

    Uwielbiam jeść łososia a tatara z niego jeszcze nie miałam okazji.

    • Wysmakowane 9 czerwca 2018 o 09:04 Odpowiedz

      Do nadrobienia! Ale koniecznie z super świeżego łososia z zaufanego źródła.

MENU