Przepisy

Więcej

Porcja
1-2 osoby
Trudność
Łatwy
Czas
5 minut
Porcja1-2 osoby
TrudnośćŁatwy
Czas5 minut
Wydrukuj

Tatar z łososia wędzonego

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Do tej pory robiłam jedynie tatar z łososia świeżego. Tym razem dostałam kawałek tak niesamowicie delikatnego łososia wędzonego, że pokusiłam się o przyszykowanie z niego właśnie tatara. Efekt przerósł moje oczekiwania. Tatar z łososia wędzonego wyszedł genialnie! Zawładnął moim sercem nawet mocniej niż tatar z wołowiny. Tatar z łososia wędzonego jest daniem na tyle wykwintnym, że nie miałabym absolutnie żadnych oporów by podać go nawet na najbardziej wykwintnym przyjęciu. Smak łososia warto podkręcić mocniejszym akcentem. Ja postawiłam na ogórka konserwowego i cytrynę. Mięso przed siekaniem warto mocno schłodzić czy nawet zamrozić. Będzie się je dużo łatwiej kroiło.

Ważne! By uzyskać naprawdę pyszny tatar z łososia wędzonego mięso koniecznie należy posiekać, a nie zmielić. To ważna zasada przy wszystkich tatarach, ale przy łososiu podwójnie ważna. To dlatego, że mięso z łososia jest bardzo delikatne. Siekane zachowa swoją soczystość i będzie po prostu smaczniejsze niż zmielone.

Przepis na tatar z łososia surowego znajdziesz tutaj: tatar z łososia surowego.

.

Tatar z łososia wędzonego

  • 150 g łososia wędzonego
  • pół ogórka konserwowego
  • ćwiartka cebuli czerwonej
  • plasterek cytryny
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka oliwy extra virgin
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • pieprz świeżo zmielony
  • dowolne kiełki do dekoracji (u mnie kiełki jarmużu) – opcjonalnie

Łososia, ogórka i cebulę bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski, dodać resztę składników: sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wyłożyć na talerz i udekorować kiełkami

tatar z lososia wedzonego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

    1. Muszę się przychylić do tej opinii 😉 Ale tu jakość ma naprawdę kolosalne znaczenie. Dobry łosoś naprawdę robi gigantyczną robotę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami