
Autor Wysmakowane 6 czerwca 2018
Do tej pory robiłam jedynie tatar z łososia świeżego. Tym razem dostałam kawałek tak niesamowicie delikatnego łososia wędzonego, że pokusiłam się o przyszykowanie z niego właśnie tatara. Efekt przerósł moje oczekiwania. Tatar z łososia wędzonego wyszedł genialnie! Zawładnął moim sercem nawet mocniej niż tatar z wołowiny. Tatar z łososia wędzonego jest daniem na tyle wykwintnym, że nie miałabym absolutnie żadnych oporów by podać go nawet na najbardziej wykwintnym przyjęciu. Smak łososia warto podkręcić mocniejszym akcentem. Ja postawiłam na ogórka konserwowego i cytrynę. Mięso przed siekaniem warto mocno schłodzić czy nawet zamrozić. Będzie się je dużo łatwiej kroiło.
Ważne! By uzyskać naprawdę pyszny tatar z łososia wędzonego mięso koniecznie należy posiekać, a nie zmielić. To ważna zasada przy wszystkich tatarach, ale przy łososiu podwójnie ważna. To dlatego, że mięso z łososia jest bardzo delikatne. Siekane zachowa swoją soczystość i będzie po prostu smaczniejsze niż zmielone.
Przepis na tatar z łososia surowego znajdziesz tutaj: tatar z łososia surowego.
.
Tatar z łososia wędzonego
- 150 g łososia wędzonego
- pół ogórka konserwowego
- ćwiartka cebuli czerwonej
- plasterek cytryny
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka oliwy extra virgin
- łyżeczka ostrej musztardy
- pieprz świeżo zmielony
- dowolne kiełki do dekoracji (u mnie kiełki jarmużu) – opcjonalnie
Łososia, ogórka i cebulę bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski, dodać resztę składników: sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wyłożyć na talerz i udekorować kiełkami
9 Responses
Jeśli ktoś jest niezdecydowany na taki tatar to… naprawdę polecam!! Genialny jest…
Muszę się przychylić do tej opinii 😉 Ale tu jakość ma naprawdę kolosalne znaczenie. Dobry łosoś naprawdę robi gigantyczną robotę.
Co kilka lat robię tatar z łososia wędzonego na Wigilię. Wszyscy się zajadają. Pychota.
jadłam, ale sama nie robiłam, pyszna sprawa 🙂
Pyszna! Muszę się zgodzić 😉
W zasadzie jeszcze nie jadłam łososia w takim wykonaniu. Chętnie zrobię go sobie na weekend ?
Polecam jeśli tylko upolujesz piękny świeży kawałek łososia.
Uwielbiam jeść łososia a tatara z niego jeszcze nie miałam okazji.
Do nadrobienia! Ale koniecznie z super świeżego łososia z zaufanego źródła.