fbpx

Tort autka na budowie dla chłopca

przepis

Tort autka na budowie dla małego chłopca, miłośnika autek i czekolady. Truflowe ciasto czekoladowe, chrupiący krem wafelkowy, pokruszone oreo i wafelki typu WW. Brzmi dobrze? Smakuje fantastycznie! Miałam trochę oporów przed włożeniem zabawek (jakby nie było niejadalnych) na tort, ale wizja radości mojego malca jednak je przezwyciężyła. Prawie oszalał z radości. Warto było!

Jako blaty czekoladowe wykorzystałam rewelacyjne, rozpływające się w ustach ciasto nemezis z bloga moje wypieki. Ciasto jest cudowne. O mazistej, truflowej konsystencji. Absolutnie nie wymaga już żadnego nasączania. Polecam zrobić je dzień przed podaniem, a w dniu podania dorobić krem i dekoracje. Ciasto po dobie w lodówce bardzo zyskuje na smaku i nabiera idealnej konsystencji. Natomiast wafelki w kremie powinny pozostać kruche, więc krem smakuje najlepiej w dniu zrobienia. Kolejnego dnia też jest pysznie, tylko już nie chrupie.

 

Pozostałe pomysły na dekoracje tortów dla dzieci znajdziecie tutaj Tort dla dziecka.

 

Czekoladowe ciasto Nemezis

  • 100 g cukru pudru
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i zabezpieczyć folią aluminiową, tak by woda nie dostała się do formy. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 75 g cukru pudru przesypać do garnka, zalać taką samą ilością wody (75 ml). Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści. W międzyczasie posiekać czekoladę i dodać ją do garnka razem z masłem. Dalej podgrzewać na niewielkiej mocy. Wymieszać aż masa będzie jednolita. Odstawić z palnika do lekkiego ostudzenia. W misce ubić na sztywno białko z szczyptą soli. Gdy białka będą już sztywne dodać resztę cukru pudru oraz sok wyciśnięty z cytryny. Na koniec dodać żółtka i krótko ubić, do połączenia. Delikatnie połączyć obie masy i przelać je do przygotowanej formy. Formę z ciastem wstawić do większego naczynia z wrzątkiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut do ścięcia ciasta. Ostudzić do temperatury pokojowej po czym wstawić na min. kilka godzin do lodówki.

Krem wafelkowy

  • 80 g wafelków czekoladowych
  • 10 g żelatyny
  • pełna łyżka kakao
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Wafelki drobno posiekać. Żelatynę zalać odrobiną wody (tylko tyle by żelatyna się rozpuściła). Dodać kakao i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Bardzo zimną śmietanę z mascarpone ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i krótko ubić. Delikatnie połączyć z ostudzoną, ale wciąż płynną żelatyną oraz z posiekanymi wafelkami. Krem wyłożyć na ciasto czekoladowe, tworząc z jednej strony wgłębienie jak na obrazku. Schłodzić min. 2 godziny.

 

Tort autka na budowie

  • ciasto nemezis i krem wafelkowy z powyższych przepisów
  • 5 ciasteczek oreo lub innych czarnych
  • 30 pałeczek czekoladowych z wafelków typu WW/ Kitkat czy innych
  • 2 autka „budowlane” do dekoracji

Autka wyparzyć i porządnie wyczyścić. Osuszyć. Wafelki przyciąć do odpowiednich długości tak by ok. ¾ obwodu tortu wystawały ok. 2 cm nad krem. Pozostałe ¼ obwodu coraz krótsze wysokości. Z ciasteczek oreo usunąć krem i ciasteczka drobno pokruszyć i wysypać na tort. Autka ustawić na torcie tuż przed podaniem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Tort autka na budowietort z autami bez masy cukrowej dla chłopca

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Tort autka na budowie
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

10 komentarzy

  • Asia 27 sierpnia 2020 o 18:03 Odpowiedz

    Mam pytania dotyczące kremu. Czy wafelki czekoladowe w kremie mają być w czekoladzie czy tylko o smaku czekoladowym? Nie rozumiem też co zrobić z żelatyną? Zalać ją gorącą wodą, wymieszać i dodać kakao? Nie wiem czy dobrze rozumiem.
    Pozdrawiam 😉

    • Wysmakowane 27 sierpnia 2020 o 21:26 Odpowiedz

      Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. Jestesmy w podróży 🙂 do kremu użyłam wafelki takie na wage z nadzieniem kakaowym ale mogą być tez takie jak do dekoracji typu ww czy inne takie.

    • Wysmakowane 27 sierpnia 2020 o 21:28 Odpowiedz

      Z kakao dokładnie tak. Zalać gorąca (nie wrząca) woda. Tylko tyle by dało się rozpuścić żelatynę. I po rozpuszczeniu żelatyny dodac kakao i wymieszac.

      • Asia 31 sierpnia 2020 o 12:09 Odpowiedz

        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Boje się tej żelatyny, bo zawsze jak jest w przepisie coś mi nie wychodzi.. a czy ona z tym kakao ma być płynna?

        • Wysmakowane 31 sierpnia 2020 o 12:27 Odpowiedz

          Wody proszę wlać tylko tyle by żelatyna się ładnie rozpuściła. Mieszamy od razu i bardzo energicznie. A potem dodajemy kakao i mieszamy. Dalej będzie to płynne choć gęste

          • Asia 31 sierpnia 2020 o 12:50

            Dziękuję 🙂 robię za 2 dni, dam znać jak wyszło. Pozdrawiam!

          • Wysmakowane 31 sierpnia 2020 o 15:10

            Trzymam kciuki 🙂 choć jestem pewna ze wszystko pójdzie super! Ale w razie problemów proszę pisać. Postaram się pomoc na bieżąco

          • Asia 1 września 2020 o 10:01

            Muszę jeszcze zapytać czy krem jest tylko na wierzchu? Ciasto piecze się i jest naprawdę wysokie, nie wiem czy je przekroić czy po prostu opadnie 😉

          • Wysmakowane 1 września 2020 o 10:06

            Jest wysokie. Troche opadnie. Nie przekrawamy ciasta. Z jednej strony należy je wydrążyć tak by zrobić dół. Krem na górę i na boki żeby wafelki miały się do czego przykleić

  • Karina 23 sierpnia 2020 o 13:10 Odpowiedz

    Robiłam. Efekt piorunujący. Dziękuje

MENU