
- Porcja: tortownica 20 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 24 lipca 2020
Tort autka na budowie dla małego chłopca, miłośnika autek i czekolady. Truflowe ciasto czekoladowe, chrupiący krem wafelkowy, pokruszone oreo i wafelki typu WW. Brzmi dobrze? Smakuje fantastycznie! Miałam trochę oporów przed włożeniem zabawek (jakby nie było niejadalnych) na tort, ale wizja radości mojego malca jednak je przezwyciężyła. Prawie oszalał z radości. Warto było!
Jako blaty czekoladowe wykorzystałam rewelacyjne, rozpływające się w ustach ciasto nemezis z bloga moje wypieki. Ciasto jest cudowne. O mazistej, truflowej konsystencji. Absolutnie nie wymaga już żadnego nasączania. Polecam zrobić je dzień przed podaniem, a w dniu podania dorobić krem i dekoracje. Ciasto po dobie w lodówce bardzo zyskuje na smaku i nabiera idealnej konsystencji. Natomiast wafelki w kremie powinny pozostać kruche, więc krem smakuje najlepiej w dniu zrobienia. Kolejnego dnia też jest pysznie, tylko już nie chrupie.
Pozostałe pomysły na dekoracje tortów dla dzieci znajdziecie tutaj Tort dla dziecka.
Czekoladowe ciasto Nemezis
- 100 g cukru pudru
- 250 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i zabezpieczyć folią aluminiową, tak by woda nie dostała się do formy. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 75 g cukru pudru przesypać do garnka, zalać taką samą ilością wody (75 ml). Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści. W międzyczasie posiekać czekoladę i dodać ją do garnka razem z masłem. Dalej podgrzewać na niewielkiej mocy. Wymieszać aż masa będzie jednolita. Odstawić z palnika do lekkiego ostudzenia. W misce ubić na sztywno białko z szczyptą soli. Gdy białka będą już sztywne dodać resztę cukru pudru oraz sok wyciśnięty z cytryny. Na koniec dodać żółtka i krótko ubić, do połączenia. Delikatnie połączyć obie masy i przelać je do przygotowanej formy. Formę z ciastem wstawić do większego naczynia z wrzątkiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut do ścięcia ciasta. Ostudzić do temperatury pokojowej po czym wstawić na min. kilka godzin do lodówki.
Krem wafelkowy
- 80 g wafelków czekoladowych
- 10 g żelatyny
- pełna łyżka kakao
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Wafelki drobno posiekać. Żelatynę zalać odrobiną wody (tylko tyle by żelatyna się rozpuściła). Dodać kakao i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Bardzo zimną śmietanę z mascarpone ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i krótko ubić. Delikatnie połączyć z ostudzoną, ale wciąż płynną żelatyną oraz z posiekanymi wafelkami. Krem wyłożyć na ciasto czekoladowe, tworząc z jednej strony wgłębienie jak na obrazku. Schłodzić min. 2 godziny.
Tort autka na budowie
- ciasto nemezis i krem wafelkowy z powyższych przepisów
- 5 ciasteczek oreo lub innych czarnych
- 30 pałeczek czekoladowych z wafelków typu WW/ Kitkat czy innych
- 2 autka „budowlane” do dekoracji
Autka wyparzyć i porządnie wyczyścić. Osuszyć. Wafelki przyciąć do odpowiednich długości tak by ok. ¾ obwodu tortu wystawały ok. 2 cm nad krem. Pozostałe ¼ obwodu coraz krótsze wysokości. Z ciasteczek oreo usunąć krem i ciasteczka drobno pokruszyć i wysypać na tort. Autka ustawić na torcie tuż przed podaniem.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
17 Responses
Czy piekarnik z grzaniem tylko górnym się nada? Mam taki szajs dwa w jednym mikrofala i piekarnik w dodatku mam 175st lub 200st 🤦♂️ dam radę z tym ciastem?
Ciężko mi stwierdzić bez przetestowania sprzętu, ale myślę, że można próbować. Ciasto nie jest bardzo wymagające. Dasz radę upiec je w kąpieli wodnej? To jest tu bardziej kluczowe, żeby uzyskać odpowiednio delikatną konsystencję. Ewentualnie na koniec pieczenia możesz przykryć ciasto z wierzchu kawałkiem folii jeśli za bardzo by wysychało z wierzchu, a w środku wciąż było surowe.
Przepyszny i piekny torcik. Synka zachwycony
Witam. Czy możesz pokazać na zdjęciu jak zabezpieczasz tortownicę? Nie za bardzo wiem jak tą folię aluminiową włożyć
Dorota, po wyłożeniu papierem, zamykasz tortownicę. i wówczas owijasz dno i boki folią, żeby woda nie dostała się do środka. Jeśli masz bardzo szczelną tortownicę, to możesz to owijanie pominąć.
Mam pytania dotyczące kremu. Czy wafelki czekoladowe w kremie mają być w czekoladzie czy tylko o smaku czekoladowym? Nie rozumiem też co zrobić z żelatyną? Zalać ją gorącą wodą, wymieszać i dodać kakao? Nie wiem czy dobrze rozumiem.
Pozdrawiam 😉
Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. Jestesmy w podróży 🙂 do kremu użyłam wafelki takie na wage z nadzieniem kakaowym ale mogą być tez takie jak do dekoracji typu ww czy inne takie.
Może głupie pytanie, ale to owijam na zewnątrz tortownicę? Czy w środku daje tą folię?
Nie ma głupich pytan! Może zle wytłumaczyłam. Papier wykładasz w środku na dnie. Zamykasz tortownicę i z zewnątrz owijasz dno i boki folia tak by po włożeniu tortownicy do większej formy z woda, ta woda nie dostała się do środka tortownicy
Z kakao dokładnie tak. Zalać gorąca (nie wrząca) woda. Tylko tyle by dało się rozpuścić żelatynę. I po rozpuszczeniu żelatyny dodac kakao i wymieszac.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Boje się tej żelatyny, bo zawsze jak jest w przepisie coś mi nie wychodzi.. a czy ona z tym kakao ma być płynna?
Wody proszę wlać tylko tyle by żelatyna się ładnie rozpuściła. Mieszamy od razu i bardzo energicznie. A potem dodajemy kakao i mieszamy. Dalej będzie to płynne choć gęste
Dziękuję 🙂 robię za 2 dni, dam znać jak wyszło. Pozdrawiam!
Trzymam kciuki 🙂 choć jestem pewna ze wszystko pójdzie super! Ale w razie problemów proszę pisać. Postaram się pomoc na bieżąco
Muszę jeszcze zapytać czy krem jest tylko na wierzchu? Ciasto piecze się i jest naprawdę wysokie, nie wiem czy je przekroić czy po prostu opadnie 😉
Jest wysokie. Troche opadnie. Nie przekrawamy ciasta. Z jednej strony należy je wydrążyć tak by zrobić dół. Krem na górę i na boki żeby wafelki miały się do czego przykleić
Robiłam. Efekt piorunujący. Dziękuje