Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort autka na budowie dla chłopca

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort autka na budowie dla małego chłopca, miłośnika autek i czekolady. Truflowe ciasto czekoladowe, chrupiący krem wafelkowy, pokruszone oreo i wafelki typu WW. Brzmi dobrze? Smakuje fantastycznie! Miałam trochę oporów przed włożeniem zabawek (jakby nie było niejadalnych) na tort, ale wizja radości mojego malca jednak je przezwyciężyła. Prawie oszalał z radości. Warto było!

Jako blaty czekoladowe wykorzystałam rewelacyjne, rozpływające się w ustach ciasto nemezis z bloga moje wypieki. Ciasto jest cudowne. O mazistej, truflowej konsystencji. Absolutnie nie wymaga już żadnego nasączania. Polecam zrobić je dzień przed podaniem, a w dniu podania dorobić krem i dekoracje. Ciasto po dobie w lodówce bardzo zyskuje na smaku i nabiera idealnej konsystencji. Natomiast wafelki w kremie powinny pozostać kruche, więc krem smakuje najlepiej w dniu zrobienia. Kolejnego dnia też jest pysznie, tylko już nie chrupie.

 

Pozostałe pomysły na dekoracje tortów dla dzieci znajdziecie tutaj Tort dla dziecka.

 

Czekoladowe ciasto Nemezis

  • 100 g cukru pudru
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i zabezpieczyć folią aluminiową, tak by woda nie dostała się do formy. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 75 g cukru pudru przesypać do garnka, zalać taką samą ilością wody (75 ml). Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści. W międzyczasie posiekać czekoladę i dodać ją do garnka razem z masłem. Dalej podgrzewać na niewielkiej mocy. Wymieszać aż masa będzie jednolita. Odstawić z palnika do lekkiego ostudzenia. W misce ubić na sztywno białko z szczyptą soli. Gdy białka będą już sztywne dodać resztę cukru pudru oraz sok wyciśnięty z cytryny. Na koniec dodać żółtka i krótko ubić, do połączenia. Delikatnie połączyć obie masy i przelać je do przygotowanej formy. Formę z ciastem wstawić do większego naczynia z wrzątkiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut do ścięcia ciasta. Ostudzić do temperatury pokojowej po czym wstawić na min. kilka godzin do lodówki.

Krem wafelkowy

  • 80 g wafelków czekoladowych
  • 10 g żelatyny
  • pełna łyżka kakao
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Wafelki drobno posiekać. Żelatynę zalać odrobiną wody (tylko tyle by żelatyna się rozpuściła). Dodać kakao i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Bardzo zimną śmietanę z mascarpone ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i krótko ubić. Delikatnie połączyć z ostudzoną, ale wciąż płynną żelatyną oraz z posiekanymi wafelkami. Krem wyłożyć na ciasto czekoladowe, tworząc z jednej strony wgłębienie jak na obrazku. Schłodzić min. 2 godziny.

 

Tort autka na budowie

  • ciasto nemezis i krem wafelkowy z powyższych przepisów
  • 5 ciasteczek oreo lub innych czarnych
  • 30 pałeczek czekoladowych z wafelków typu WW/ Kitkat czy innych
  • 2 autka „budowlane” do dekoracji

Autka wyparzyć i porządnie wyczyścić. Osuszyć. Wafelki przyciąć do odpowiednich długości tak by ok. ¾ obwodu tortu wystawały ok. 2 cm nad krem. Pozostałe ¼ obwodu coraz krótsze wysokości. Z ciasteczek oreo usunąć krem i ciasteczka drobno pokruszyć i wysypać na tort. Autka ustawić na torcie tuż przed podaniem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Tort autka na budowietort z autami bez masy cukrowej dla chłopca

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 odpowiedzi

  1. Czy piekarnik z grzaniem tylko górnym się nada? Mam taki szajs dwa w jednym mikrofala i piekarnik w dodatku mam 175st lub 200st 🤦‍♂️ dam radę z tym ciastem?

    1. Ciężko mi stwierdzić bez przetestowania sprzętu, ale myślę, że można próbować. Ciasto nie jest bardzo wymagające. Dasz radę upiec je w kąpieli wodnej? To jest tu bardziej kluczowe, żeby uzyskać odpowiednio delikatną konsystencję. Ewentualnie na koniec pieczenia możesz przykryć ciasto z wierzchu kawałkiem folii jeśli za bardzo by wysychało z wierzchu, a w środku wciąż było surowe.

  2. Witam. Czy możesz pokazać na zdjęciu jak zabezpieczasz tortownicę? Nie za bardzo wiem jak tą folię aluminiową włożyć

    1. Dorota, po wyłożeniu papierem, zamykasz tortownicę. i wówczas owijasz dno i boki folią, żeby woda nie dostała się do środka. Jeśli masz bardzo szczelną tortownicę, to możesz to owijanie pominąć.

  3. Mam pytania dotyczące kremu. Czy wafelki czekoladowe w kremie mają być w czekoladzie czy tylko o smaku czekoladowym? Nie rozumiem też co zrobić z żelatyną? Zalać ją gorącą wodą, wymieszać i dodać kakao? Nie wiem czy dobrze rozumiem.
    Pozdrawiam 😉

    1. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. Jestesmy w podróży 🙂 do kremu użyłam wafelki takie na wage z nadzieniem kakaowym ale mogą być tez takie jak do dekoracji typu ww czy inne takie.

      1. Może głupie pytanie, ale to owijam na zewnątrz tortownicę? Czy w środku daje tą folię?

      2. Nie ma głupich pytan! Może zle wytłumaczyłam. Papier wykładasz w środku na dnie. Zamykasz tortownicę i z zewnątrz owijasz dno i boki folia tak by po włożeniu tortownicy do większej formy z woda, ta woda nie dostała się do środka tortownicy

    2. Z kakao dokładnie tak. Zalać gorąca (nie wrząca) woda. Tylko tyle by dało się rozpuścić żelatynę. I po rozpuszczeniu żelatyny dodac kakao i wymieszac.

      1. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Boje się tej żelatyny, bo zawsze jak jest w przepisie coś mi nie wychodzi.. a czy ona z tym kakao ma być płynna?

      2. Wody proszę wlać tylko tyle by żelatyna się ładnie rozpuściła. Mieszamy od razu i bardzo energicznie. A potem dodajemy kakao i mieszamy. Dalej będzie to płynne choć gęste

      3. Trzymam kciuki 🙂 choć jestem pewna ze wszystko pójdzie super! Ale w razie problemów proszę pisać. Postaram się pomoc na bieżąco

      4. Muszę jeszcze zapytać czy krem jest tylko na wierzchu? Ciasto piecze się i jest naprawdę wysokie, nie wiem czy je przekroić czy po prostu opadnie 😉

      5. Jest wysokie. Troche opadnie. Nie przekrawamy ciasta. Z jednej strony należy je wydrążyć tak by zrobić dół. Krem na górę i na boki żeby wafelki miały się do czego przykleić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami