fbpx

Tort czekoladowe trio

przepis

Tort czekoladowe trio czyli potrójnie czekoladowy torcik z trzema blatami, każdy z użyciem innej czekolady. Do tego rewelacyjny krem po przełożenia na bazie masy kajmakowej…. i oczywiście trzech różnych czekolad. Całość prezentuje się fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Połączenie czekolady, migdałów i kajmaku jak dla mnie w punkt. Polecam każdemu czekoholikowi. Na pewno nie będziecie zawiedzeni!

Jeśli macie dwie jednakowe tortownice to polecam upiec dwa pierwsze blaty na raz. Im krócej zmiksowane, napuszone ciasto będzie czekało na połączenie z czekoladą i pieczenie, tym lepiej.

Wszystkim miłośnikom baaaardzo czekoladowych słodkości polecam mocno torcik pralinkowy oraz ciasto z gruszką. Esencje czekolady 🙂

Tort czekoladowe trio

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 210 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego drobnego
  • 10 jajek
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Kremy do przełożenia tortu

  • 600 g masy kajmakowej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady białej

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dokładnie wymieszać. Bardzo miękkie masło przełożyć do misy miksera razem z cukrem. Ucierać około 7 minut na najwyższych obrotach, aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Po kolei wbijać jajka, po każdym miksując około 30 sekund. Odłożyć 1/3 masy i dodać do niej przestudzoną czekoladę. Krótko, ale porządnie zmiksować. Na koniec dodać 1/3 zmielonych migdałów, ekstraktu migdałowego i przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut aż wbity w środek patyczek będzie suchy (nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta). Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blacie.

Podczas pieczenia posiekać mleczną czekoladę i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia.  Wymieszać z połową pozostałej masy i dodać po połowie pozostałych: migdałów, ekstraktu i mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszać łyżką, przelać do tortownicy i piec jak poprzednio około 20 minut. Na koniec tak samo postąpić z białą czekoladą.

Po całkowitym wystudzeniu blatów, ściąć górki tak by blaty były idealnie płaskie. Górkę z blatu z mlecznej czekolady pokruszyć drobno i zostawić do dekoracji na wierzch. Przygotować 3 masy czekoladowe. Każdą czekoladę roztopić i lekko przestudzić. Następnie każdą z nich osobno zmiksować z 200 g kajmaku. Na spodzie tortownicy ułożyć ciemny blat. Rozsmarować ciemną masę. Przykryć blatem mlecznym. Pokryć masą mleczną. Powtórzyć z blatem i masą jasną. Na jasną masę wyłożyć okruszki mlecznego ciasta lekko je dociskając.  Tort schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Tort czekoladowe trioTort potrójnie czekoladowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Tort czekoladowe trio
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 29 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

13 komentarzy

  • Jolanta 28 lipca 2019 o 11:05 Odpowiedz

    A czy można prosić o przepis na masę kajmakową ?

    • Wysmakowane 28 lipca 2019 o 11:35 Odpowiedz

      Najprościej ugotować zamknięta puszkę mleka skondensowanego słodzonego. Puszkę zalewa się w garnku do przykrycia i gotuje ok 3 godziny. Są tez dostępne w sklepach gotowe masy kajmakowy ale osobiście nie trafiłam na taka która by mi smakowała

      • Jolanta 28 lipca 2019 o 12:02 Odpowiedz

        Dziękuję 🙂

  • Bookendorfina 14 kwietnia 2018 o 08:19 Odpowiedz

    Bardzo podobny tort przygotowuję, niewielkie różnice w składnikach przepisu, wszystkim bardzo smakuje. 🙂

    • Wysmakowane 14 kwietnia 2018 o 08:22 Odpowiedz

      ciężko żeby nie smakował 😉

  • Olga 13 kwietnia 2018 o 10:58 Odpowiedz

    Wygląda pysznie, ale czekolada to nie mój smak…

    • Wysmakowane 14 kwietnia 2018 o 06:45 Odpowiedz

      też bym chciała żeby to nie był mój smak 😛

  • Słodkie okruszki 12 kwietnia 2018 o 20:13 Odpowiedz

    Wspaniały tort 🙂

    • Wysmakowane 12 kwietnia 2018 o 20:43 Odpowiedz

      dziękuję 🙂 dla wielbicieli czekolady idealny 🙂

  • krystynabozenna 10 kwietnia 2018 o 17:21 Odpowiedz

    Zjadałabym za sam wygląd , ech taki torcik domowej roboty
    i w dodatku taki ładny 🙂

    • Wysmakowane 12 kwietnia 2018 o 20:44 Odpowiedz

      To może się skusisz i upichcisz? 🙂

  • Ewa 10 kwietnia 2018 o 07:40 Odpowiedz

    Prawdziwa uczta dla fanów czekolady. Chyba kiedyś spróbuję, jak dopadnie mnie chandra;)

    • Wysmakowane 10 kwietnia 2018 o 07:43 Odpowiedz

      Dla mojego męża ciasto bez czekolady to nie ciasto, więc u nas nie tylko na chandrę 😉 Zapraszam!

MENU