Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort czekoladowe trio

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort czekoladowe trio czyli potrójnie czekoladowy torcik z trzema blatami, każdy z użyciem innej czekolady. Do tego rewelacyjny krem po przełożenia na bazie masy kajmakowej…. i oczywiście trzech różnych czekolad. Całość prezentuje się fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Połączenie czekolady, migdałów i kajmaku jak dla mnie w punkt. Polecam każdemu czekoholikowi. Na pewno nie będziecie zawiedzeni!

Jeśli macie dwie jednakowe tortownice to polecam upiec dwa pierwsze blaty na raz. Im krócej zmiksowane, napuszone ciasto będzie czekało na połączenie z czekoladą i pieczenie, tym lepiej.

Wszystkim miłośnikom baaaardzo czekoladowych słodkości polecam mocno torcik pralinkowy oraz ciasto z gruszką. Esencje czekolady 🙂

Tort czekoladowe trio

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 210 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego drobnego
  • 10 jajek
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Kremy do przełożenia tortu

  • 600 g masy kajmakowej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady białej

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dokładnie wymieszać. Bardzo miękkie masło przełożyć do misy miksera razem z cukrem. Ucierać około 7 minut na najwyższych obrotach, aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Po kolei wbijać jajka, po każdym miksując około 30 sekund. Odłożyć 1/3 masy i dodać do niej przestudzoną czekoladę. Krótko, ale porządnie zmiksować. Na koniec dodać 1/3 zmielonych migdałów, ekstraktu migdałowego i przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut aż wbity w środek patyczek będzie suchy (nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta). Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blacie.

Podczas pieczenia posiekać mleczną czekoladę i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia.  Wymieszać z połową pozostałej masy i dodać po połowie pozostałych: migdałów, ekstraktu i mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszać łyżką, przelać do tortownicy i piec jak poprzednio około 20 minut. Na koniec tak samo postąpić z białą czekoladą.

Po całkowitym wystudzeniu blatów, ściąć górki tak by blaty były idealnie płaskie. Górkę z blatu z mlecznej czekolady pokruszyć drobno i zostawić do dekoracji na wierzch. Przygotować 3 masy czekoladowe. Każdą czekoladę roztopić i lekko przestudzić. Następnie każdą z nich osobno zmiksować z 200 g kajmaku. Na spodzie tortownicy ułożyć ciemny blat. Rozsmarować ciemną masę. Przykryć blatem mlecznym. Pokryć masą mleczną. Powtórzyć z blatem i masą jasną. Na jasną masę wyłożyć okruszki mlecznego ciasta lekko je dociskając.  Tort schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Tort czekoladowe trioTort potrójnie czekoladowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...i jestem maniakalnie zakochana w gotowaniu.

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły.. Mąż się śmieje, że „normalne kobiety” dla poprawy humoru idą na zakupy… a ja do kuchni...

Instagram

[instagram-feed]

Reklama

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

13 odpowiedzi

    1. Najprościej ugotować zamknięta puszkę mleka skondensowanego słodzonego. Puszkę zalewa się w garnku do przykrycia i gotuje ok 3 godziny. Są tez dostępne w sklepach gotowe masy kajmakowy ale osobiście nie trafiłam na taka która by mi smakowała

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami