Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort czekoladowy z glazurą i malinami

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 48 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Absolutnie niesamowity tort czekoladowy z glazurą i prostą chrupiącą warstwą. Bardzo nieskromnie, ale muszę przyznać, że ten tort to prawdziwy sztos. Pokochacie go, jestem pewna. Dawno nie byłam z siebie tak zadowolona ? Inspiracją był tort z Moje Wypieki, ale tylko inspiracją. Blat czekoladowy jest z mojego ulubionego patentu na niesamowicie delikatne, lekko musowe ciasto, dodałam maliny oraz prostą chrupkę, a glazurę wykonałam według klasycznego przepisu na bazie słodkiego mleka skondensowanego. Nie musicie kupować całej puszki! Mleko skondensowane waniliowe z tubki to dokładnie to samo mleko, które siedzi w puszce. Przygotowanie tortu najwygodniej jest rozłożyć nawet na dwa dni, a trzeciego podawać. Pierwszego upiec ciasto czekoladowe, wykonać chrupkę i mus po czym zamrozić ciasto. Drugiego dnia polać tort glazurą i odstawić na min 12 godz. do lodówki do rozmrożenia.

Blat czekoladowy

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 65 g masła
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pełna łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka (temp pokojowa)
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego brązowego cukru

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę drobno posiekać. Włożyć do garnka razem z masłem i kawą. Podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kawy i czekolady. Odstawić i lekko ostudzić. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii i roztrzepać rózgą do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier. Białka bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie. Po ostudzeniu z ciasta wyciąć koło o średnicy 18 cm (odcięte skrawki nie będą potrzebne). Najłatwiej zrobić to formą o takim rozmiarze.

Chrupka z sucharków i Nutelli

  • ok 6 sucharków
  • 2 pełne łyżki Nutelli

Wycięte ciasto ułożyć na środku tortownicy o średnicy 24 cm. Sucharki pokruszyć na drobne kawałeczki. Wymieszać z Nutellą. Wyłożyć na ciasto.

Mus czekoladowo – malinowy

  • 11 g żelatyny w proszku
  • 300 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 650 ml śmietany kremówki 36% bardzo zimnej
  • 150 g Nutelli
  • ok 150 g malin

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami bardzo gorącej, ale nie wrzącej wody. Tylko tyle żeby dało się dokładnie rozpuścić żelatynę. Czekoladę drobno posiekać. W garnuszku podgrzać 1/3 śmietany, prawie do wrzenia. Odstawić i od razu dodać czekoladę i Nutellę. Poczekać 2 minuty i wymieszać dokładnie do uzyskania jednolite masy. Wówczas dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 30 min. Po tym czasie dokładnie ubić pozostałą śmietanę kremówkę Dodać do musu czekoladowego w kilku turach bardzo delikatnie mieszając, tak by śmietana jak najmniej opadła. Na koniec dodać maliny i delikatnie przemieszać. Mus wylać na ciasto z chrupką, upewniając się, że ciasto jest dokładnie pokryte musem po bokach. Wygładzić powierzchnię i ciasto wstawić do zamrażarki na całą min 10 godzin.

Czekoladowa glazura lustrzana z mlekiem skondensowanym

  • 7 g żelatyny w proszku
  • 50 ml wody
  • 100 g cukru
  • 70 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 110 g czekolady mlecznej posiekanej

Glazurę najlepiej wykonać tuż przed polaniem tortu. Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą. Tylko tyle by móc dokładnie rozprowadzić żelatynę. W niewielkim garnku umieścić wodę i cukier. Podgrzać, mieszając, do pełnego rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane, wymieszać i razem podgrzać. Odstawić z palnika i dodać czekoladę i żelatynę. Zblendować razem do uzyskania gładkiego musu, po czym przetrzeć przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek i pęcherzyków powietrza. Masę ostudzić do temperatury 35 stopni C.

Tort czekoladowy z glazurą i malinami

  • ok 150 g malin

Tort wyjąć z zamrażarki. Ustawić go na mniejszej formie, tak by glazura mogła swobodnie ściekać. Polać glazurą z wierzchu i boki. Odczekać aż ścieknie nadmiar i boki będą ładnie, równo pokryte. Wstawić do lodówki na min 10 godzin, do rozmrożenia. Bezpośrednio przed podaniem udekorować pozostałymi malinami. Kroić nożem maczanym we wrzątku.

Tort czekoladowy z glazurą i malinamiCzekoladowo malinowy tort z glazurą

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 48 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

41 odpowiedzi

  1. Prosze o podpowiedź jaką konsystencje powinien miec mus w momencie wylewania/przekładania do tortownicy? Moj miał bardziej lejącą niż stałą i ciut wypłynęło mi spodem. Może to kwestia starszej tortownicy ale mam obawy że się nie zsiądzie. Aż sie boje zagladac do zamrażarki. pozdrawiam

    1. Szczerze mówiąc nie pamietam już teraz jaka dokładnie mus miał konsystencje, ale przy dobrze, stabilnie ubitej śmietanie z pewnością nie powinien być w stanie płynnym. Jesteś pewna ze śmietana była idealnie ubita? No nic. Tort w zamrażarce, wiec już nic teraz nie zdziałamy. Czekamy do jutra ✊✊

      1. Udało sie 💪🏼 Mimo kolejnej mojej pomyłki przez ktora dalam za malo czekolady na polewę 🤪 to tort wyszedł smaczny, zachwycił wszystkich gości a najwazniejsze że Jubilata. Dziekuje i pozdrawiam

  2. Czy zamiast mrozenia ciasta można go wlożyć do lodówki? Niestaty nie mam tyle miejsca w zamrażarce a bardzo chcialabym spróbować tortu!

    1. Sam tort jak najbardziej, ale niestety glazura wymaga zmrożonej powierzchni. czyli można wykonać z przepisu tort, chrupkę i mus a zamiast glazury po prostu zrobić na wierzchu drip czekoladowy.

  3. Tort dla mnie rewelacja 😋 pyszny czekoladowy, z chrupiącą warstwą, malinki fajnie przełamują👍 Nic dodać nic ująć 🙂

    1. Można tylko bez rozmrażania wcześniej, bo potem tort jest ponownie zamrożony. Można też w ogóle zrezygnować z owoców, lub dodać inne, świetnie będą pasować np. kawałki mango.

      1. Rewelacja😋😋😋 Pyszne, czekoladowe, z chrupiącą warstwą, maliny fajnie przełamują czekoladę🙂

  4. Czy można najpierw rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, do tego dodać nutellę i dopiero wtedy dodać 1/3 śmietanki? Chodzi tu tylko o to, żeby czekolada rozpuściła się i połączyła z resztą składników, czy dobrze myślę? Boję się, że śmietanka po podgrzaniu się zważy.

    1. Tak, chodzi o połączenie na jednolitą masę. Każdy sposób jest dobry, byle prowadził do celu 😉 Śmietanka nie powinna się zwarzyć, jeśli będzie podgrzana i nie dopuścimy do jej zagotowania. Ale jeśli wolisz swój sposób, to nie ma żadnych przeciwwskazań.

    1. Tu nie ma błędu. Ale napisze to jaśniej w wstępie. Cały tort ma średnice 24 cm. Pieczemy ciasto w 21 a potem wycinamy żeby było jeszcze mniejsze i układamy pośrodku tortownicy 24 cm. Dookoła wypełniamy musem.

    1. Nie, to nie jest normalne. Może śmietana doszła do wrzenia? Na którym etapie się zdarzył? Jeśli przed dodaniem kremówki to można próbować go ratować przez ponowne podgrzanie w kąpieli wodnej i ciagle mieszanie podczas podgrzewania.

      1. Śmietana na pewno sie nie zagotowala. Powoli dodawałam czekoladę do ubitej śmietany. Zwazyla sie w momencie dodania około 1/3 masy czekoladowej. Zrobiłam tort z takim zważonym kremem, mam nadzieję ze oprócz malo apetycznego wyglądu torcik będzie tak samo smaczny.

    2. Jeżeli do ubitej śmietany dodamy cokolwiek ciepłego to zawsze się zważy 🙂 czekolada musi byc dobrze wystygnieta.

      Przepis super, mój ulubiony krem czekoladowy 😉

      1. Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję. Słuszna uwaga z temperaturą czekolady.

  5. Cudo! Polecam spróbować każdemu czytającemu przepis, tort w gronie rodziny okrzyknięty jednym z najlepszych:)

    1. Można czekolady mleczne przynajmniej częściowo wymienić na gorzkie i do musu dać troche mniej Nutelli

  6. Tort wyszedł przepyszny- mocno czekoladowy- dodałam malin i jagód, które troche te słodycz przełamały. Muszę tylko trochę popracować nad glazurą – nie miałam termometru kuchennego i robiłam na oko- góra ładnie się pokryła, boki musiałam poprawiać. Ale nie czuję się zniechecona- mąż uznał że to najlepszy tort jaki zrobiłam!

  7. Tort bardzo efektowny. Jest pracochłonny, ale nie trudny do przygotowania. Zamiast malin użyłam wiśni ze słoika i myślę, że to był błąd. Kwaskowe maliny lub porzeczki zdecydowanie bardziej pasują do tego deseru. Mi tort wyszedł za słodki. Polecam na specjalne okazje!

    1. Do tych które dobrze znoszą zamrożenie. Ciasto do nałożenia glazury musi być zmrożone. Nie wszystkie ciasta dobrze to zniosą i będą po rozmrożeniu równie dobre.

  8. Fantastyczny przepis na glazurę. Troche czasochłonne ale przy trzymaniu się przepisu chyba nie może się nie udac.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami