Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami to będzie HIT waszej imprezy. U nas bezbłędnie trafił każdemu i do serducha i do brzucha! Rozszedł się momentalnie! Ciasta i masy wyszło mi za dużo na moją blaszkę, więc dorobiłam jeszcze wersję mini, żeby mieć na później. Aha! Nie było żadnego później 😉 W przepisie dostosowałam już proporcje do tortownicy o średnicy 23 cm, więc będzie akurat. Samo ciasto czekoladowe jest przepyszne! Mięsiste, wilgotne, zdecydowanie takie jak lubię.  Nie jest to konieczne, ale polecam dodać alkohol. Wyostrza smak. Samo ciasto czekoladowe można zrobić dzień wcześniej, a kolejnego dnia przełożyć kremem. Udekorować owocami w dniu podania.

Wilgotne ciasto czekoladowe

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 75 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 4,5 łyżki kakao
  • 50 g mleka
  • 3 łyżki amaretto
  • 220 g mąki
  • 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g cukru
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 3 jajka

W niewielkim garnuszku zagotować 100 ml wody. Zestawić z palnika, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia. Postawić z powrotem na palniku i dodać posiekane masło, czekoladę w kawałkach, kakao, mleko i amaretto. Gotować na wolnym ogniu, przez cały czas mieszając, aż do uzyskania zupełnie gładkiej, jednolitej masy. Odstawić na bok i poczekać aż masa lekko przestygnie (ok 20 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia i przesiać do osobnej miski suche składniki (mąkę, sodę, proszę do pieczenia). Do suchych składników dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać.

Do masy czekoladowej dodać śmietanę i jajka i energicznie wymieszać, by masa znów stała się gładka i jednolita. Na koniec dodać suche składniki i po raz ostatni wymieszać, tym razem jak najdelikatniej. Całość przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 – 45 minut (sprawdzać patyczkiem i wyciągnąć ciasto z piekarnika jak tylko wbity w środek patyczek nie będzie miał na sobie śladów surowego ciasta). Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Krem budyniowy z mascarpone

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g mascarpone

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami

  • truskawki
  • 50 g czekolady

Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, jednak wykorzystując do niego jedynie 250 ml mleka i 3 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, cały czas mieszając. Budyń przełożyć do zimnej miseczki i szczelnie przykryć. Zostawić do całkowitego schłodzenia. W tym czasie zagotować wodę. Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać 40 ml gorącej (ale nie wrzącej!) wody. Również odstawić do ostudzenia.

Zimne mascarpone ubić mikserem dodając stopniowo ostudzony budyń. Rozrobić żelatynę (dodać do niej po łyżce masy, za każdym razem dokładnie mieszając) i rozrobioną, dodać do masy budyniowej.

Ciasto czekoladowe przekroić w poprzek na pół. Przełożyć je 2/3 kremu z mascarpone. Resztę kremu wyłożyć na wierzch. Truskawki umyć, osuszyć i zdjąć szypułki. Roztopić pozostałe 50 g czekolady, maczać w czekoladzie końcówki truskawek i układać je na torcie.

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkamiTorcik czekoladowy z mascarpone i truskawkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami