Przepisy

Więcej

Trudność
trudne
Trudnośćtrudne
Wydrukuj

Tort egipski

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort egipski czyli iście królewski, słodki tort. Orzechowe blaty, krem budyniowy i krem śmietanowy z podprażonymi orzechami i pokruszonym karmelem. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej. Największy dylemat miałam z tym czy wykończyć tort dzień przed podaniem czy w dniu podania. Ale wciąż nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. 😛 Przy opcji 2 kawałki karmelu są jeszcze mocno wyczuwalne i chrupiące – dla kontrastu z kremową resztą. Część gości to zachwycało, części przeszkadzało. Kolejnego dnia karmel już rozpuścił się w masie, został posmak karmelowy, ale bez chrupkiego efektu. Sami musicie zdecydować którą opcję wolicie. U nas była na ten temat burzliwa dyskusja i zdania są podzielone. Niemniej wszystkim tort bardzo smakował i jednogłośnie, bezsprzecznie zażądano go na blogu. 🙂 No to jest!

Lojalnie uprzedzam, że tort jest dość pracochłonny (warto!). Dla ułatwienia można rozłożyć sobie pracę w czasie. Pierwszego dnia  można upiec blaty (każdy osobno) oraz zrobić masę budyniową (bez masła). Kolejnego dnia wykończyć masę budyniową, zrobić krem śmietanowy i wykończyć tort.

Orzechowe blaty – składniki na 1 blat (potrzebne 3)

  • 3 małe białka
  • 2 pełne łyżki cukru (ok 30 g)
  • 2/3 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mielonych orzechów laskowych (kupne zmielone lub jak poniżej)

Orzechy (od razu całe 360 g na blaty i na krem śmietanowy) uprażyć na suchej patelni aż zaczną odpadać skórki. Lekko ostudzić, obrać (może być niedokładnie, to co odchodzi) i zmielić. Białka ubić na sztywno (najpierw na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając do maksymalnych). Gdy będą już sztywne, stopniowo dodawać cukier, wciąż ubijając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić mikser i w trzech turach łyżką wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i całkowicie ostudzone orzechy. Masę przełożyć do tortownicy (natłuszczone boki, spód wyłożony papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu) i piec pół godziny.

Krem budyniowy

  • 9 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 20 g cukru waniliowego
  • 340 ml mleka
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej

Wszystko oprócz masła przełożyć do wysokiego garnuszka i zmiksować. Podgrzewać na niewielkiej mocy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawić z palnika i ostudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa będzie całkowicie ostudzona, zmiksować mikserem (końcówki do ubijania białek) masło. Gdy masło będzie już mocno napuszone, stopniowo dodawać masę budyniową ciągle miksując.

Masa śmietankowa z karmelem

  • 340 g śmietany kremówki 30% lub 36% – mocno schłodzona
  • łyżka cukru pudru
  • 120 g posiekanych orzechów laskowych
  • 200 g cukru

Cukier rozpuścić w garnuszku na średnim ogniu, aż się skarmelizuje (nie przepalić!). Szybko wylać na papier do pieczenia uważając by nie dotknąć karmelu (będzie bardzo gorący). Cienko rozsmarować i zostawić do ostudzenia i stwardnienia. Karmel rozdrobnić na małe kawałki (np. tłuczkiem), ale nie na proszek. W wysokim naczyniu ubić kremówkę z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie wmieszać posiekane orzechy i karmel (trochę orzechów i karmelu zostawić do dekoracji).

Tort Egipski

Pierwszy blat orzechowy wyłożyć na paterę. Rozsmarować mniej więcej 2/5 masy budyniowej i połowę śmietankowej. Powtórzyć warstwy. Na górze ułożyć ostatni blat. Pozostały krem budyniowy rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Obsypać pozostałymi orzechami i karmelem. Schłodzić w lodówce. Cząstki karmelu będą wyczuwalne przez około 15, max 20 godzin. Potem pozostanie karmelowy posmak.

Tort egipski Tort egipski  

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami