- Porcja: Forma 16x21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 17 marca 2021
Tort LEGO dla mojego małego legomaniaka. Z masą cukrową jakoś mi nie po drodze, a wiedziałam, że nic tak nie ucieszy synka jak jego ukochane lego. Więc wykombinowałam finalnie takiego klocka. Na górę powędrowały nowe (od razu jest i prezent!), wyparzone ludziki i mały jubilat skakał z radości pół dnia. Czyli cel osiągnięty!
Jak zrobić tort LEGO i co siedzi w środku? Na spodzie pyszne czekoladowe ciasto, które znacie już z tortu z glazurą i malinami. Górna warstwa do przepyszny, delikatny mus jogurtowy z mango (inspiracja z Moje Wypieki, z moimi modyfikacjami) i całość oblana błyszczącą żelką z mango. Jeszcze jest Oreo! W postaci Oreo krokantu pomiędzy warstwami i dodatkowo ciasteczka w całości, do zrobienia klocka. Całość bajka. Nie został ani kawałek na kolejny dzień do kawki.
Uwagi techniczne:
- Najlepiej jest złożyć tort wieczorem, dzień przed podaniem. Warstwy zdążą się „przegryźć, a krokant jeszcze będzie idealnie chrupki. Samo ciasto czekoladowe można upiec jeszcze dzień wcześniej.
- Żelkę na boki tortu wykładać szpachelką, gdy żelka będzie już tężała. Nie można za szybko, bo spłynie w dół.
- Jeśli chcecie mieć idealnie gładką, błyszczącą polewę to zamiast żelki, można zrobić glazurę, tylko wtedy przed wylaniem glazury, tort należy zamrozić.
Blat czekoladowy
- 150 g gorzkiej czekolady
- 65 g masła
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pełna łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka (temp pokojowa)
- szczypta soli
- 50 g drobnego brązowego cukru
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Prostokątną blaszkę o wymiarze 16×21 (lub inną o zbliżonym polu) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę drobno posiekać. Włożyć do garnka razem z masłem i kawą. Podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kawy i czekolady. Odstawić i lekko ostudzić. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii i roztrzepać rózgą do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier. Białka bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masę przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie. Odciąć po ok. 1,5 cm ciasta z każdego boku. Skrawki nie będą potrzebne.
Krokant Oreo
- 6 ciastek Oreo
- 110 g mlecznej czekolady
Na papierze do pieczenia odrysować prostokąt, trochę mniejszy, niż blaszka, w której było pieczone ciasto. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Ciasteczka połamać na kawałki i wymieszać dokładnie z czekoladą. Masę wyłożyć równomiernie na odrysowany prostokąt, i wstawić do lodówki do pełnego stężenia.
Mus jogurtowy z mango
- 600 g pulpy z mango (gotowa, w puszce)
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 16 g żelatyny spożywczej w proszku (nie żelfix)
- 90 g jogurtu greckiego (temperatura pokojowa)
- 250 ml śmietany kremówki 30% (mocno schłodzona)
- 1 łyżka cukru pudru
- mango
Pulpę z mango i sok z cytryny dodać do garnka. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać żelatynę i energicznie wymieszać, upewniając się, że nie ma żadnych grudek. Ostudzić, po czym wymieszać z jogurtem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Stopniowo, bardzo delikatnie, wymieszać z masą mango, tak, by piana, jak najmniej opadła, ale by masa była dokładnie wymieszana.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej kremówki dodawać puree z mango z jogurtem, w trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany. Dodać pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać.
TORT LEGO – dekoracja i złożenie
- 6 ciasteczek Oreo
- 250 g pulpy z mango
- 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- Kilka klocków i ludzików lego
Na środek dna formy do pieczenia wyłożyć czekoladowy blat. Posmarować go cienką warstwą musu z mango i położyć chrupkę Oreo. Świeże mango pokroić w niewielką kostkę i wymieszać z pozostałym musem. mus wyłożyć na boki i górę tortu. Wyrównać z wierzchu. Wstawić do lodówki.
Gdy masa będzie tężeć, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna, lekko wcisnąć w nię ciasteczka Oreo, tworząc klocka. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia masy.
Pulpę podgrzać w garnku, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Bardzo energicznie wymieszać, do pełnego połączenia. Ostudzić, po czym wstawić do lodówki. Gdy żelka zacznie tężeć, wylać ok. 2/3 na górę tortu, upewniając się, że ciasteczka są dokładnie przykryte. Odstawić resztę żelki do lodówki, by jeszcze trochę stężała (ale nie całkowicie). Wówczas szpachelką rozprowadzić ją z boków tortu. Można w dwóch turach: pokryć wstępnie. Schłodzić ciasto. I pokryć ponownie resztą żelki. Na koniec zanurzyć szpachelkę w wrzątku i wygładzić glazurę. Pyszny tort LEGO jest gotowy! Najlepszy min. 10 godzinach w lodówce.
Jedna odpowiedź
Fantastyczny torcik i pyszne wnętrze! Mój Mały byłby takim zachwycony. 🙂