Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

TORT LEGO – mango & oreo

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort LEGO dla mojego małego legomaniaka. Z masą cukrową jakoś mi nie po drodze, a wiedziałam, że nic tak nie ucieszy synka jak jego ukochane lego. Więc wykombinowałam finalnie takiego klocka. Na górę powędrowały nowe (od razu jest i prezent!), wyparzone ludziki i mały jubilat skakał z radości pół dnia. Czyli cel osiągnięty!

Jak zrobić tort LEGO i co siedzi w środku? Na spodzie pyszne czekoladowe ciasto, które znacie już z tortu z glazurą i malinami. Górna warstwa do przepyszny, delikatny mus jogurtowy z mango (inspiracja z Moje Wypieki, z moimi modyfikacjami) i całość oblana błyszczącą żelką z mango. Jeszcze jest Oreo! W postaci Oreo krokantu pomiędzy warstwami i dodatkowo ciasteczka w całości, do zrobienia klocka. Całość bajka. Nie został ani kawałek na kolejny dzień do kawki.

Uwagi techniczne:

  • Najlepiej jest złożyć tort wieczorem, dzień przed podaniem. Warstwy zdążą się „przegryźć, a krokant jeszcze będzie idealnie chrupki. Samo ciasto czekoladowe można upiec jeszcze dzień wcześniej.
  • Żelkę na boki tortu wykładać szpachelką, gdy żelka będzie już tężała. Nie można za szybko, bo spłynie w dół.
  • Jeśli chcecie mieć idealnie gładką, błyszczącą polewę to zamiast żelki, można zrobić glazurę, tylko wtedy przed wylaniem glazury, tort należy zamrozić.

 

Blat czekoladowy

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 65 g masła
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pełna łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka (temp pokojowa)
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego brązowego cukru

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Prostokątną blaszkę o wymiarze 16×21 (lub inną o zbliżonym polu) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę drobno posiekać. Włożyć do garnka razem z masłem i kawą. Podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kawy i czekolady. Odstawić i lekko ostudzić. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii i roztrzepać rózgą do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier. Białka bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masę przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie. Odciąć po ok. 1,5 cm ciasta z każdego boku. Skrawki nie będą potrzebne.

Krokant Oreo

  • 6 ciastek Oreo
  • 110 g mlecznej czekolady

Na papierze do pieczenia odrysować prostokąt, trochę mniejszy, niż blaszka, w której było pieczone ciasto.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Ciasteczka połamać na kawałki i wymieszać dokładnie z czekoladą. Masę wyłożyć równomiernie na odrysowany prostokąt, i wstawić do lodówki do pełnego stężenia.

Mus jogurtowy z mango

  • 600 g pulpy z mango (gotowa, w puszce)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 16 g żelatyny spożywczej w proszku (nie żelfix)
  • 90 g jogurtu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 250 ml śmietany kremówki 30% (mocno schłodzona)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mango

Pulpę z mango i sok z cytryny dodać do garnka. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać żelatynę i energicznie wymieszać, upewniając się, że nie ma żadnych grudek. Ostudzić, po czym wymieszać z jogurtem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Stopniowo, bardzo delikatnie, wymieszać z masą mango, tak, by piana, jak najmniej opadła, ale by masa była dokładnie wymieszana.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej kremówki dodawać puree z mango z jogurtem, w trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany. Dodać pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać.

tort klocek Lego jak zrobić

TORT LEGO – dekoracja i złożenie

  • 6 ciasteczek Oreo
  • 250 g pulpy z mango
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Kilka klocków i ludzików lego

Na środek dna formy do pieczenia wyłożyć czekoladowy blat. Posmarować go cienką warstwą musu z mango i położyć chrupkę Oreo. Świeże mango pokroić w niewielką kostkę i wymieszać z pozostałym musem. mus wyłożyć na boki i górę tortu. Wyrównać z wierzchu. Wstawić do lodówki.

Gdy masa będzie tężeć, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna, lekko wcisnąć w nię ciasteczka Oreo, tworząc klocka. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia masy.

Pulpę podgrzać w garnku, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Bardzo energicznie wymieszać, do pełnego połączenia. Ostudzić, po czym wstawić do lodówki. Gdy żelka zacznie tężeć, wylać ok. 2/3 na górę tortu, upewniając się, że ciasteczka są dokładnie przykryte. Odstawić resztę żelki do lodówki, by jeszcze trochę stężała (ale nie całkowicie). Wówczas szpachelką rozprowadzić ją z boków tortu. Można w dwóch turach: pokryć wstępnie. Schłodzić ciasto. I pokryć ponownie resztą żelki. Na koniec zanurzyć szpachelkę w wrzątku i wygładzić glazurę. Pyszny tort LEGO jest gotowy! Najlepszy min. 10 godzinach w lodówce.

 

TORT LEGO – mango & oreo

 

Spróbuj, zostań, obserwuj. Wysmakowane jest też na Facebook i na Instagramie. Polub, żeby być na bieżąco z nowościami.

A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami