fbpx

TORT LEGO – mango & oreo

przepis

Tort LEGO dla mojego małego legomaniaka. Z masą cukrową jakoś mi nie po drodze, a wiedziałam, że nic tak nie ucieszy synka jak jego ukochane lego. Więc wykombinowałam finalnie takiego klocka. Na górę powędrowały nowe (od razu jest i prezent!), wyparzone ludziki i mały jubilat skakał z radości pół dnia. Czyli cel osiągnięty!

Jak zrobić tort LEGO i co siedzi w środku? Na spodzie pyszne czekoladowe ciasto, które znacie już z tortu z glazurą i malinami. Górna warstwa do przepyszny, delikatny mus jogurtowy z mango (inspiracja z Moje Wypieki, z moimi modyfikacjami) i całość oblana błyszczącą żelką z mango. Jeszcze jest Oreo! W postaci Oreo krokantu pomiędzy warstwami i dodatkowo ciasteczka w całości, do zrobienia klocka. Całość bajka. Nie został ani kawałek na kolejny dzień do kawki.

Uwagi techniczne:

  • Najlepiej jest złożyć tort wieczorem, dzień przed podaniem. Warstwy zdążą się „przegryźć, a krokant jeszcze będzie idealnie chrupki. Samo ciasto czekoladowe można upiec jeszcze dzień wcześniej.
  • Żelkę na boki tortu wykładać szpachelką, gdy żelka będzie już tężała. Nie można za szybko, bo spłynie w dół.
  • Jeśli chcecie mieć idealnie gładką, błyszczącą polewę to zamiast żelki, można zrobić glazurę, tylko wtedy przed wylaniem glazury, tort należy zamrozić.

 

Blat czekoladowy

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 65 g masła
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pełna łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka (temp pokojowa)
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego brązowego cukru

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Prostokątną blaszkę o wymiarze 16×21 (lub inną o zbliżonym polu) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę drobno posiekać. Włożyć do garnka razem z masłem i kawą. Podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kawy i czekolady. Odstawić i lekko ostudzić. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii i roztrzepać rózgą do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier. Białka bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masę przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie. Odciąć po ok. 1,5 cm ciasta z każdego boku. Skrawki nie będą potrzebne.

Krokant Oreo

  • 6 ciastek Oreo
  • 110 g mlecznej czekolady

Na papierze do pieczenia odrysować prostokąt, trochę mniejszy, niż blaszka, w której było pieczone ciasto.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Ciasteczka połamać na kawałki i wymieszać dokładnie z czekoladą. Masę wyłożyć równomiernie na odrysowany prostokąt, i wstawić do lodówki do pełnego stężenia.

Mus jogurtowy z mango

  • 600 g pulpy z mango (gotowa, w puszce)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 16 g żelatyny spożywczej w proszku (nie żelfix)
  • 90 g jogurtu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 250 ml śmietany kremówki 30% (mocno schłodzona)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mango

Pulpę z mango i sok z cytryny dodać do garnka. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać żelatynę i energicznie wymieszać, upewniając się, że nie ma żadnych grudek. Ostudzić, po czym wymieszać z jogurtem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Stopniowo, bardzo delikatnie, wymieszać z masą mango, tak, by piana, jak najmniej opadła, ale by masa była dokładnie wymieszana.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej kremówki dodawać puree z mango z jogurtem, w trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany. Dodać pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać.

tort klocek Lego jak zrobić

TORT LEGO – dekoracja i złożenie

  • 6 ciasteczek Oreo
  • 250 g pulpy z mango
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Kilka klocków i ludzików lego

Na środek dna formy do pieczenia wyłożyć czekoladowy blat. Posmarować go cienką warstwą musu z mango i położyć chrupkę Oreo. Świeże mango pokroić w niewielką kostkę i wymieszać z pozostałym musem. mus wyłożyć na boki i górę tortu. Wyrównać z wierzchu. Wstawić do lodówki.

Gdy masa będzie tężeć, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna, lekko wcisnąć w nię ciasteczka Oreo, tworząc klocka. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia masy.

Pulpę podgrzać w garnku, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Bardzo energicznie wymieszać, do pełnego połączenia. Ostudzić, po czym wstawić do lodówki. Gdy żelka zacznie tężeć, wylać ok. 2/3 na górę tortu, upewniając się, że ciasteczka są dokładnie przykryte. Odstawić resztę żelki do lodówki, by jeszcze trochę stężała (ale nie całkowicie). Wówczas szpachelką rozprowadzić ją z boków tortu. Można w dwóch turach: pokryć wstępnie. Schłodzić ciasto. I pokryć ponownie resztą żelki. Na koniec zanurzyć szpachelkę w wrzątku i wygładzić glazurę. Pyszny tort LEGO jest gotowy! Najlepszy min. 10 godzinach w lodówce.

 

TORT LEGO – mango & oreo

 

Spróbuj, zostań, obserwuj. Wysmakowane jest też na Facebook i na Instagramie. Polub, żeby być na bieżąco z nowościami.

A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
TORT LEGO – mango & oreo
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

1 komentarz

  • Agata 22 marca 2021 o 12:33 Odpowiedz

    Fantastyczny torcik i pyszne wnętrze! Mój Mały byłby takim zachwycony. 🙂

MENU