fbpx

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie

przepis

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie to niezwykle delikatna kompozycja smaków śmietankowego serka, czekolady, migdałów i malin. Całość przełamana zaskakującą, przyjemnie chrupiącą warstwą. Tort pięknie się prezentuje i wbrew pozorom nie jest tak czasochłonny i skomplikowany na jaki wygląda :). Kolejność warstw podaję w kolejności w której powinny być one przyszykowane, a nie w kolejności składania tortu. 2 pierwsze warstwy (biszkopt i żelkę) można przygotować dzień wcześniej.
Do skomponowania tortu zainspirował mnie prześliczny tort rubinowy z cukierni Sowa.

warstwa 1 – Kakaowy biszkopt migdałowy

  • 35 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 4 białka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z zmielonymi migdałami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno po czym stopniowo, łyżka po łyżce dodać 4 łyżki cukru (około 50 g) cały czas ubijając aż masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Jajka i pozostałe 80 g cukru przełożyć do wysokiego pojemnika do miksowania i ubijać na najwyższych obrotach miksera (te same końcówki co do białek) ok 5 minut aż masa będzie puszysta. Do całych jajek dodać najpierw suche składniki i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ubite białka, delikatnie łącząc je z masą.  Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C przez około 20 minut (wbity w środek patyczek powinien być suchy, bez śladów surowego ciasta). Biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

warstwa 2: Malinowa żelka

  • 900 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 90 g cukru
  • 14 g żelatyny w proszku

Maliny i cukier podgrzewać, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko. 12 g żelatyny wymieszać z 50 ml gorącej (ale nie wrzącej!) wody, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić po czym wymieszać z 3/4 ilości przetartych malin. Mniejszą formę o średnicy 22 cm wyłożyć na dnie folią spożywczą i zalać malinową żelką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia (ok. 4 godziny). Resztę przetartych malin i żelatyny zostawić na polewę.

warstwa 3 – Chrupka

  • 75 g sucharków
  • 120 g Nutelli, w temperaturze pokojowej

Sucharki pokruszyć drobno, tak by pozostawić je częściowo w formie większych okruchów. Wymieszać dokładnie z Nutellą.

warstwa 4 – Biały mus śmietankowy

  • 260 g serka kremowego np. Ostrovia, Philadelphia, Twój Smak
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • laska wanilii
  • 150 g białej czekolady
  • 6 g żelatyny w proszku

Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w 40 ml ciepłej wody. Lekko ostudzić, ale nie na tyle by zaczęła tężeć.
Serek, śmietanę kremówkę i wydrążoną wanilię krótko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Zaprawić żelatynę dodając do niej po łyżce (łącznie 5 łyżek) masy serowej i za każdym razem dokładnie mieszając do całkowitego połączenia się. Tak zaprawioną żelatynę przełożyć do reszty masy śmietankowej i zmiksować do połączenia.

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie

Z biszkoptu odkroić górkę tak by był całkowicie płaski. Pozostały biszkopt przekroić w poprzek na pół. Z jednego blatu odciąć dookoła rand o grubości ok 0,5 cm, z drugiego 1 cm (powinien mieć średnicę taką jak żelka) Większy biszkopt umieścić na spodzie większej tortownicy 24 cm idealnie na środku. Biszkopt wyłożyć czekoladową chrupką mocno ją wklepując w ciasto żeby się bardzo nie kruszyła przy krojeniu.. Wyłożyć ok 1/3 musu śmietankowego dokładnie wypełniając musem też rand dookoła biszkoptu. Wstawić do zamrażarki na około 2 godziny, by mus całkowicie stężał. Na środek wyłożyć drugi, mniejszy blat biszkoptowy i przykryć go całkowicie stężałą żelką malinową. Resztą musu śmietankowego wypełnić bok i wierzch tortu. Wstawić do lodówki do stężenia. Przyrządzić resztę żelki z 200 g malin i 2 g żelatyny i polać stężałe ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Tort malinowy na kakaowym biszkopcie
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

12 komentarzy

  • Magda 14 listopada 2019 o 08:38 Odpowiedz

    Jakie suchary?

    • Wysmakowane 14 listopada 2019 o 08:41 Odpowiedz

      Kupne sucharki najlepiej z dodatkiem maki pełnoziarnistej ale niekoniecznie

  • Ola 19 lipca 2018 o 20:22 Odpowiedz

    Czymś nasączanie są biszkopty?

    • Wysmakowane 19 lipca 2018 o 20:29 Odpowiedz

      Nie trzeba. Biszkopt jest przede wszystkim z zmielonych migdałów, więc jest wilgotny sam z siebie.

  • blogierka 8 lipca 2018 o 23:50 Odpowiedz

    Podziwiam! Ja nie mam cierpliwości do takich rzeczy ;).

  • Magda 8 lipca 2018 o 15:47 Odpowiedz

    Jej jak smakowicie <3

  • Aleksandra 8 lipca 2018 o 12:14 Odpowiedz

    Ja lekko zmodyfikuję – nie lubię kakaowego biszkopta.

    • Wysmakowane 8 lipca 2018 o 20:44 Odpowiedz

      Nic na siłę. Zrób tak by Tobie smakowało 🙂 Natomiast ten biszkopt przez to, że jest głównie na migdałach a nie na mące to sam w sobie jest naprawdę wyjątkowy.

  • Agnes 18 września 2017 o 13:27 Odpowiedz

    Wspaniale wygląda, czy wyjdzie z mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej?

    • Wysmakowane 18 września 2017 o 13:28 Odpowiedz

      Z pełnoziarnistej myśle prędzej ale nie próbowałam.

  • Wysmakowane 28 lutego 2017 o 13:30 Odpowiedz

    I równie pyszny! Więc gorąco polecam wypróbować 🙂

  • Tatiana 28 lutego 2017 o 13:24 Odpowiedz

    Piękny

MENU