Tort malinowy na kakaowym biszkopcie

przepis

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie to niezwykle delikatna kompozycja smaków śmietankowego serka, czekolady, migdałów i malin. Całość przełamana zaskakującą, przyjemnie chrupiącą warstwą. Tort pięknie się prezentuje i wbrew pozorom nie jest tak czasochłonny i skomplikowany na jaki wygląda :). Kolejność warstw podaję w kolejności w której powinny być one przyszykowane, a nie w kolejności składania tortu. 2 pierwsze warstwy (biszkopt i żelkę) można przygotować dzień wcześniej.
Do skomponowania tortu zainspirował mnie prześliczny tort rubinowy z cukierni Sowa.

warstwa 1 – Kakaowy biszkopt migdałowy

  • 35 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 4 białka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z zmielonymi migdałami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno po czym stopniowo, łyżka po łyżce dodać 4 łyżki cukru (około 50 g) cały czas ubijając aż masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Jajka i pozostałe 80 g cukru przełożyć do wysokiego pojemnika do miksowania i ubijać na najwyższych obrotach miksera (te same końcówki co do białek) ok 5 minut aż masa będzie puszysta. Do całych jajek dodać najpierw suche składniki i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ubite białka, delikatnie łącząc je z masą.  Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C przez około 20 minut (wbity w środek patyczek powinien być suchy, bez śladów surowego ciasta). Biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

warstwa 2: Malinowa żelka

  • 900 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 90 g cukru
  • 14 g żelatyny w proszku

Maliny i cukier podgrzewać, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko. 12 g żelatyny wymieszać z 50 ml gorącej (ale nie wrzącej!) wody, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić po czym wymieszać z 3/4 ilości przetartych malin. Mniejszą formę o średnicy 22 cm wyłożyć na dnie folią spożywczą i zalać malinową żelką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia (ok. 4 godziny). Resztę przetartych malin i żelatyny zostawić na polewę.

warstwa 3 – Chrupka

  • 75 g sucharków
  • 120 g Nutelli, w temperaturze pokojowej

Sucharki pokruszyć drobno, tak by pozostawić je częściowo w formie większych okruchów. Wymieszać dokładnie z Nutellą.

warstwa 4 – Biały mus śmietankowy

  • 260 g serka kremowego np. Ostrovia, Philadelphia, Twój Smak
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • laska wanilii
  • 150 g białej czekolady
  • 6 g żelatyny w proszku

Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w 40 ml ciepłej wody. Lekko ostudzić, ale nie na tyle by zaczęła tężeć.
Serek, śmietanę kremówkę i wydrążoną wanilię krótko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Zaprawić żelatynę dodając do niej po łyżce (łącznie 5 łyżek) masy serowej i za każdym razem dokładnie mieszając do całkowitego połączenia się. Tak zaprawioną żelatynę przełożyć do reszty masy śmietankowej i zmiksować do połączenia.

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie

Z biszkoptu odkroić górkę tak by był całkowicie płaski. Pozostały biszkopt przekroić w poprzek na pół. Z jednego blatu odciąć dookoła rand o grubości ok 0,5 cm, z drugiego 1 cm (powinien mieć średnicę taką jak żelka) Większy biszkopt umieścić na spodzie większej tortownicy 24 cm idealnie na środku. Biszkopt wyłożyć czekoladową chrupką mocno ją wklepując w ciasto żeby się bardzo nie kruszyła przy krojeniu.. Wyłożyć ok 1/3 musu śmietankowego dokładnie wypełniając musem też rand dookoła biszkoptu. Wstawić do zamrażarki na około 2 godziny, by mus całkowicie stężał. Na środek wyłożyć drugi, mniejszy blat biszkoptowy i przykryć go całkowicie stężałą żelką malinową. Resztą musu śmietankowego wypełnić bok i wierzch tortu. Wstawić do lodówki do stężenia. Przyrządzić resztę żelki z 200 g malin i 2 g żelatyny i polać stężałe ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Tort malinowy na kakaowym biszkopcie
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 20 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

12 komentarzy

  • Magda 14 listopada 2019 o 08:38 Odpowiedz

    Jakie suchary?

    • Wysmakowane 14 listopada 2019 o 08:41 Odpowiedz

      Kupne sucharki najlepiej z dodatkiem maki pełnoziarnistej ale niekoniecznie

  • Ola 19 lipca 2018 o 20:22 Odpowiedz

    Czymś nasączanie są biszkopty?

    • Wysmakowane 19 lipca 2018 o 20:29 Odpowiedz

      Nie trzeba. Biszkopt jest przede wszystkim z zmielonych migdałów, więc jest wilgotny sam z siebie.

  • blogierka 8 lipca 2018 o 23:50 Odpowiedz

    Podziwiam! Ja nie mam cierpliwości do takich rzeczy ;).

  • Magda 8 lipca 2018 o 15:47 Odpowiedz

    Jej jak smakowicie <3

  • Aleksandra 8 lipca 2018 o 12:14 Odpowiedz

    Ja lekko zmodyfikuję – nie lubię kakaowego biszkopta.

    • Wysmakowane 8 lipca 2018 o 20:44 Odpowiedz

      Nic na siłę. Zrób tak by Tobie smakowało 🙂 Natomiast ten biszkopt przez to, że jest głównie na migdałach a nie na mące to sam w sobie jest naprawdę wyjątkowy.

  • Agnes 18 września 2017 o 13:27 Odpowiedz

    Wspaniale wygląda, czy wyjdzie z mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej?

    • Wysmakowane 18 września 2017 o 13:28 Odpowiedz

      Z pełnoziarnistej myśle prędzej ale nie próbowałam.

  • Wysmakowane 28 lutego 2017 o 13:30 Odpowiedz

    I równie pyszny! Więc gorąco polecam wypróbować 🙂

  • Tatiana 28 lutego 2017 o 13:24 Odpowiedz

    Piękny

MENU