Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie to niezwykle delikatna kompozycja smaków śmietankowego serka, czekolady, migdałów i malin. Całość przełamana zaskakującą, przyjemnie chrupiącą warstwą. Tort pięknie się prezentuje i wbrew pozorom nie jest tak czasochłonny i skomplikowany na jaki wygląda :). Kolejność warstw podaję w kolejności w której powinny być one przyszykowane, a nie w kolejności składania tortu. 2 pierwsze warstwy (biszkopt i żelkę) można przygotować dzień wcześniej.
Do skomponowania tortu zainspirował mnie prześliczny tort rubinowy z cukierni Sowa.

warstwa 1 – Kakaowy biszkopt migdałowy

  • 35 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 4 białka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z zmielonymi migdałami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno po czym stopniowo, łyżka po łyżce dodać 4 łyżki cukru (około 50 g) cały czas ubijając aż masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Jajka i pozostałe 80 g cukru przełożyć do wysokiego pojemnika do miksowania i ubijać na najwyższych obrotach miksera (te same końcówki co do białek) ok 5 minut aż masa będzie puszysta. Do całych jajek dodać najpierw suche składniki i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ubite białka, delikatnie łącząc je z masą.  Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C przez około 20 minut (wbity w środek patyczek powinien być suchy, bez śladów surowego ciasta). Biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

warstwa 2: Malinowa żelka

  • 900 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 90 g cukru
  • 14 g żelatyny w proszku

Maliny i cukier podgrzewać, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko. 12 g żelatyny wymieszać z 50 ml gorącej (ale nie wrzącej!) wody, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić po czym wymieszać z 3/4 ilości przetartych malin. Mniejszą formę o średnicy 22 cm wyłożyć na dnie folią spożywczą i zalać malinową żelką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia (ok. 4 godziny). Resztę przetartych malin i żelatyny zostawić na polewę.

warstwa 3 – Chrupka

  • 75 g sucharków
  • 120 g Nutelli, w temperaturze pokojowej

Sucharki pokruszyć drobno, tak by pozostawić je częściowo w formie większych okruchów. Wymieszać dokładnie z Nutellą.

warstwa 4 – Biały mus śmietankowy

  • 260 g serka kremowego np. Ostrovia, Philadelphia, Twój Smak
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • laska wanilii
  • 150 g białej czekolady
  • 6 g żelatyny w proszku

Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w 40 ml ciepłej wody. Lekko ostudzić, ale nie na tyle by zaczęła tężeć.
Serek, śmietanę kremówkę i wydrążoną wanilię krótko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Zaprawić żelatynę dodając do niej po łyżce (łącznie 5 łyżek) masy serowej i za każdym razem dokładnie mieszając do całkowitego połączenia się. Tak zaprawioną żelatynę przełożyć do reszty masy śmietankowej i zmiksować do połączenia.

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie

Z biszkoptu odkroić górkę tak by był całkowicie płaski. Pozostały biszkopt przekroić w poprzek na pół. Z jednego blatu odciąć dookoła rand o grubości ok 0,5 cm, z drugiego 1 cm (powinien mieć średnicę taką jak żelka) Większy biszkopt umieścić na spodzie większej tortownicy 24 cm idealnie na środku. Biszkopt wyłożyć czekoladową chrupką mocno ją wklepując w ciasto żeby się bardzo nie kruszyła przy krojeniu.. Wyłożyć ok 1/3 musu śmietankowego dokładnie wypełniając musem też rand dookoła biszkoptu. Wstawić do zamrażarki na około 2 godziny, by mus całkowicie stężał. Na środek wyłożyć drugi, mniejszy blat biszkoptowy i przykryć go całkowicie stężałą żelką malinową. Resztą musu śmietankowego wypełnić bok i wierzch tortu. Wstawić do lodówki do stężenia. Przyrządzić resztę żelki z 200 g malin i 2 g żelatyny i polać stężałe ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.

Tort malinowy na kakaowym biszkopcie

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 Responses

    1. Nie trzeba. Biszkopt jest przede wszystkim z zmielonych migdałów, więc jest wilgotny sam z siebie.

    1. Nic na siłę. Zrób tak by Tobie smakowało 🙂 Natomiast ten biszkopt przez to, że jest głównie na migdałach a nie na mące to sam w sobie jest naprawdę wyjątkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g