Tort Oreo z solonym karmelem i krokantem

przepis

Dawno nie było żadnego ciasta, więc żeby Wam to wynagrodzić to dziś wracam z czymś WOW! Cudownie czekoladowy tort Oreo z solonym karmelem i chrupiącą chrupką czekoladową. W torcie przeplatają się warstwy delikatnego ciasta, miękkich musów i zaskakującej, chrupiącej warstwy. Nie – zdecydowanie nie jest fit. I nie – nie jest to najszybszy tort na świecie. ALE po jest stokroć wart każdej kalorii i każdej spędzonej nad nim minuty. Powala, zniewala i zostaje w pamięci jeszcze na bardzo długo! Poza tym to jest to przecież tort! A torty robi się na specjalne okazje, które wymagają specjalnej oprawy!

Przygotowanie polecam rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia robicie biszkopt, słony karmel i krokant czekoladowy. Kolejnego dnia wykańczacie masy i składacie tort. Biszkopt wychodzi niski i taki ma być. Jest tu przełożeniem mas, a nie dominującym elementem.

Uwaga! Tort jest najlepszy po 8 – 30 godzinach, gdy dokładnie się schłodzi i warstwy scalą ze sobą, a krokant wciąż będzie chrupiący. Z czasem traci chrupkość i rozpuszcza się w masie czekoladowej. Wciąż jest pyszny, tylko już tak sympatycznie nie chrupie. Masy podałam w kolejności w jakiej należy je robić (część wymaga leżakowania a część rozsmarowujemy od razu po przygotowaniu). Na końcu przepisu rozpisana jest kolejność kładzenia warstw.

 

Biszkopt kakaowy

  • 110 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno po czym stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec w trzech turach dodać do jajek mąkę z kakao starając się to robić bardzo ostrożnie, by masa jak najmniej opadła. Masę wyłożyć do tortownicy (średnica 21 – 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 20 minut (wbity w środek patyczek powinien być suchy, bez śladów surowego ciasta). Biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Masa z solonym karmelem

  • 160 g cukru drobnego do pieczenia
  • 280 ml śmietany kremówki 36%
  • 25 g masła
  • łyżeczka grubej soli
  • 200 g mascarpone

Cukier wsypać do garnka i rozpuścić na wolnym ogniu. Podgrzewać (obserwując!) aż stanie się ciemno brązowy (ale nie przypalony!). Dodać masło i energicznie mieszać, aż do pełnego połączenia z karmelem. Następnie dodać połowę śmietany i ponownie dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Podgrzać 1-2 minuty aż lekko zgęstnieje i zestawić z ognia. Dodać sól, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Schłodzić przez co najmniej cztery godziny w lodówce. Po dokładnym schłodzeniu (drugiego dnia) zmiksować z mascarpone i pozostałą śmietaną.

Masa Oreo

  • 150 g ciasteczek Oreo
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 ml mascarpone

Ciasteczka zmielić na konsystencję piasku. 30 g odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować z mascarpone i z śmietaną.

Masa czekoladowa z krokantem

  • 120 g migdałów (lub pół na pół migdały i orzechy laskowe)
  • 25 g masła
  • 3 lekko czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g mascarpone

Orzechy zmielić na drobne (wyczuwalne) cząsteczki. Wsypać do niewielkiego garnka i dodać pozostałe składniki krokantu (masło, cukier i mleko). Zagotować i trzymać na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Wylać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 12 minut, aż masa będzie rumiana (nie wolno jej spalić, bo zrobi się gorzka). Krokant zostawić do ostudzenia w zamkniętym piekarniku (dodatkowo stwardnieje i dłużej będzie chrupki po wymieszaniu go z masą).

Po całkowitym ostudzeniu (drugiego dnia), krokant rozgnieść na drobne kawałki (wałkiem lub w pojemniku do siekania). Obie czekolady rozpuścić i ostudzić. Czekolady zmiksować z śmietaną i mascarpone. Wsypać krokant i wymieszać łyżką.

Tort Oreo z solonym karmelem i krokantem

  • 2/3 szklanki mocnej herbaty z cukrem i wyciśniętą ćwiartką cytryny + opcjonalnie 2 łyżki Amaretto
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • ok 12 Toffifee (mogą być inne cukierki)
  • ok 6 ciasteczek Oreo

Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy wyłożyć na dno tortownicy. Zaparzyć mocną herbatę i wymieszać ją z wyciśniętą cytryną, cukrem i Amaretto (opcjonalnie). 1/3 herbaty nasączyć pierwszy blat. Masę czekoladową wymieszać z krokantem. Wyłożyć równomiernie na pierwszy blat. Przykryć drugim blatem i znów nasączyć 1/3 herbaty. Wyłożyć równomiernie masę z solonym karmelem. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć pozostałą herbatą. Na wierzch i na boki wyłożyć krem Oreo. Przed podaniem ubić śmietanę i zrobić wokół tortu kleksy w równomiernych odstępach. W każdy wcisnąć Toffifee. Pomiędzy cukierki włożyć połówki oreo. Na środku tortu rozsypać pozostałe pokruszone Oreo.

Tort Oreo z solonym karmelem i krokantemczekoladowy Tort OreoTort Oreo z chrupką warstwą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
Przepis
Tort Oreo z solonym karmelem i krokantem
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 23 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

59 komentarzy

  • Magdalena 1 marca 2020 o 20:30 Odpowiedz

    Zrobiłam córce na urodziny, wszyscy się zachwycali, dziękuję za ten przepis! 😊 ja robiłam w formie 24cm, dlatego biszkopt był z 5 jaj. Dodatkowo dolny blat posmarowałam podgrzanym i przecedzonym przez sitko dżemem pożeczkowym, fajnie przełamało słodycz, polecam.

    • Wysmakowane 1 marca 2020 o 20:33 Odpowiedz

      Przepięknie wyszedł! I do tego te owoce i batoniki. Na pełnym wypasie! Super 🙂

  • Monika 26 lutego 2020 o 21:39 Odpowiedz

    Skusiłam się i zrobiłam. Wyszedł idealny 🙂 Smaki – poezja. Bardzo dziękuję za ten przepis.

    • Wysmakowane 26 lutego 2020 o 21:40 Odpowiedz

      Bardzo mnie to cieszy ❤️

  • Paulina 10 lutego 2020 o 17:33 Odpowiedz

    Czy kremowka ma byc ubita? Masa solony karmel wyszla mi dosc rzadka. Czy po schlodzeniu zgęstnieje?

    • Wysmakowane 10 lutego 2020 o 18:02 Odpowiedz

      Dodajemy Gęsta śmietanę prosto z kubeczka. Pierwszego dnia tylko wymieszać a po bardzo mocnym schłodzeniu ubić razem z mascarpone. Na którym etapie masa jest rzadka? Po ubiciu powinna być sztywna.

  • Natka 28 stycznia 2020 o 23:54 Odpowiedz

    Jaka gruba warstwa kremów wychodzi z tych przepisów? Chcę to przerobić na fi 18 i 25 (piętrowy) i zastanawiam się czy podwójna porcja starczy i czy kremu będzie z 1,5 cm? Czy krem czekoladowy można zrobić jak Ganache? Z tego przepisy wychodzi inaczej?

    • Wysmakowane 28 stycznia 2020 o 23:58 Odpowiedz

      Podwójna Ilość powinna wystarczyć. Nie pamietam dokładnej grubości, ale warstwy były spore.

    • Wysmakowane 29 stycznia 2020 o 00:01 Odpowiedz

      Oczywiście można dać po prostu ganache. Ja smarowałam wierzch i boki kremem z dodatkiem pokruszonych ciasteczek

  • Anna 7 stycznia 2020 o 20:26 Odpowiedz

    czy do krokantu można użyc orzechów włoskich? 🙂

    • Wysmakowane 8 stycznia 2020 o 00:37 Odpowiedz

      Nie robiłam z włoskimi, ale myślę że można próbować też z włoskimi.

  • Marta 2 stycznia 2020 o 22:49 Odpowiedz

    Kremówka dodawana do karmelu musi być gorąca, inaczej wszystko sie zważy (właśnie mi sie to przytrafiło, za drugim razem dodałam gorącą i było ok). Pozdrawiam

  • Magda 13 grudnia 2019 o 20:20 Odpowiedz

    Co ma się zagotować w krokancie? Nie za mało mleka jest podane w przepisie? Pozdrawiam 🙂

    • Wysmakowane 13 grudnia 2019 o 21:00 Odpowiedz

      Nie ma tu błędu. Jest ok 🙂

      • Magda 13 grudnia 2019 o 21:15 Odpowiedz

        Ok. czyli to ma być takie bardzo gęste? Bo wylać nijak się nie dało. 🙂

        • Wysmakowane 13 grudnia 2019 o 21:27 Odpowiedz

          Zdecydowanie gęste ale jednak płynne.

  • olga 11 grudnia 2019 o 16:36 Odpowiedz

    A czy można jednak zrobić go trochę wyższym w mniejszej formie dla późniejszego ozdobienia lukrem w stylu angielskim? Czy uda się w takiej wersji?

    • Wysmakowane 11 grudnia 2019 o 16:41 Odpowiedz

      Można. Pewnie trzeba będzie trochę dłużej piec biszkopt. Zawsze do tzw suchego patyczka

  • Anna 16 listopada 2019 o 21:55 Odpowiedz

    Mam pytanie dotyczące masy z karmelem – kiedyś już próbowałam w podobny sposób wykonać krem, jednak masa mi się zważyła. Jak tego uniknąć? Czy Pani słony karmel jest dość plynny po schłodzeniu? Mój był bardzo zbity – może stąd zważenie..

    • Wysmakowane 16 listopada 2019 o 22:03 Odpowiedz

      W którym momencie się „zważyło”? Karmel ma tylko lekko zgęstniec. Nie gotujemy go zbyt długo. A w momencie miksowania z reszta śmietany i mascarpone wszystko musi być tej samej temperatury – bardzo zimne z lodówki. Trzymam kciuki za drugą próbę! 👍

  • Siwa 1 listopada 2019 o 10:19 Odpowiedz

    Czy migdały mogą być ze skórką? Czy ściągać?

    • Wysmakowane 1 listopada 2019 o 10:24 Odpowiedz

      Lepiej byłoby bez

  • Iwonka 7 marca 2019 o 21:30 Odpowiedz

    Robiłam pyszny jest:) Tylko moj krokant szybko stracił chrupkość:/

    • Wysmakowane 7 marca 2019 o 21:58 Odpowiedz

      Cieszę się bardzo, że smakował 🙂 Niestety z tym krokantem tak jest. Dlatego pisałam w wstępie, że tort jest najlepszy do 30 godzin od połączenia go z masą czekoladową. Potem rzeczywiście zatraca chrupkość.

  • Agnieszka 15 grudnia 2018 o 14:50 Odpowiedz

    Dziękuje za wcześniejszą odpowiedz i za ta teraz:) Tort zrobiony … zobaczymy co wyjdzie ! Proponuje zmienic w przepisie jeśli Pani może nazwe bo na śmietane 36 .. bo to wprowadza w bład. A rzeczywiscie do tej pory robilam masy z 36 a teraz zasugerowalam sie nazwą ,,śmietanka,,
    Pozdrawiam

    • Wysmakowane 15 grudnia 2018 o 18:01 Odpowiedz

      Zmienione. Dziękuję za uwagę 🙂 I mam nadzieję, że tort wyszedł pyszny!

  • Agnieszka 15 grudnia 2018 o 12:32 Odpowiedz

    Po skończeniu torta zastanawiam sie czy majac na myśli śmietanke kremòwke używała pani 30 czy 36…..

    • Wysmakowane 15 grudnia 2018 o 13:47 Odpowiedz

      36. Najbezpieczniej

  • Agnieszka 13 grudnia 2018 o 17:13 Odpowiedz

    Proszę o pomoc nie chce sie pomylić ,tort robie dla Męża. Na zdjeciu kolejność od dołu to ? Bo mi sie nie zgadza i nie wiem jak co rozumieć. I nie rozumiem tego krokantu: cukier, mleko,maslo, orzechy- pieke w piekaniku … a dopiero jak to upieke to rozgniatam i dodaje maskarpone i smietanke tak? I to jest ktora warstwa na zdjeciu??

    • Wysmakowane 13 grudnia 2018 o 17:46 Odpowiedz

      Już tłumaczę. Bo rzeczywiście warstw sporo i można się łatwo pogubić 😉 Warstwy w przepisie podałam w kolejności jak należy robić (niektóre muszą dłużej odstać a inne wykłada się od razu po zrobieniu. A po kolei od dołu:
      1. Pierwszy biszkopt i na niego masę czekoladową wymieszaną z krokantem.
      2. Drugi biszkopt i na niego masa z solonym karmelem.
      3. Trzeci biszkopt i na sam wierzch i boki krem Oreo

    • Wysmakowane 13 grudnia 2018 o 17:49 Odpowiedz

      Teraz krokant. Orzechy zmielić / roztłuc. Zagotować razem z masłem, mlekiem i cukrem. Chwilę gotować mieszając. Następnie wylać na blachę i piec w piekarniku. Kolejnego dnia go rozgniatamy na małe cząstki. Miksujemy z śmietaną, mascarpone i rozpuszczonymi czekoladami.

  • Kosmetykabeztajemnic.pl 4 grudnia 2018 o 07:43 Odpowiedz

    Oreo i słony karmel? To musi być istna poezja smaków 😋

  • Iza 29 listopada 2018 o 18:29 Odpowiedz

    Jak połączyć suche składniki z mokrymi w biszkopcie?

    • Wysmakowane 29 listopada 2018 o 20:20 Odpowiedz

      Już wytłumaczyłam dokładnie przepisie. Ważne żeby mieszać delikatnie i jak najkrócej żeby ubite jajka jak najmniej opadły.

  • Janina 1 listopada 2018 o 16:55 Odpowiedz

    Fantastyczny! Wart każdej minuty pracy!

    • Wysmakowane 1 listopada 2018 o 19:29 Odpowiedz

      Cieszę się bardzo ze smakował 🙂

  • Ola 12 października 2018 o 11:52 Odpowiedz

    Tort wygląda przepysznie! Przepis zapisuję i w najbliższym czasie wykorzystam 🙂

    • Wysmakowane 12 października 2018 o 13:15 Odpowiedz

      Olu bardzo mi miło 🙂 Chętnie zobaczę go w Twoim wykonaniu.

  • Justyna 11 października 2018 o 21:47 Odpowiedz

    Jak żyję jeszcze nie spróbowałam słonego karmelu. Jakoś samo słowo słony w połączeniu z karmelem już mi się gryzie i przez to zakładam, że smak nie będzie mi odpowiadał. A podobno wiele tracę 🙂

    • Wysmakowane 15 października 2018 o 10:30 Odpowiedz

      Jak kiedyś spróbujesz to się przekonasz 😉 A karmelu… zawsze możesz nie posolić i będziesz mieć słodki karmel 🙂

  • Ewa 11 października 2018 o 21:44 Odpowiedz

    Jejku, ale to pysznie wygląda 🙂 nie mogę oglądać takich rzeczy o 23. Może kiedyś wypróbuję ten przepis, chociaż jak na moje umiejętności to wyższa szkoła jazdy

  • Anna 11 października 2018 o 20:38 Odpowiedz

    Kocham solony karmel miłością ogromną. Oreo trochę mniej, ale co tam, dałabym szansę temu torcikowi:)Boję się niestety, że na jednym kawałeczku to bym nie skończyła:):):)

    • Wysmakowane 11 października 2018 o 21:03 Odpowiedz

      Jest mocno sycący i niby ciężko zjeść więcej niż jeden kawałek… dlatego ja zjadłam tylko dwa! ciężko się oderwać 😉

  • Rebel 11 października 2018 o 20:20 Odpowiedz

    Nie przepadam za solonym karmelem, ale ten tort jakoś tak do mnie przemawia.

    • Wysmakowane 11 października 2018 o 20:29 Odpowiedz

      można pokombinować z masami i tą z solonym karmelem zastąpić inną. Albo po prostu go nie solić i będzie słodki karmel 😉

  • Magda 11 października 2018 o 19:11 Odpowiedz

    Ale pysznie wygląda! 🙂 Mój mąż byłby zachwycony 🙂

    • Wysmakowane 11 października 2018 o 20:29 Odpowiedz

      Mój był. Zdecydowanie. I nie tylko on 😉

  • Spirulina 11 października 2018 o 19:06 Odpowiedz

    Uwielbiam słony karmel i czekoladę 🙂 ale bym sobie zjadł taki torcik 🙂

    • Wysmakowane 11 października 2018 o 20:30 Odpowiedz

      W takim razie strzał w 10! Kiedy urodziny? 😛

  • Sylwia R 11 października 2018 o 18:01 Odpowiedz

    Wygralas z wpisem! 🙂 ja jestem zachwycona wygladem!

    • Wysmakowane 11 października 2018 o 20:30 Odpowiedz

      Dziękuję pięknie 🙂 :*

  • aneta 1 października 2018 o 08:36 Odpowiedz

    Mój mąż był by zachwycony jego smakiem

  • Karolina 30 września 2018 o 11:31 Odpowiedz

    Omniom, aż mi ślinka leci – idealne ciacho do kawki z rana! 🙂

  • Żaneta 30 września 2018 o 10:47 Odpowiedz

    Wiesz co mi się podoba najbardziej? Ozdoba z tofiffi. Zwykle torty maja zazwyczaj piękne perełki, kwiaty, kuleczki i co tam jeszcze, ale tego się pogryźć nie da. Jest twarde i ochydne. A Twoje nie dość, że ładne, to jeszcze smaczne.

  • Pokularna 30 września 2018 o 10:31 Odpowiedz

    Z opisu i z wyglądu to istne niebo w gębie. Ale to musi być przepyszne <3

  • Uki 30 września 2018 o 09:08 Odpowiedz

    O rany! Wygląda O B Ł Ę D N I E 😮

  • Candy Pandas 29 września 2018 o 14:06 Odpowiedz

    O jeżu! <3 Każda z tych warstw musiała smakować wybitnie <3

  • Olka 29 września 2018 o 10:11 Odpowiedz

    Uwielbiam wszystko z oreo i słonym karmelem, także to idealna propozycja dla mnie 🙂

MENU