
- Potrzebny czas: 3-4 godziny
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 5 września 2022
TORT PORZECZKOWY + DEKORACJA TORTU Z GALARETKI
Tort porzeczkowy z delikatnym musem kokosowym i chrupiącym spodem. A do tego widowiskowa, efektowana dekoracja tortu z galaretki i z owoców. Tort porzeczkowy powstał na bardzo ważną okazję: 60 rocznica ślubu dziadków. Takie wyjątkowe wydarzenie wymaga bardzo wyjątkowej oprawy. Mam nadzieję, że się udało. Jak się Wam podoba??
Przepis na inną widowiskową dekorację z galaretki znajdziecie tutaj: Tort w galaretce (dosłownie cały!). Polecam też bardzo pozostałe ciasta z żelką, w różnych smakach. Np. sernik bez pieczenia z żelką brzoskwiniową lub FIT sernik z żelką rabarbarową.
Wszystkie przepisy z porzeczkami pod tagiem: PORZECZKI.
TORT PORZECZKOWY + DEKORACJA TORTU Z GALARETKI
SPÓD ORZECHOWY
- 150 g herbatników
- 70 g orzechów włoskich
- 10 g masła (temp pokojowa)
- 4 łyżki płynnego miodu
KREM NA MLEKU KOKOSOWYM
- 6 łyżeczek żelatyny (ok. 18 g)
- 370 g śmietanki kremówki
- 1/2 opak śmietan fix
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 120 g cukru pudru
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 50 g wiórek kokosowych
MUS PORZECZKOWY
- 500 g czerwonej porzeczki
- 120 g cukru
- 14 g żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 30%
TYNK Z BIAŁEJ CZEKOLADY
- 200 g białej czekolady
- 30 g płynnej śmietanki 30%
- 130 g masła
DEKORACJA TORTU Z GALARETKI
- ok. 300 g dowolnych owoców
- 2 galaretki przezroczyste
TORT PORZECZKOWY - SPÓD ORZECHOWY
Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć. Wymieszać. Dodać miękkie masło oraz miód i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o śr. 21 cm, wyłożonej na dnie papierem. Docisnąć do dna. Wstawić do lodówki.
TORT PORZECZKOWY - DELIKATNY KREM NA MLEKU KOKOSOWYM
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Kremówkę ubić z ½ opak. Śmietan fix. Śmietanę 18% zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mleko kokosowe i krótko zmiksować. Następnie wymieszać z wiórkami. Masę połączyć stopniowo z ostudzoną żelatyną, a na koniec z kremówką (delikatnie mieszając). Krem wyłożyć na spód. Schłodzić ok. 40 min
TORT PORZECZKOWY - MUS PORZECZKOWY
Porzeczki z cukrem chwilę gotować do rozpuszczenia cukru i rozpadnięcia się owoców. Przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, a następnie połączyć z porzeczkami. Całkowicie ostudzić, po czym delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Wylać na krem kokosowy. Chłodzić min. 4 godziny.
TORT PORZECZKOWY - GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Czekoladę posiekać i rozpuścić razem ze śmietanką. Można to zrobić w tzw. kąpieli wodnej/ w mikrofali lub bezpośrednio w garnku, ale wówczas bardzo uważać, by czekolada się nie ścięła. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Do miski włożyć miękkie masło, w temperaturze pokojowej i ubić kilka minut, aż do uzyskania bardzo puszystej, jasnej masy. Stopniowo dodawać ostudzoną czekoladę, cały czas miksując na najwyższych obrotach.

EFEKTOWNA DEKORACJA TORTU Z GALARETKI I OWOCÓW
Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Całkowicie wystudzić i poczekać, aż delikatnie zaczną tężeć.
Ciasta nie wyjmować z tortownicy. Z jednej strony wydrążyć łyżką dziurę. Posmarować wierzch ciasta, łącznie z wgłębieniem, tynkiem z białej czekolady. Schłodzić i ponownie posmarować drugą warstwą. Znów schłodzić.
Wgłębienie oraz wierzch tortu z jednej strony wyłożyć obficie owocami. Zalać delikatnie galaretką. Wystające owoce posmarować pędzelkiem galaretką. Zostawić do całkowitego stężenia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

2 Responses
CUDO nie tort! I skład i dekoracja rewelacyjne. Na pewno zrobię.
Ależ jest piękny!!! Zakochałam się w takim przemyśle na dekorację. Dziękuję bardzo za fantastyczną inspirację.