Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort porzeczkowy + dekoracja tortu z galaretki

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

TORT PORZECZKOWY + DEKORACJA TORTU Z GALARETKI

Tort porzeczkowy z delikatnym musem kokosowym i chrupiącym spodem. A do tego widowiskowa, efektowana dekoracja tortu z galaretki i z owoców. Tort porzeczkowy powstał na bardzo ważną okazję: 60 rocznica ślubu dziadków. Takie wyjątkowe wydarzenie wymaga bardzo wyjątkowej oprawy. Mam nadzieję, że się udało. Jak się Wam podoba??

Przepis na inną widowiskową dekorację z galaretki znajdziecie tutaj: Tort w galaretce (dosłownie cały!). Polecam też bardzo pozostałe ciasta z żelką, w różnych smakach. Np. sernik bez pieczenia z żelką brzoskwiniową lub FIT sernik z żelką rabarbarową.

Wszystkie przepisy z porzeczkami pod tagiem: PORZECZKI

TORT PORZECZKOWY + DEKORACJA TORTU Z GALARETKI

SPÓD ORZECHOWY

KREM NA MLEKU KOKOSOWYM

MUS PORZECZKOWY

TYNK Z BIAŁEJ CZEKOLADY

DEKORACJA TORTU Z GALARETKI

TORT PORZECZKOWY - SPÓD ORZECHOWY

 

Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć. Wymieszać. Dodać miękkie masło oraz miód i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o śr. 21 cm, wyłożonej na dnie papierem. Docisnąć do dna. Wstawić do lodówki.

TORT PORZECZKOWY - DELIKATNY KREM NA MLEKU KOKOSOWYM

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Kremówkę ubić z ½ opak. Śmietan fix. Śmietanę 18% zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mleko kokosowe i krótko zmiksować. Następnie wymieszać z wiórkami. Masę połączyć stopniowo z ostudzoną żelatyną, a na koniec z kremówką (delikatnie mieszając). Krem wyłożyć na spód. Schłodzić ok. 40 min

TORT PORZECZKOWY - MUS PORZECZKOWY

Porzeczki z cukrem chwilę gotować do rozpuszczenia cukru i rozpadnięcia się owoców. Przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, a następnie połączyć z porzeczkami. Całkowicie ostudzić, po czym delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Wylać na krem kokosowy. Chłodzić min. 4 godziny.

TORT PORZECZKOWY - GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Czekoladę posiekać i rozpuścić razem ze śmietanką. Można to zrobić w tzw. kąpieli wodnej/ w mikrofali lub bezpośrednio w garnku, ale wówczas bardzo uważać, by czekolada się nie ścięła. Ostudzić do temperatury pokojowej.

Do miski włożyć miękkie masło, w temperaturze pokojowej i ubić kilka minut, aż do uzyskania bardzo puszystej, jasnej masy. Stopniowo dodawać ostudzoną czekoladę, cały czas miksując na najwyższych obrotach. 

Tort porzeczkowy + dekoracja tortu z galaretki i owoców
Zdjęcie poglądowe przed wykończeniem

EFEKTOWNA DEKORACJA TORTU Z GALARETKI I OWOCÓW

Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Całkowicie wystudzić i poczekać, aż delikatnie zaczną tężeć.

Ciasta nie wyjmować z tortownicy. Z jednej strony wydrążyć łyżką dziurę. Posmarować wierzch ciasta, łącznie z wgłębieniem, tynkiem z białej czekolady. Schłodzić i ponownie posmarować drugą warstwą. Znów schłodzić. 

Wgłębienie oraz wierzch tortu z jednej strony wyłożyć obficie owocami. Zalać delikatnie galaretką. Wystające owoce posmarować pędzelkiem galaretką. Zostawić do całkowitego stężenia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Tort porzeczkowy + dekoracja tortu z galaretki

Wypróbuj też koniecznie:

Tort w galaretce czyli tort z galaretką dookoła
Tort w galaretce czyli tort z galaretką dookoła
tort wakacyjny plaża roczek
Tort wakacyjny plaża
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Ależ jest piękny!!! Zakochałam się w takim przemyśle na dekorację. Dziękuję bardzo za fantastyczną inspirację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami