Tort Pralinowy

4,7
4,7 na 5 gwiazdek (oparte na 32 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort pralinowy czyli najbardziej czekoladowo – czekoladowy tort jaki zrobiłam w życiu. Na 30 urodziny fanatycznego czekoholika – mojego męża 😉 Tort musiał być więc słodki, ekstremalnie czekoladowy i bardzo, bardzo wyjątkowy na tak okrągłą, szczególną okazję. Zebrał pokaźny aplauz. Mam, więc nadzieję, że sprostał zadaniu i oczekiwania spełnił. Mi smakował bardzo, choć po małym kawałku wyczerpałam czekoladowy limit na cały tydzień :P. Blatów nie trzeba niczym nasączać. Za sprawą dodatku majonezu są bardzo mięsiste, dokładnie takie jak powinny być. Majonezu się nie bójcie. Jest zupełnie niewyczuwalny i nigdy nikt by nie zgadł, że znajduje się w cieście. To przecież właściwie żółtka i olej 😛

Przepis na blaty kakaowe z strony Kwestia Smaku

Masa pralinowa

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g śmietanki 30%
  • 60 g masła
  • 80 g orzechów laskowych
  • wafelek 50g prince polo orzechowy

Czekolady posiekać. Włożyć do garnka razem z śmietanką i masłem. Razem roztopić (można w kąpieli wodnej by zminimalizować ryzyko „ścięci się” czekolady. Co chwila mieszać do uzyskania gładkiej masy. Ostudzić i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny (można całą noc). Orzechy uprażyć na suchej patelni. Lekko ostudzić i zdjąć skórki. Posiekać drobno, ale nie na pył (każdy orzech na ok 8 – 10 części). Wafelek posiekać na kawałki o boku ok 4 mm.

Tuż przed przełożeniem tortu wykończyć masę. Wyjąć masę czekoladową z lodówki i rozmiksować mikserem aż lekko namięknie. Wmiksować delikatnie orzechy i wafelki. 

Blaty kakaowe

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 5 małych jajek
  • 330 g cukru
  • 350 g majonezu
  • 250 ml wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnego dużego pojemnika do miksowania włożyć całe jajka i cukier. Końcówkami do ubijania białek miksować na najwyższych obrotach aż powstanie mocno puszysta, jasna masa. (ok 7 minut). Wówczas dodać majonez i już na niskich obrotach wmieszać go do masy. Odstawić mikser i w trzech turach (przy drugiej dodać wodę) wmieszać składniki sypkie mieszając łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się.

3 jednakowe tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Masę na spody rozlać równomiernie do wszystkich tortownic (jeśli posiada się tylko jedną to piec blaty po kolei). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra – dół bez termoobiegu) i piec 20 minut (lub trochę dłużej do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu i ostudzeniu blatów, ściąć górki tak by blaty były płaskie. Ścięte ciasto pokruszyć jak najdrobniej i odłożyć.

Tort pralinowy

  • ok 50 g Nutelli
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • mały wafelek prince polo 30 g
  • dowolne pralinki do dekoracji

Pierwszy blat kakaowy ułożyć na paterze. Wyłożyć połowę masy pralinowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć reszte masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko ścisnąć. Wafelek posiekać drobno i wymieszać z pokruszonym ciastem. Masło utrzeć do uzyskania jasnej napuszonej masy (ok 5 minut). Dodać Nutellę i ucierać kolejną minutę. Masę z Nutelli rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki udekorować pokruszonym ciastem z wafelkiem a na wierzchu ułożyć kilkanaście pralinek. Najlepiej schłodzić kilka godzin przed podaniem, ale wyjąć z lodówki na godzinę przed by czekolada namiękła.

tort czekoladowy najlepszytruflowy tort pralinowy

Pozostałe Wysmakowane torty dostępne pod tagiem TORTSzczególnie polecam bardzo wyjątkowy, niesamowity Tort malinowy na kakaowym biszkopcie.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4,7
4,7 na 5 gwiazdek (oparte na 32 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

30 Responses

    1. Jest ryzyko że but mocno spali się z wierzchu, a w środku będzie surowe. Przy takim pieczeniu osobno blatów wychodzą cudownie wilgotne, tak. że nie trzeba ich już niczym nasączać.

      1. To na tortownicę o średnicy ok 23 cm. Myślę że od 12 naprawdę dużych kawałków do 16 czy 18 mniejszych. Zależy jak pokroisz.

  1. Wygląda wspaniale! Też jestem fanatycznym czekoholikiem więc mam nadzieję, że ktoś mi taki zrobi na nieokrągłą okazję (21 urodziny). Nawet wiem kto, przepis leci do mojej siostry, domowej mistrzyni tortów 😉

      1. O, widzę, że mamy córcie w tym samym wieku, lub prawie, moja ma 2 lata i 4 miesiące 😉
        Jak udało Ci się uchronić ciasto przed małym-wielkim łasuchem? 😀
        Musiałabyś widzieć, jak się kiedyś dobrali z tatą do tiramisu – zasiadając z dwoma widelcami przy blaszce ciasta… Oj, pogoniłam szybko!

      2. Hehe, mogę sobie wyobrazić. Choć do dobrego tiramisu też bym dołączyła z łyżeczką na trzeciego łasucha 😛

  2. Akurat zbliżają się urodziny mojego partnera, tyle że on akurat jest przeciwieństwem Twojego męża. Raczej nie je nic słodkiego, bo ma cukrzyce. Za to ja uwielbiam takie słodkości, a już praliny to tym bardziej, chociaż częściej sięgam po praliny np. z Karmello. Na pewno mają też zdrowszy skład niż czekoladki z Milki. Tak samo z Nutellą.

    1. Ilość czekolady i nutelli zdecydowanie pod męża 😉 natomiast pralinki Milki u nas kultowe ze względu na imię córeczki które wszyscy zdrabniała do Milki właśnie 😉 można użyć absolutnie dowolne

      1. My tez zdrabniamy imie coreczki i mowimy do niej Milka, Milus. Na imie ma Emilka <3 swietny pomysl z tymi pralinkami. Torta planuje zrobic na meza urodziny w niedziele. Dam znac jak wyszedl 😀

      2. Śliczne imię ❤️❤️ Do końca wahaliśmy się między Milenką i Emilką. Choć jak widać i tak zdrobnienie wyszłoby na to samo. 😉 czekam wobec tego na opinie i życzę udanego świętowania!

    1. Ula – fakt, to nie jest najszybszy i najprostszy tort na świecie, ale myślę, że efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. 🙂 Natomiast tort jest tak czekoladowy, intensywny i mięsisty, że chyba nawet największy czekoholik nie pochłonąłby go w całości 😉

    1. ?? No nie najlepszy bo za suze ryzyko ze zje się cały 😉 poczekaj wobec tego na gości. Albo zrób sobie sama masę do pucharka. Z świeżym owocami i bakaliami będzie super deserek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g