Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort Snickers z solonym karmelem

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort Snickers! Prawdziwa gratka dla wielbicieli tych popularnych batoników, tu w wydaniu XXL. Rewelacyjnie mięsiste blaty czekoladowe przełożone solonym karmelem i masą z masła orzechowego. Jest czekoladowo, jest orzechowo, jest przepysznie. Ciasto czekoladowe pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm, a następnie wycinamy z niego mniejsze koło (odcięte kawałki można zjeść, nie będą potrzebne). Jets to konieczny zabieg, by boków ciasta dobrze trzymał się krem. Na blat czekoladowy wykładamy słony karmel i kawałki batoników i całość z wierzchu i boków obficie pokrywamy kremem. Niestety nie pokażę Wam tortu w przekroju, bo był wykonany na prezent, a po przyjęciu nie ostał się ani jeden kawałeczek by mógł zapozować do zdjęcia. Wygląda to tak jak w przypadku tego tortu -> tort czekoladowy z glazurą i malinami.

Blat czekoladowy (tortownica 21 cm)

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 65 g masła
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pełna łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka (temp pokojowa)
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego brązowego cukru

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę drobno posiekać. Włożyć do garnka razem z masłem i kawą. Podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kawy i czekolady. Odstawić i lekko ostudzić. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii i roztrzepać rózgą do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier. Białka bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masę przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie. Po ostudzeniu z ciasta wyciąć koło o średnicy 18 cm. Najłatwiej zrobić to formą o takim rozmiarze.

Solony karmel

  • 3 łyżki białego cukru
  • 50 ml wody
  • 140 g śmietany kremówki 36%
  • 1.5 łyżki masła
  • około 1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku
  • ok 100 g batona snickers

Do niewielkiego garnka wsypać cukier, tak by pokrywał całe dno cienką warstwą. Podgrzewać na niewielkiej mocy. Cukru na tym etapie nie wolno mieszać. Należy go obserwować i jak będzie już całkowicie rozpuszczony i zmieni kolor na brązowy to ostrożnie wlać do niego wodę (może pryskać). Natychmiast, bardzo energicznie wymieszać wodę z cukrem do połączenia. Po chwili dodać śmietanę. Wymieszać i gotować razem ok 5 minut. Na koniec dodać masło oraz sól morską. Ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zestawić z palnika do lekkiego ostudzenia. W tym czasie posiekać na niewielkie kawałki batoniki. Łyżkę karmelu odłożyć w szprycy, a resztę wylać równomiernie na przygotowane ciasto czekoladowe i powciskać w miarę równomiernie batoniki.

Masa z masła orzechowego

  • 240 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimna)
  • 600 g serka kremowego typu Ostrovia/ Philadelphia / Twój Smak (zimny)
  • 75 g cukru pudru
  • 300 g masła orzechowego (najlepiej pół na pół gładkie i z kawałkami orzechów, ale może być też tylko jeden typ)

Śmietanę kremówkę ubić na bardzo sztywno (można usztywnić śmietan fixem jeśli ciasto będzie długo stało w cieple, ale nie jest to konieczne). W osobnym naczyniu, tymi samymi końcówkami miksera zmiksować serek z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Bardzo delikatnie połączyć z ubitą śmietaną (można w kilku turach), starając się, by śmietana jak najmniej opadła.

Tort snickers (tortownica 23 cm)

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietany kremówki
  • ok 100 g batoników snickers posiekanych
  • ok 50 g prażonych orzechów ziemnych

Wycięte ciasto pokryte karmelem ułożyć na środku tortownicy o średnicy 23 cm. Kilka  łyżek kremu orzechowego odłożyć na dekorację, a resztę wyłożyć na ciasto, upewniając się, że jest ono dokładnie pokryte także po bokach. Wygładzić powierzchnię. Ciasto wstawić do lodówki na min 5 godzin, by masa serowa się usztywniła. Po tym czasie wykonać polewę czekoladową. Mocno zagrzać śmietankę i do gorącej wsypać posiekaną czekoladę. Odczekać dwie minuty po czym dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić i rozprowadzić po powierzchni tortu. Szprycą zrobić po rancie kleksy z masy orzechowej. W każdy wcisnąć kawałek batonika. Obsypać prażonymi orzechami ziemnymi i polać resztą karmelu. Po przełożeniu na paterę ozdobić resztą orzeszków i batoników.

Tort Snickers

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

  1. Zrobiłam karmel według przepisu, 2x ale mi nie zgęstniał, nadal jest jak śmietanka… czy tak powinno być? Czy da się ho jakoś zagęścić?

    1. Dzień dobry, przepraszam, dopiero odczytałam wiadomość. Czy karmel finalnie wyszedł? On dosyć mocno gęstnieje podczas studzenia.

    1. Przepraszam najmocniej. Komentarz wpadł do spamu j dopiero odczytałam. Można użyć mascarpone zamiast serka kremowego, choć wtedy polecam dodać odrobinę soli do masy, żeby uzyskać delikatnie słonawy posmak masy.

    1. W takim razie życzę dużo świetego spokoju. Tez by misie czasem przydał, ale przy trójce maluszków nie obiecuje sobie zbyt wiele ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami