Tort w galaretce z owocami – To proste! Jak zrobić?

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort w galaretce = Tort z galaretką dookoła

Tort w galaretce. Cały Tort z galaretką dookoła i mnóstwem różnych owoców. Efekt WOW gwarantowany. Dużo zabawy z przyklejaniem owoców też. 😉 Spróbujcie koniecznie. 

Tak niewiele potrzeba, by zrobić taki tort w galaretce!

  • Do środka możecie dać dowolny torcik. U mnie, dla dopełnienia galaretkowego szału, był to… czekoladowy galaretkowiec
  • Tort tynkujemy jasny, dość stabilnym kremem, tak by utrzymał wciskane w niego owoce i galaretkę
  • Do tego przezroczyste galaretki i świeże, sezonowe owoce, wedle własnej preferencji. Co tylko chcecie, poza kiwi i ananasem, które negatywnie wpływają na tężenie galaretki
Polecam Wam bardzo taką dekorację. Tort w galaretce zrobił niesamowitą furorę wśród gości. 

Więcej pomysłów na słodkości z galaretką? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na FIT delicje, Tort plaża, czy Tort delicja

Natomiast wszystkie wysmakowane pomysły na proste dekoracja tortów BEZ masy cukrowej znajdziesz tutaj DEKORACJA TORTU

Tort w galaretce = Tort z galaretką dookoła

Tort w galaretce = Przygotowanie galaretki

Zacząć od rozpuszczenia przezroczystych galaretek w ok 1,2 litra wody (czyli mniej niż podane na opakowaniu). Całkowicie ostudzić na blacie, po czym wstawić do lodówki, aż galaretka zacznie tężeć (ale wziąć będzie płynna ⚠️). Bardzo ważne jest, by w dobrym momencie wyjąć galaretkę z lodówki. Nie może być zbyt płynna, bo wyleje się z rantu, nie może być zbyt stężała, bo nie wypełni dobrze wszystkich luk między owocami.

Po wstawieniu galaretki do lodówki, otynkować tort i przygotować owocową dekorację.

Tort w galaretce = Tynkowanie i dekoracja

Podczas tężenia galaretki, otynkować tort. Wszystkie składniki tynku ubić, do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Krem chwilę schłodzić i równo rozsmarować na cieście na wierzchu i na bokach. 

Tort ustawić na podkładce wyłożonej folią spożywczą. Naszykować owoce. Umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Owoce przyklejać i na bokach i na górze, delikatnie wciskając je w masę. Im gęściej, tym lepiej, by nie był widoczny krem. Ustawić dookoła tortu rant na średnicę ok. 23 cm i mocno obwiązać go folią (idealnie folia do rantów, ale dobrze, szczelnie związana zwykłą folia, też da radę. Ważne, żeby galaretka nie uciekła dołem.

Delikatnie zalać całość lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, do mocnego schłodzenia. Odkleić rant i cieszyć oko! 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

Tort w galaretce czyli tort z galaretką dookoła
GOTOWY TORT W GALARETCE
krem z serka z galaretkami
GALARETKOWIEC W ŚRODKU (MOŻNA UŻYĆ INNE CIASTO DO ŚRODKA)

Wypróbuj też koniecznie:

FIT delicje domowe delicje
FIT domowe Delicje
tort wakacyjny plaża roczek
Wakacyjny tort plaża
przepis na szybkie ciasto
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 Responses

    1. U mnie Borówki, banany, gruszki, winogrona, pomarańcze i brzoskwinie. Ale nie musisz się tym sugerować. Możesz użyć dowolne owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g