- Potrzebny czas: 25 minut + chłodzenie
- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 11 maja 2022
Tort w galaretce = Tort z galaretką dookoła
Tort w galaretce. Cały Tort z galaretką dookoła i mnóstwem różnych owoców. Efekt WOW gwarantowany. Dużo zabawy z przyklejaniem owoców też. 😉 Spróbujcie koniecznie.
Tak niewiele potrzeba, by zrobić taki tort w galaretce!
- Do środka możecie dać dowolny torcik. U mnie, dla dopełnienia galaretkowego szału, był to… czekoladowy galaretkowiec.
- Tort tynkujemy jasny, dość stabilnym kremem, tak by utrzymał wciskane w niego owoce i galaretkę
- Do tego przezroczyste galaretki i świeże, sezonowe owoce, wedle własnej preferencji. Co tylko chcecie, poza kiwi i ananasem, które negatywnie wpływają na tężenie galaretki
Więcej pomysłów na słodkości z galaretką? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na FIT delicje, Tort plaża, czy Tort delicja.
Natomiast wszystkie wysmakowane pomysły na proste dekoracja tortów BEZ masy cukrowej znajdziesz tutaj DEKORACJA TORTU
Tort w galaretce = Tort z galaretką dookoła
- JASNY TYNK POD GALARETKĘ
- 125 g serka mascarpone – mocno schłodzone
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- czubata łyżka cukru pudru
- DEKORACJA Z GALARETKI
- 3 przezroczyste galaretki
- 1,2 litra gorącej wody
- dowolne owoce (poza kiwi i świeżym ananasem)
Tort w galaretce = Przygotowanie galaretki
Zacząć od rozpuszczenia przezroczystych galaretek w ok 1,2 litra wody (czyli mniej niż podane na opakowaniu). Całkowicie ostudzić na blacie, po czym wstawić do lodówki, aż galaretka zacznie tężeć (ale wziąć będzie płynna ⚠️). Bardzo ważne jest, by w dobrym momencie wyjąć galaretkę z lodówki. Nie może być zbyt płynna, bo wyleje się z rantu, nie może być zbyt stężała, bo nie wypełni dobrze wszystkich luk między owocami.
Po wstawieniu galaretki do lodówki, otynkować tort i przygotować owocową dekorację.
Tort w galaretce = Tynkowanie i dekoracja
Podczas tężenia galaretki, otynkować tort. Wszystkie składniki tynku ubić, do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Krem chwilę schłodzić i równo rozsmarować na cieście na wierzchu i na bokach.
Tort ustawić na podkładce wyłożonej folią spożywczą. Naszykować owoce. Umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Owoce przyklejać i na bokach i na górze, delikatnie wciskając je w masę. Im gęściej, tym lepiej, by nie był widoczny krem. Ustawić dookoła tortu rant na średnicę ok. 23 cm i mocno obwiązać go folią (idealnie folia do rantów, ale dobrze, szczelnie związana zwykłą folia, też da radę. Ważne, żeby galaretka nie uciekła dołem.
Delikatnie zalać całość lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, do mocnego schłodzenia. Odkleić rant i cieszyć oko!
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.
2 Responses
Mogę prosić o informację jakie konkretnie owoce są tu zatopione w galaretce?
U mnie Borówki, banany, gruszki, winogrona, pomarańcze i brzoskwinie. Ale nie musisz się tym sugerować. Możesz użyć dowolne owoce.