Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort z glazurą lustrzaną – Mango & Choco

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

TORT Z GLAZURĄ LUSTRZANĄ - MANGO & CHOCO

Tort z glazurą lustrzaną, kremem mango, musem czekoladowym i malinami. Jak dobrze to brzmi? A czy brzmi znajomo? Powinno 🙂

Mąż zażyczył sobie na urodziny powtórkę z jego ulubionego tortu: Tort czekoladowy z glazurą i malinami. To nie tylko jego ulubiony tort! Moja rodzina go uwielbia. I Wysmakowani czytelnicy chyba też, bo wracacie do niego chętnie, co bardzo mnie cieszy.

Mus czekoladowy, migdałowy krokant, dodatek malin i glazurę pozostawiłam bez zmian. Przetestowałam jednak tym razem tort z innym czekoladowym spodem (Szczerze – oba rewelacyjne. Nie umiem wybrać, który lepszy) i wzbogaciłam go o warstwę kremu mango w środku.

Tort jest mocno czekoladowy. dość ciężki. Nie zmienia to faktu, że każdy talerzyk był wręcz wylizany do czysta i nie załapałam się już na dokładkę. Co jest najlepszą rekomendacją 🙂 Polecam Wam bardzo!

 

Jeśli lubicie torty czekoladowe to poza wymienionym powyżej Tortem czekoladowym z glazurą polecam Wam też bardzo:

Wszystkie przepisy na wysmakowane torty i czekoladowe i nie, znajdziecie pod tagiem: TORT 

TORT Z GLAZURĄ LUSTRZANĄ - MANGO & CHOCO

CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI

CHRUPKA MIGDAŁOWA DO TORTU

KREM MANGO

MUS CZEKOLADOWY Z MALINAMI

GLAZURA LUSTRZANA

DEKORACJA TORTU

SPÓD - CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI

Masło i czekoladę włożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. W tym czasie żółtka utrzeć z połową cukru na jasną, puszystą masę. W osobnej misce ubić na sztywno białka z pozostałym cukrem. Ostudzoną masę czekoladową dokładnie wymieszać z ubitymi żółtkami. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami i na koniec z posiekanymi orzechami. 

Ciasto przełożyć do tortownicy, wysmarowanej na spodzie masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na około 25 minut. Pod koniec wykonać test patyczka. Ciasto powinno być w środku wilgotne, ale nie surowe. Wyjąć na blat i ostudzić w formie.

ŚRODEK - CHRUPKA MIGDAŁOWA DO TORTU

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i  wysypać migdały. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, aż migdały będą rumiane.

Cukier wsypać do małego garnuszka i podgrzać na średniej mocy grzania. Nie ruszać garnka, nie mieszać. Czekać cierpliwie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wówczas wrzucić migdały i wymieszać. Migdały od razu przełożyć na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia i całkowicie ostudzić.

Na papierze do pieczenia odrysować dwa koła o średnicy 17 cm.
Czekoladę rozpuścić i odstawić. Migdały rozdrobnić na proszek (np. w malakserze czy w pojemniku blendera do siekania. Dodać do czekolady razem z płatkami. Masę podzielić na pół i wyłożyć cienką warstwą na dwa odrysowane okręgi. Włożyć do lodówki, do całkowitego zastygnięcia i stwardnienia.

ŚRODEK - KREM MANGO

Żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie (ok. 30 ml). Pulpę z mango podgrzać w garnku, razem z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i połączyć stopniowo z żelatyną Zostawić do całkowitego ostudzenia. Zimną śmietanę i mascarpone ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać schłodzoną pulpę, cały czas miksując. Wstawić do lodówki, aż mus delikatnie zacznie tężec. Wówczas na środku ciasta czekoladowego ustawić rant o średnicy ok. 17 cm. I wylać do środka połowę musu. Wyłożyć I chrupkę i zalać resztą musu. Przykryć II chrupką. Zostawić w lodówce do stężenia.

DOOKOŁA KREMU MANGO - MUS CZEKOLADOWY Z MALINAMI

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami bardzo gorącej, ale nie wrzącej wody. Tylko tyle żeby dało się dokładnie rozpuścić żelatynę. Czekoladę drobno posiekać. W garnuszku podgrzać 1/3 śmietany, prawie do wrzenia. Odstawić i od razu dodać czekoladę i Nutellę. Poczekać 2 minuty i wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Wówczas dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 30 min.

Po tym czasie dokładnie ubić pozostałą śmietanę kremówkę Dodać do musu czekoladowego w kilku turach, bardzo delikatnie mieszając, tak by śmietana jak najmniej opadła. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Odpiąć obręcz z kremu mango. Mus czekoladowy wyłożyć dokładanie dookoła kremu mango i na wierzch. Upewnić się, że ciasto jest dokładnie pokryte musem po bokach. Wygładzić powierzchnię. Ciasto wstawić do zamrażarki na całą noc (min 10 godzin).

Tort z glazurą lustrzaną i kremem mango przepis
Zdjęcie poglądowe tort w środku

TORT Z GLAZURĄ LUSTRZANĄ - MANGO & CHOCO

Glazurę najlepiej wykonać tuż przed polaniem tortu. Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą. Tylko tyle by móc dokładnie rozprowadzić żelatynę. W niewielkim garnku umieścić wodę i cukier. Podgrzać, mieszając, do pełnego rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane, wymieszać i razem podgrzać. Odstawić z palnika. Dodać czekoladę i żelatynę. Zblendować razem do uzyskania gładkiego musu, po czym przetrzeć przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek i pęcherzyków powietrza. Masę ostudzić do temperatury 35 stopni C.

TORT Z GLAZURĄ LUSTRZANĄ - WYKOŃCZENIE I DEKORACJA

Tort wyjąć z zamrażarki. Ustawić go na mniejszej formie, tak by glazura mogła swobodnie ściekać. Polać glazurą z wierzchu i boków. Odczekać, aż ścieknie nadmiar i boki będą ładnie, równo pokryte. W boki powciskać posiekane na połówki/ ćwiartki orzechy laskowe. Tort z glazurą lustrzaną wstawić do lodówki na min 10 godzin, do rozmrożenia.

Bezpośrednio przed podaniem roztopić osobno obie czekolady. Każdą wylewać cienką strużką na wierzch. Udekorować pozostałymi malinami. Kroić nożem maczanym we wrzątku.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Tort z glazurą lustrzaną - Mango & Choco

Wypróbuj też koniecznie:

Czekoladowo malinowy tort z glazurą
TORT CZEKOLADOWY Z GLAZURĄ I MALINAMI
Czekoladowy tort z nutellą i z dripemi
CZEKOLADOWY TORT Z NUTELLĄ I Z DRIPEM
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Absolutnie przepiękny Ci wyszedł Kasiu. Robiłam ten poprzedni tort z glazurą i był fantastyczny. Bardzo liczyłam na kolejną modyfikację tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami