Autor Wysmakowane 15 stycznia 2020
Tortilla z hummusem i kurczakiem, czyli taki mój awaryjny super patent na szybki smaczny posiłek. Świetnie pasują i na obiad i na kolację, a pokrojone na cienkie roladki, nadziane na wykałaczki – również fantastycznie sprawdzą się na imprezie. Dobre i na ciepło i na zimno. Spokojnie można je zawinąć w papier śniadaniowy i zabrać ze sobą do szkoły czy do pracy, by cieszyć się smacznym posiłkiem, nawet bez konieczności podgrzania. Nie wiem jakim cudem tortilla z hummusem dopiero teraz pojawia się w moim zestawieniu szybkich obiadów (tutaj wszystkie klik), bo robię je co najmniej kilka razy do roku. Składniki na hummus mam w domu zawsze, a całą resztę ramach potrzeb i zasobów można podmienić. Ogórki na paprykę czy pomidorki (mogą być też suszone), sałatę na roszponkę czy rukolę, a kurczaka na polędwiczkę lub w wersji bezmięsnej – falafel. Jest tyle kombinacji, że chyba nigdy się nie znudzą.
Tortilla z hummusem i kurczakiem
- 400 g piersi kurczaka
- przyprawy: po pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, kuminu, przyprawy do gyrosa, ostrej papryki; sól do smaku
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
- 8 łyżek hummusu – polecam mój ulubiony przepis -> hummus
- 4 placki tortilli
- 4 liście sałaty karbowanej
- pół ogórka zielonego
- pół pęczka natki pietruszki
Zacząć od przygotowania mięsa. Kurczaka umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać wszystkie przyprawy (oprócz soli). Włożyć kurczaka i dokładnie obtoczyć w ziołach. Mocno rozgrzać suchą patelnię. Włożyć kurczaka i krótko obsmażyć go z wszystkich stron. Mięso posolić, a następnie dodać na patelnię tłuszcz. Smażyć ok 2 min kilka razy mieszając w międzyczasie. Zestawić patelnię z grzejnika i zostawić do lekkiego ostudzenia.
Przygotować hummus zgodnie z przepisem. Sałatę umyć i osuszyć. Ogórka umyć i pokroić w półplasterki. Natkę posiekać i wymieszać z przestudzonym mięsem.
Placki tortilli smarować po całości hummusem. Przykryć lekko porwaną sałatą. Ułożyć mięso i ogórki. Zwinąć w rulony.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!