Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Tortilla z hummusem i kurczakiem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tortilla z hummusem i kurczakiem, czyli taki mój awaryjny super patent na szybki smaczny posiłek. Świetnie pasują i na obiad i na kolację, a pokrojone na cienkie roladki, nadziane na wykałaczki – również fantastycznie sprawdzą się na imprezie. Dobre i na ciepło i na zimno. Spokojnie można je zawinąć w papier śniadaniowy i zabrać ze sobą do szkoły czy do pracy, by cieszyć się smacznym posiłkiem, nawet bez konieczności podgrzania. Nie wiem jakim cudem tortilla z hummusem dopiero teraz pojawia się w moim zestawieniu szybkich obiadów (tutaj wszystkie klik), bo robię je co najmniej kilka razy do roku. Składniki na hummus mam w domu zawsze, a całą resztę  ramach potrzeb i zasobów można podmienić. Ogórki na paprykę czy pomidorki (mogą być też suszone), sałatę na roszponkę czy rukolę, a kurczaka na polędwiczkę lub w wersji bezmięsnej – falafel. Jest tyle kombinacji, że chyba nigdy się nie znudzą.

 

Tortilla z hummusem i kurczakiem

  • 400 g piersi kurczaka
  • przyprawy: po pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, kuminu, przyprawy do gyrosa, ostrej papryki; sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
  • 8 łyżek hummusu – polecam mój ulubiony przepis -> hummus
  • 4 placki tortilli
  • 4 liście sałaty karbowanej
  • pół ogórka zielonego
  • pół pęczka natki pietruszki

 

Zacząć od przygotowania mięsa. Kurczaka umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać wszystkie przyprawy (oprócz soli). Włożyć kurczaka i dokładnie obtoczyć w ziołach. Mocno rozgrzać suchą patelnię. Włożyć kurczaka i krótko obsmażyć go z wszystkich stron. Mięso posolić, a następnie dodać na patelnię tłuszcz. Smażyć ok 2 min kilka razy mieszając w międzyczasie. Zestawić patelnię z grzejnika i zostawić do lekkiego ostudzenia.

Przygotować hummus zgodnie z przepisem. Sałatę umyć i osuszyć. Ogórka umyć i pokroić w półplasterki. Natkę posiekać i wymieszać z przestudzonym mięsem.

Placki tortilli smarować po całości hummusem. Przykryć lekko porwaną sałatą. Ułożyć mięso i ogórki. Zwinąć w rulony.

tortilla z hummusem kurczakiem wrap

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami