
Autor Wysmakowane 10 listopada 2017
Tradycyjna zupa ogórkowa na prawdziwym, domowym bulionie. Z dodatkiem ryżu i z kawałkami warzyw. Możecie dodać też kawałki kurczaka z gotowania bulionu i właściwie zupa będzie tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić cały obiad. Do bulionu możecie też opcjonalnie dodać inne warzywa czy przyprawy by jeszcze bardziej wzbogacić jego smak. Kilka inspiracji tutaj.
Tradycyjna zupa ogórkowa
- ok 1 kg kawałków kurczaka np. skrzydełka, udka
- włoszczyzna: 3 marchewki, kawałek pora, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- 2 niewielkie ziemniaki
- ok 50 g ryżu
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Zacząć od ugotowania bulionu. Kurczaka umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.
Obrane warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować około 2 godziny by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka. Mięso oddzielić od kości i dodać do wywaru razem z kawałkami marchewki i pietruszki. Reszta warzyw nie będzie potrzebna.
Do odcedzonego bulionu włożyć obrane, pokrojone w malutką kostkę (o boku ok 0,5 cm) ziemniaki i ryż. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i ryżu. W międzyczasie pokroić marchewkę i pietruszki w pół lub ćwierć plasterki i dodać do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki i ryż będą już prawie gotowe dodać do zupy starte na dużych oczkach ogórki. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gotować razem jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem można dodać zaprawioną śmietanę i wmieszać ją do zupy bądź podawać z kleksem śmietany już na talerzach.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
14 Responses
Miałam to już napisać sto razy a ze dziś u nas znów ogórkowa z tego przepisu to napisze. PRZEPYSZNA!
Bardzo mi miło to słyszeć
Rzadko robie zupy ale do tego przepisu wracam jak bumerang. Przepyszna zupa
Bardzo mi miło i cieszę się, że tak smakuje.
Mniam 😀 chociaż moje ulubione, to pomidorowa i rosół :3 No i pieczarkowa. Ale czasem trzeba coś zmienić, wiec taka ogórkowa będzie idealna.
Mniam. Ale moja ulubiona to pomidorowa i pieczarkowa. I oczywiście rosołek 😀
Podobnie robię ogórkową, tyle że bez ryżu;) Polskie smaki górą:D
Uwielbiam ogórkową!
Uwielbiam ogórkową!! W sumie to uwielbiam wszystkie zupy, ale ogórkowa jest w moim TOP 3 🙂
Ja robię ogórkową dość często, ale w wersji wege. 🙂 Oboje z małżonkiem bardzo ją lubimy, jest sycąca i ma ten sympatyczny kwasek 😉
tradycyjne smaki są najlepsze 🙂
Dawno nie robiłam, muszę koniecznie ugotować 🙂
Uwielbiam tradycyjne polskie smaki 🙂
Moja córka zupe ogórkową tak jak pomidorowa moglaby jeśc na okrągło 🙂