- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 1 sierpnia 2022
TROPIKALNA CHMURKA
Jeśli moze być malinowa chmurka, to czemu nie miałaby być TROPIKALNA CHMURKA? Pamiętajcie, że przepis jest jedynie inspiracją. Nie ma składnika, który jest podany w przepisie – w większości przypadków można go zastąpić. Masz ochotę na modyfikację? Kombinuj!
Ja np. kocham malinową chmurkę całym serduchem i w tym roku postanowiłam nie robić na moje urodziny klasycznego tortu, ale właśnie malinową chmurkę. Niefart (albo fart!) chciał, że z 3 sklepów, w żadnym nie było malin! Było za to mango, ananas i brzoskwinie! I tak oto… powstała tropikalna chmurka 😊 Rany, jak pysznie! Częstujcie się przepisem!
.
Więcej pomysłów na słodkości z galaretką? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na FIT delicje, Tort plaża, czy Tort delicja. Koniecznie zobacz też widowiskową dekorację tortu: Tort w galaretce.
TROPIKALNA CHMURKA
KRUCHY SPÓD
- 90 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g masła min. 82% tłuszczu (zimne)
- 2 małe żółtka
GALARETKA Z OWOCAMI
- 600 g posiekanych owoców (mango/ marakuja/ brzoskwinie) + do dekoracji
- 2 galaretki mango/ brzoskwiniowe
KREM ŚMIETANKOWY
- 250 ml kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
BEZA
- 3 białka, temp pokojowa
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
TROPIKALNA CHMURKA: KRUCHY SPÓD
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Dodać posiekane masło i żółtka.. Jak najszybciej zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, zwilżyć dłonie zimną wodą podczas ugniatania. Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Mocno schłodzić (min godzina w lodówce/ 20 min w zamrażarce).
Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Ciasto rozwałkować i wyłożyć je na dno formy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki i schłodzić kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Formę z ciastem wyjąć z lodówki, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 18 minut, aż do lekkiego zarumienienia z wierzchu. Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.
TROPIKALNA CHMURKA: GALARETKA Z OWOCAMI
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Ostudzić. Dodać owoce. Poczekać, aż galaretka zacznie lekko tężeć i wyłożyć na kruchy spód.
TROPIKALNA CHMURKA: BEZA
Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy trochę mniejszej niż średnica ciasta kruchego. Papier wyłożyć na blachę piekarnika. Piekarnik nastawić na 140 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).
Białka ubijać, stopniowo zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Wówczas zacząć powoli, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach, aż do wyczerpania cukru i otrzymania bardzo sztywnej, mocno błyszczącej piany. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Masę wyłożyć na odrysowany okrąg. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut, po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec kolejne 45 minut.
Po upieczeniu bezę zostawić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Całkowicie ostudzić.
TROPIKALNA CHMURKA: KREM ŚMIETANKOWY oraz PRZEŁOŻENIE
Wszystkie składniki (mocno schłodzone) ubić (końcówki do ubijania białek), do otrzymania sztywnego kremu śmietankowego.
Na warstwie owocowej rozsmarować krem śmietankowy. Na wierch delikatnie wyłożyć całkowicie ostudzoną bezę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Bezpośrednio przed podaniem, na wierzch wyłożyć świeże owoce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.