Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tropikalna chmurka

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

TROPIKALNA CHMURKA

Jeśli moze być malinowa chmurka, to czemu nie miałaby być TROPIKALNA CHMURKA? Pamiętajcie, że przepis jest jedynie inspiracją. Nie ma składnika, który jest podany w przepisie – w większości przypadków można go zastąpić. Masz ochotę na modyfikację? Kombinuj!

Ja np. kocham malinową chmurkę całym serduchem i w tym roku postanowiłam nie robić na moje urodziny klasycznego tortu, ale właśnie malinową chmurkę. Niefart (albo fart!) chciał, że z 3 sklepów, w żadnym nie było malin! Było za to mango, ananas i brzoskwinie! I tak oto… powstała tropikalna chmurka 😊 Rany, jak pysznie! Częstujcie się przepisem!

.

Więcej pomysłów na słodkości z galaretką? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na FIT delicjeTort plaża, czy Tort delicjaKoniecznie zobacz też widowiskową dekorację tortu: Tort w galaretce.

TROPIKALNA CHMURKA

KRUCHY SPÓD

GALARETKA Z OWOCAMI

KREM ŚMIETANKOWY

BEZA

TROPIKALNA CHMURKA: KRUCHY SPÓD

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Dodać posiekane masło i żółtka.. Jak najszybciej zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, zwilżyć dłonie zimną wodą podczas ugniatania. Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Mocno schłodzić (min godzina w lodówce/ 20 min w zamrażarce).

Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Ciasto rozwałkować i wyłożyć je na dno formy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki i schłodzić kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Formę z ciastem wyjąć z lodówki, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 18 minut, aż do lekkiego zarumienienia z wierzchu. Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.

TROPIKALNA CHMURKA: GALARETKA Z OWOCAMI

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Ostudzić. Dodać owoce. Poczekać, aż galaretka zacznie lekko tężeć i wyłożyć na kruchy spód.

TROPIKALNA CHMURKA: BEZA

Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy trochę mniejszej niż średnica ciasta kruchego. Papier wyłożyć na blachę piekarnika. Piekarnik nastawić na 140 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).

Białka ubijać, stopniowo zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Wówczas zacząć powoli, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach, aż do wyczerpania cukru i otrzymania bardzo sztywnej, mocno błyszczącej piany. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Masę wyłożyć na odrysowany okrąg. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut, po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec kolejne 45 minut. 

Po upieczeniu bezę zostawić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Całkowicie ostudzić.

TROPIKALNA CHMURKA: KREM ŚMIETANKOWY oraz PRZEŁOŻENIE

Wszystkie składniki (mocno schłodzone) ubić (końcówki do ubijania białek), do otrzymania sztywnego kremu śmietankowego.

Na warstwie owocowej rozsmarować krem śmietankowy. Na wierch delikatnie wyłożyć całkowicie ostudzoną bezę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Bezpośrednio przed podaniem, na wierzch wyłożyć świeże owoce.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Tropikalna chmurka z brzoskwiniami i mango
Tropikalna chmurka ciasto z bezą i galaretką na kruchym spodzie

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

pistacjowa chmurka krem pistacjowy
PISTACJOWA CHMURKA
Cytrynowy sernik z lemon curd
Cytrynowy sernik z lemon curd

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g