Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Truflowy sernik z malinami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mocno truflowy sernik z malinami i polewą z białej czekolady. Pełna rozpusta, ale tak pyszna, że warto się skusić. Sam sernik jest dość ciężki, mazisty, mocno czekoladowy (porady jak uzyskać sernik mazisty idealny tutaj KLIK). Dla odświeżenia i nadania „lekkości” udekorowałam sernik świeżymi malinami i listkami mięty (tuż przed podaniem). Sernik koniecznie musi odstać noc w lodówce by stężał i nabrał odpowiedniego smaku. Zdecydowanie bardzo polecam.

Spód

  • 180 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • łyżka kakao
  • 50 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z kakao i roztopionym, przestudzonym masłem. Przesypać i wklepać w dno tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.

Truflowy sernik

  • 200 g trufli czekoladowych, rumowych lub orzechowych
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 50 ml mleka
  • 250 g mascarpone
  • 600 g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
  • 120 g masła
  • 6 jajek
  • 110 g cukru pudru
  • małe opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej. Trufle, mleko i kakao podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia się trufli. Wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej masy i odstawić na blacie do ostudzenia.

Masę sernikową miksować na średnich obrotach, krótko by jej nie napowietrzyć, tylko do połączenia się składników. Najpierw ser twarogowy z mascarpone. Następnie dodać miękkie masło, 4 całe jajka i dwa żółtka oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać trufle i budyń. Zmiksować. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wmieszać je do masy serowej. Sernik wylać na ostudzony spód (będzie bardzo rzadki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i dopiec kolejne 40 minut. Studzić stopniowo, początkowo w lekko uchylonym piekarniku.

Wykończenie

  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • maliny
  • listki mięty

Czekoladę rozpuścić z śmietanką w kąpieli wodnej. Polać całkowicie wystudzony sernik. Od razu udekorować połówkami malin lekko wciskając je w jeszcze płynną polewę. Podawać z listkami mięty dla efektu wizualnego i nadania sernikowi odświeżającej nutki.

sernik z truflami i czekoladąTruflowy sernik z malinami

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami