- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: tortownica 22 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 9 lipca 2017
Mocno truflowy sernik z malinami i polewą z białej czekolady. Pełna rozpusta, ale tak pyszna, że warto się skusić. Sam sernik jest dość ciężki, mazisty, mocno czekoladowy (porady jak uzyskać sernik mazisty idealny tutaj KLIK). Dla odświeżenia i nadania „lekkości” udekorowałam sernik świeżymi malinami i listkami mięty (tuż przed podaniem). Sernik koniecznie musi odstać noc w lodówce by stężał i nabrał odpowiedniego smaku. Zdecydowanie bardzo polecam.
Spód
- 180 g ciasteczek pełnoziarnistych
- łyżka kakao
- 50 g masła
Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z kakao i roztopionym, przestudzonym masłem. Przesypać i wklepać w dno tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.
Truflowy sernik
- 200 g trufli czekoladowych, rumowych lub orzechowych
- 2 płaskie łyżki kakao
- 50 ml mleka
- 250 g mascarpone
- 600 g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
- 120 g masła
- 6 jajek
- 110 g cukru pudru
- małe opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej. Trufle, mleko i kakao podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia się trufli. Wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej masy i odstawić na blacie do ostudzenia.
Masę sernikową miksować na średnich obrotach, krótko by jej nie napowietrzyć, tylko do połączenia się składników. Najpierw ser twarogowy z mascarpone. Następnie dodać miękkie masło, 4 całe jajka i dwa żółtka oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać trufle i budyń. Zmiksować. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wmieszać je do masy serowej. Sernik wylać na ostudzony spód (będzie bardzo rzadki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i dopiec kolejne 40 minut. Studzić stopniowo, początkowo w lekko uchylonym piekarniku.
Wykończenie
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30%
- maliny
- listki mięty
Czekoladę rozpuścić z śmietanką w kąpieli wodnej. Polać całkowicie wystudzony sernik. Od razu udekorować połówkami malin lekko wciskając je w jeszcze płynną polewę. Podawać z listkami mięty dla efektu wizualnego i nadania sernikowi odświeżającej nutki.
2 odpowiedzi
Ale PIĘKNY!
Poproszę!
Nawet na śniadanie…
😉
Ciekawy ten sernik 🙂