Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Tulipany z pomidorków koktajlowych

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WIOSNA. Nareszcie!! Teraz pozostaje czekać aż Matka Natura się zorientuje, że już wiosna i przestanie prószyć śniegiem co kilka dni. Ileż można?!:)
Na wywołanie wiosny zrobiłam takie tulipany z pomidorków koktajlowych. Bukiet na talerzu. Niesamowite jak to zadziałało na moje maluchy. Zajadały się nimi, łącznie z jarmużem (!!) i wyrywali sobie co ładniejsze „kwiatki”. Normalnie sałaty i innej podobnej „zieleniny” nie dotykają, a tu jednak przeważyła radość z jedzenia. Istny cud.

Z pozostałego jarmużu polecam zrobić pyszny koktajl z dodatkiem kiwi, jabłka i banana.

Tulipany z pomidorków koktajlowych

  • 20 pomidorków koktajlowych (miałam okrągłe, ale nawet lepsze byłyby podłużne)
  • 60 g sera feta
  • 20 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
  • pieprz do smaku
  • gruby szczypior na łodygi
  • jarmuż do dekoracji

Fetę rozetrzeć z jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem. Małe pomidorki przeciąć na krzyżyk z jednego końca. Z drugiego zrobić dziurkę. Nadzienie przełożyć do szprycy z cienką końcówką i nadziewać pomidorki. W dziurkę wcisnąć szczypiorek. Tulipany z pomidorków ułożyć w towarzystwie jarmużu tworząc bukiet.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Tulipany z pomidorków koktajlowych

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami