Przepisy

Więcej

Ucierane ciasto z morelami i migdałową kruszonką

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jeden z najlepszych znanych mi przepisów na super szybkie ciacho z owocami. Mocno puszyste i jednocześnie wilgotne. Dziś serwuję to ciasto z morelami, ale spokojnie można użyć innych, sezonowych owoców jak śliwki, truskawki, porzeczki czy nawet jabłka. Jeśli używacie mrożonych owoców, należy je najpierw rozmrozić i osuszyć. Owoce posypałam obficie migdałową kruszonką. Nadała ciastu cudowny posmak i obłędnie pachniała podczas pieczenia. Ciężko było powstrzymać się od podjadania kruszonki zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika 😉

Ryzyko zakalca jest stosunkowo niewielkie. Ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i by naprawdę dobrze napuszyć masło z cukrem. Masa na ciasto wychodzi gęsta. Tak ma być, więc nie przejmujcie się, że dodaliście za dużo mąki. Ciasto mocno rośnie podczas pieczenia, więc nie używajcie zbyt płytkiej formy. Moim zdaniem najlepsze od razu po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe, ale mój M twierdzi, że kolejnego dnia jeszcze ciasto zrobiło się jeszcze lepsze. 🙂

Ucierane ciasto z morelami i migdałową kruszonką

  • 700 g moreli
  • 250 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki/ łyżki -> miary)
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 180 g masła – temp pokojowa
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka – temp pokojowa
  • migdałowa kruszonka
  • cukier puder do posypania

Migdałowa kruszonka

  • 100 g masła – temp pokojowa
  • 100 g cukru drobnego
  • 120 g migdałów mielonych (ja mielę w rozdrabniaczy blendera płatki migdałowe)
  • 80 g mąki pszennej

Zacząć od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozetrzeć palcami do powstania grudek. Wstawić do lodówki na czas szykowania ciasta.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Formę o wymiarach ok 30 x 15 cm (okrągła 25 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Morele umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Do miseczki przesiać przez sitko wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda). W osobnej misce utrzeć mikserem masło z cukrem pudrem na jasną, mocno puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując ok 1,5 minuty. Na koniec delikatnie połączyć z przesianymi, suchymi składnikami.

Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch. Dość ściśle ułożyć owoce i posypać równomiernie kruszonką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok godzinę (do tzw. suchego patyczka). Po ostudzeniu można obsypać cukrem pudrem.

proste ciasto z migdałamiUcierane ciasto z morelami i migdałową kruszonkąszybkie ciasto z morelami i kruszonką

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Takie wspaniałe, że 3 ci raz upiekłam ?” Maria Du

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

TOP 40 najlepszych z najszybszych ciast, już nawet w 3 minuty znajdziesz w e-book SZYBKIE CIASTO

przepis na szybkie ciasto

 

 

 

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami