Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Udka kurczaka po wietnamsku

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Udka kurczaka po wietnamsku. Specyficzna, orientalna kuchnia wietnamska czyli połączenie słodko – ostrych smaków w towarzystwie trawy cytrynowej i imbiru (koniecznie świeżego). Przepis wykonuje się ekspresowo (nie licząc czasu marynowania kurczaka, ale to można zrobić dzień wcześniej), zwłaszcza jeśli dysponujecie wokiem. Kurczak z przepisu wychodzi miękki i jędrny, ale ma dość specyficzną konsystencję, którą możecie pokochać bądź nie. Ciekawa jestem Waszych wrażeń. Będzie mi miło jeśli zostawicie je w komentarzach.

Udka kurczaka po wietnamsku

  • łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki soli
  • 4 udka kurczaka
  • cebula
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • spory ząbek czosnku
  • łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki bulionu drobiowego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • pół łyżeczki chilli (lub więcej – do smaku)
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotować marynatę. Trawę cytrynową rozgnieść i posiekać. Przełożyć do miski i wymieszać z łyżką sosu sojowego i solą. Kurczaka umyć, pozbawić skóry i kości, pokroić na kawałki (takie „na raz”). Wmieszać do marynaty, przykryć i odstawić na minimum 1,5 godziny do zamarynowania (można na całą noc). Przed smażeniem ocieplić do temperatury pokojowej.

Cebuli pokroić na kawałki rozdzielając od siebie warstwy. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. W małej miseczce dokładnie wymieszać pozostały sos sojowy, sos rybny, bulion, cukier i chilli.

Mocno rozgrzać olej w woku, lekko zmniejszyć grzanie i bardzo szybko (ciągle mieszając) podsmażyć imbir i czosnek. Dodać kurczaka i cebulę. Co chwila mieszając obsmażyć ze wszystkich stron – około 4 minuty. Wlać sos, wymieszać i chwilę razem podgrzać. Jeśli danie wyjdzie zbyt rzadkie można lekko zagęścić sos mąką kukurydzianą (niekoniecznie). Podawać z ryżem (np. ryż po wietnamsku).

Udka kurczaka po wietnamsku

Spodobało Ci się to danie? Polecam inne azjatyckie dania z ryżem, a zwłaszcza  Butter Chicken i Curry z kurczakiem w sosie z nerkowców.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami