fbpx

Udka kurczaka po wietnamsku

przepis

Udka kurczaka po wietnamsku. Specyficzna, orientalna kuchnia wietnamska czyli połączenie słodko – ostrych smaków w towarzystwie trawy cytrynowej i imbiru (koniecznie świeżego). Przepis wykonuje się ekspresowo (nie licząc czasu marynowania kurczaka, ale to można zrobić dzień wcześniej), zwłaszcza jeśli dysponujecie wokiem. Kurczak z przepisu wychodzi miękki i jędrny, ale ma dość specyficzną konsystencję, którą możecie pokochać bądź nie. Ciekawa jestem Waszych wrażeń. Będzie mi miło jeśli zostawicie je w komentarzach.

Udka kurczaka po wietnamsku

  • łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki soli
  • 4 udka kurczaka
  • cebula
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • spory ząbek czosnku
  • łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki bulionu drobiowego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • pół łyżeczki chilli (lub więcej – do smaku)
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotować marynatę. Trawę cytrynową rozgnieść i posiekać. Przełożyć do miski i wymieszać z łyżką sosu sojowego i solą. Kurczaka umyć, pozbawić skóry i kości, pokroić na kawałki (takie „na raz”). Wmieszać do marynaty, przykryć i odstawić na minimum 1,5 godziny do zamarynowania (można na całą noc). Przed smażeniem ocieplić do temperatury pokojowej.

Cebuli pokroić na kawałki rozdzielając od siebie warstwy. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. W małej miseczce dokładnie wymieszać pozostały sos sojowy, sos rybny, bulion, cukier i chilli.

Mocno rozgrzać olej w woku, lekko zmniejszyć grzanie i bardzo szybko (ciągle mieszając) podsmażyć imbir i czosnek. Dodać kurczaka i cebulę. Co chwila mieszając obsmażyć ze wszystkich stron – około 4 minuty. Wlać sos, wymieszać i chwilę razem podgrzać. Jeśli danie wyjdzie zbyt rzadkie można lekko zagęścić sos mąką kukurydzianą (niekoniecznie). Podawać z ryżem (np. ryż po wietnamsku).

Udka kurczaka po wietnamsku

Spodobało Ci się to danie? Polecam inne azjatyckie dania z ryżem, a zwłaszcza  Butter Chicken i Curry z kurczakiem w sosie z nerkowców.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Udka kurczaka po wietnamsku
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

3 komentarze

  • Olga 6 listopada 2017 o 07:06 Odpowiedz

    Ciekawe zestawienie składników, ale aktualnie jestem na diecie, więc niestety się nie skuszę póki co 🙂

  • Bielecki.es 6 listopada 2017 o 00:50 Odpowiedz

    Wygląda naprawdę apetycznie 🙂

  • kka 4 listopada 2017 o 23:00 Odpowiedz

    świetny przepis!

MENU