
- Potrzebny czas: 20 minut + marynowanie
- Porcja: 2 osoby
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 4 listopada 2017
Udka kurczaka po wietnamsku. Specyficzna, orientalna kuchnia wietnamska czyli połączenie słodko – ostrych smaków w towarzystwie trawy cytrynowej i imbiru (koniecznie świeżego). Przepis wykonuje się ekspresowo (nie licząc czasu marynowania kurczaka, ale to można zrobić dzień wcześniej), zwłaszcza jeśli dysponujecie wokiem. Kurczak z przepisu wychodzi miękki i jędrny, ale ma dość specyficzną konsystencję, którą możecie pokochać bądź nie. Ciekawa jestem Waszych wrażeń. Będzie mi miło jeśli zostawicie je w komentarzach.
Udka kurczaka po wietnamsku
- łodyga trawy cytrynowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki soli
- 4 udka kurczaka
- cebula
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- spory ząbek czosnku
- łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki bulionu drobiowego
- łyżeczka brązowego cukru
- pół łyżeczki chilli (lub więcej – do smaku)
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotować marynatę. Trawę cytrynową rozgnieść i posiekać. Przełożyć do miski i wymieszać z łyżką sosu sojowego i solą. Kurczaka umyć, pozbawić skóry i kości, pokroić na kawałki (takie „na raz”). Wmieszać do marynaty, przykryć i odstawić na minimum 1,5 godziny do zamarynowania (można na całą noc). Przed smażeniem ocieplić do temperatury pokojowej.
Cebuli pokroić na kawałki rozdzielając od siebie warstwy. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. W małej miseczce dokładnie wymieszać pozostały sos sojowy, sos rybny, bulion, cukier i chilli.
Mocno rozgrzać olej w woku, lekko zmniejszyć grzanie i bardzo szybko (ciągle mieszając) podsmażyć imbir i czosnek. Dodać kurczaka i cebulę. Co chwila mieszając obsmażyć ze wszystkich stron – około 4 minuty. Wlać sos, wymieszać i chwilę razem podgrzać. Jeśli danie wyjdzie zbyt rzadkie można lekko zagęścić sos mąką kukurydzianą (niekoniecznie). Podawać z ryżem (np. ryż po wietnamsku).
Spodobało Ci się to danie? Polecam inne azjatyckie dania z ryżem, a zwłaszcza Butter Chicken i Curry z kurczakiem w sosie z nerkowców.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
3 Responses
Ciekawe zestawienie składników, ale aktualnie jestem na diecie, więc niestety się nie skuszę póki co 🙂
Wygląda naprawdę apetycznie 🙂
świetny przepis!