
- Potrzebny czas: 3 minuty
- Porcja: szklanka 300 ml
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 10 sierpnia 2019
Virgin też może być WOW i Cubana style! Mojito bezalkoholowe, czyli oryginalna receptura na kubańskiego drina międzynarodowego, tyle, że bez %%%. O naszej podróży po Kubie mogliście poczytać tu tag: kuchnia kubańska. Rum (duża ilość rumu!) dostępnego absolutnie wszędzie (czego nie można powiedzieć o całej reszcie), często nas na Kubie ratowała. Zabijała nagromadzenie bakterii, wyparzała kubki smakowe i zapełniała głodne brzuchy (wejdź w linka u góry to wszystko będzie jasne! ?). Z perspektywy już ponad roku od powrotu z naszej wielkiej wyprawy, muszę przyznać, że nawet zdarza mi się za Kubą tęsknić. Za tym niepowtarzalnym klimatem, niesamowitymi ludźmi, naszymi licznymi przygodami i za niesamowitym mojito, które na Kubie można dostać właściwie na każdym kroku, prosto do plastikowego kubeczka na wynos, za jakieś 3 zł per kubek ?.
Dziś odtworzyłam ten niesamowity smak w domu, z racji najmłodszej pociechy, w wersji virgin, ale oczywiście Wy, jeśli tylko macie ochotę, możecie dolać do kubeczka kieliszek rumu Havana Club. W obu wersjach jest pysznie i kubańsko. Czyli jak?
- cukier: w oryginalne biały trzcinowy. Jeśli nie macie można zastąpić białym buraczanym, ciemnym trzcinowym czy nawet zwykłym białym
- lód – na Kubie w lokalnych knajpach zawsze lód w kostkach. Kruszony w co lepszych restauracjach dla turystów. Mimo mojego uwielbienia do wszystkiego co lokalne, ja jednak wolę z kruszonym
- woda gazowana! Nie sprite, nie red bull tylko woda. Koniecznie z bąbelkami
Virgin mojito bezalkoholowe/ kubańska receptura minus %%%
- pół limonki + ewentualnie plasterek do dekoracji
- duża garść listków świeżej mięty (najlepsza pieprzowa)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej biały trzcinowy)
- lód (kostki lub kruszony, wedle preferencji) i woda gazowana (w proporcji mniej więcej pół na pół do wypełnienia szklanki)
Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Limonkę sparzyć i pokroić na ćwiartki. Włożyć do kubka. Dodać połowę mięty i cukier. Rozetrzeć, aż limonka obficie puści soki. Wlać wodę gazowaną i lód (w kostkach lub pokruszony). Energicznie wymieszać. Dodać resztę mięty i ewentualnie kilka dodatkowych plasterków limonki. Delikatnie wymieszać. Włożyć słomkę i serwować.
Przepis powstał w ramach szalenie letniej i słonecznej akcji WYCIŚNIJ LATO JAK CYTRYNKĘ.
Wyciśnij LATO jak cytrynkę! zaowocowało w wiele wspaniałych, letnich wpisów. 1 sierpnia Sklerotyczka opowiedziała o Zbrodni po irlandzku. 2 dzień miesiąca należał do Martyny z bloga Szczęśliwa Siódemka – opowiedziała wtedy o swoich wakacjach na RODOS. 3 sierpnia organizatorka akcji – Magda M. – przedstawiła 3 gadżety poprawiające bezpieczeństwo dziecka na wakacjach. 5 sierpnia Roksana z bloga Kopanina oprowadziła nas po letnim Wrocławiu – z dzieckiem. 6 sierpnia na blogu Speckled Fawn mogliśmy podejrzeć urokliwego grilla na… budowie. 7 sierpnia Ola, czyli Mama na wypasie udowodniła, że nie za wszystko zapłacisz uśmiechem bąbelka. 8 sierpnia Dagmara z bloga Dziubdziak pokazała jak naprawdę wycisnąć lato jak cytrynkę – z dziećmi. 9 sierpnia ponownie należał do Magdy M. – tego dnia zaproponowała ona 5 pysznych i szybkich obiadów na lato. 10 sierpnia Kasia z bloga Wysmakowane przedstawiła przepis na wspaniałe, bezalkoholowe mojito. 11 sierpnia na blogu Sklerotyczki pojawił się wpis o kosmetyczno-książkowych kolorach lata. 12 sierpnia Agumama przedstawiła smakowity przepis na czarne pesto. 13 sierpnia na blogu Dieta to kobieta pojawiło się 5 przepisów na fit śniadanie latem. 14 dzień miesiąca to wpis Mamy Carli i jej arbuzowa lemoniada bez dodatku cukru. 15 sierpnia Klasyczna Natalka opowiedziała o wadach i zaletach podróżowania z czworonogiem. 16 sieppnia na blogu W blasku marzeń mogliśmy przeczytać o kosmetyczych i książkowych propozycjach na lato. 17 siepnia autorka bloga Mlodamamma zaproponowała świetne gry plenerowe dla dzieci. 18 sierpnia na blogu Dzieciorka pojawił się tekst o typowo letnich grach i zabawach gwarantujących wspomnienia na lata. 19 sierpnia to dzień Beztroskiej Mamy i jej wspomnienie wspaniałych, aktywnych wakacji z dzieckiem w Karwii. 21 sierpnia na blogu Mamasia ogarnia przeczytaliśmy o wakacjach z dzieckiem – pełnych wyboistych ścieżek, problemów po drodze, niedogodności ale… wspólnych i bardzo dzielnie przebytych. 22 sierpnia Magda M. pokazała przepis na namiastkę Hiszpanii w Polsce – a właściwie dwa przepisy – na dwie wersje hiszpańskiej sangrii. 23 sierpnia na blogu Dieta to kobieta mogliśmy podejrzeć super przepis na pomidorową z pieczonych pomidorów. 26 sierpnia na blogu Atrakcyjne wakacje z dzieckiem pojawił się wpis o świetnym miejscu dla rodzin z dziećmi – Rabkolandzie. 27 sierpnia Mama na całego pokazała Boski Raj – miejsce, do którego warto wrócić.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
19 Responses
Moja ukochana uwielbia mojito, w tym roku robimy właśnie bezalkoholowe i jest naprawdę super! Nawet mamy rozdrabniacz ariete to lodu 😀
Na miejscu bab pewno smakuje o wiele lepiej, lokalne składniki w końcu. Warto posmakować by mieć namiastkę;)
Koniecznie muszę tego spróbować. Aż mi ślinka cieknie na takie rarytasy…mhm 🙂 Zapisuję przepis 🙂
Wygląda to mega apetycznie, dziękuję ❤️
Zapowiada się pysznie 😉 Na pewno wypróbuję ten przepis 😉 Może słońce wyjrzy zza chmurek 😉
Wyjrzało, aż za bardzo 😉 Chwilowo można się roztopić 😛
Pyyyycha! Uwielbiam mojito w każdej wersji 😀
Oooo, super przepis! 😀 Nie przepadam za alkoholem, więc z dużą chęcią wypróbuję 😀
Narobiłaś mi smaka! Uwielbiam bezalkoholowe mojito 🙂 Karmię piersią, więc przeważnie piję bez procentów 🙂
To tak jak u nas 🙂 Ale bez procentów tez jest pysznie ❤️
Mojito to moj ulubiony drink, w wersji z procentami i bez, często robię sama sobie, ale zazwyczaj robiłam że spritem i dziwilam się, że smak nie taki 🙂
W wersji bez alkoholu jeszcxe nie piłam mojito. Jestem ciekawa smaku ?
Mega ❤️ przy najbliższej okazji muszę sprawdzić jak smakuje.
oj chętnie bym wypiła! 🙂 bardzo rzadko robię takie drinki, ale przyjemność picia na pewno ogromna 🙂 a akurat takie limonkowe smaki bardzo lubię
Sama przyjemność 🙂 zwłaszcza w upały. Oczywiscie jeśli tylko masz chęć można dodac rum. U mnie póki co tylko opcja bezalkoholowa 😉 ale tez smakuje wybornie!
Lubię smak mojito 🙂 Spróbuję go odtworzyć wg. Twojego przepisu 🙂
Super 🙂 ja miałam ostatnio syrop barmański mojito i to trochę ułatwiło mi sprawę:D ale w sumie skład ma nieciekawy więc następnym razem na pewno wypróbuję wersję super Natural virgin 😀
Zapowiada się upalny dzień – idealny na wypróbowanie przepisu 😀
Tak miało być ale wciąż nie widzę tego słońca 😉