Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Virgin mojito bezalkoholowe/ kubańska receptura – %%%

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Virgin też może być WOW i Cubana style! Mojito bezalkoholowe, czyli oryginalna receptura na kubańskiego drina międzynarodowego, tyle, że bez %%%. O naszej podróży po Kubie mogliście poczytać tu tag: kuchnia kubańska. Rum (duża ilość rumu!) dostępnego absolutnie wszędzie (czego nie można powiedzieć o całej reszcie), często nas na Kubie ratowała. Zabijała nagromadzenie bakterii, wyparzała kubki smakowe i zapełniała głodne brzuchy (wejdź w linka u góry to wszystko będzie jasne! ?). Z perspektywy już ponad roku od powrotu z naszej wielkiej wyprawy, muszę przyznać, że nawet zdarza mi się za Kubą tęsknić. Za tym niepowtarzalnym klimatem, niesamowitymi ludźmi, naszymi licznymi przygodami i za niesamowitym mojito, które na Kubie można dostać właściwie na każdym kroku, prosto do plastikowego kubeczka na wynos, za jakieś 3 zł per kubek ?.

przepis kuba mojitodrinki na kubie kuba kulinaria

Dziś odtworzyłam ten niesamowity smak w domu, z racji najmłodszej pociechy, w wersji virgin, ale oczywiście Wy, jeśli tylko macie ochotę, możecie dolać do kubeczka kieliszek rumu Havana Club. W obu wersjach jest pysznie i kubańsko. Czyli jak?

  • cukier: w oryginalne biały trzcinowy. Jeśli nie macie można zastąpić białym buraczanym, ciemnym trzcinowym czy nawet zwykłym białym
  • lód – na Kubie w lokalnych knajpach zawsze lód w kostkach. Kruszony w co lepszych restauracjach dla turystów. Mimo mojego uwielbienia do wszystkiego co lokalne, ja jednak wolę z kruszonym
  • woda gazowana! Nie sprite, nie red bull tylko woda. Koniecznie z bąbelkami

Virgin mojito bezalkoholowe/ kubańska receptura minus %%%

  • pół limonki + ewentualnie plasterek do dekoracji
  • duża garść listków świeżej mięty (najlepsza pieprzowa)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej biały trzcinowy)
  • lód (kostki lub kruszony, wedle preferencji) i woda gazowana (w proporcji mniej więcej pół na pół do wypełnienia szklanki)

Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Limonkę sparzyć i pokroić na ćwiartki. Włożyć do kubka. Dodać połowę mięty i cukier. Rozetrzeć, aż limonka obficie puści soki. Wlać wodę gazowaną i lód (w kostkach lub pokruszony). Energicznie wymieszać. Dodać resztę mięty i ewentualnie kilka dodatkowych plasterków limonki. Delikatnie wymieszać. Włożyć słomkę i serwować.

Virgin mojito bezalkoholowe/ kubańska receptura - %%%

 

Przepis powstał w ramach szalenie letniej i słonecznej akcji WYCIŚNIJ LATO JAK CYTRYNKĘ

Wyciśnij LATO jak cytrynkę! zaowocowało w wiele wspaniałych, letnich wpisów. 1 sierpnia Sklerotyczka opowiedziała o Zbrodni po irlandzku. 2 dzień miesiąca należał do Martyny z bloga Szczęśliwa Siódemka – opowiedziała wtedy o swoich wakacjach na RODOS. 3 sierpnia organizatorka akcji – Magda M. – przedstawiła 3 gadżety poprawiające bezpieczeństwo dziecka na wakacjach. 5 sierpnia Roksana z bloga Kopanina oprowadziła nas po letnim Wrocławiu – z dzieckiem. 6 sierpnia na blogu Speckled Fawn mogliśmy podejrzeć urokliwego grilla na… budowie. 7 sierpnia Ola, czyli Mama na wypasie udowodniła, że nie za wszystko zapłacisz uśmiechem bąbelka. 8 sierpnia Dagmara z bloga Dziubdziak pokazała jak naprawdę wycisnąć lato jak cytrynkę – z dziećmi. 9 sierpnia ponownie należał do Magdy M. – tego dnia zaproponowała ona 5 pysznych i szybkich obiadów na lato. 10 sierpnia Kasia z bloga Wysmakowane przedstawiła przepis na wspaniałe, bezalkoholowe mojito. 11 sierpnia na blogu Sklerotyczki pojawił się wpis o kosmetyczno-książkowych kolorach lata. 12 sierpnia Agumama przedstawiła smakowity przepis na czarne pesto. 13 sierpnia na blogu Dieta to kobieta pojawiło się 5 przepisów na fit śniadanie latem. 14 dzień miesiąca to wpis Mamy Carli i jej arbuzowa lemoniada bez dodatku cukru. 15 sierpnia Klasyczna Natalka opowiedziała o wadach i zaletach podróżowania z czworonogiem. 16 sieppnia na blogu W blasku marzeń mogliśmy przeczytać o kosmetyczych i książkowych propozycjach na lato. 17 siepnia autorka bloga Mlodamamma zaproponowała świetne gry plenerowe dla dzieci. 18 sierpnia na blogu Dzieciorka pojawił się tekst o typowo letnich grach i zabawach gwarantujących wspomnienia na lata. 19 sierpnia to dzień Beztroskiej Mamy i jej wspomnienie wspaniałych, aktywnych wakacji z dzieckiem w Karwii. 21 sierpnia na blogu Mamasia ogarnia przeczytaliśmy o wakacjach z dzieckiem – pełnych wyboistych ścieżek, problemów po drodze, niedogodności ale… wspólnych i bardzo dzielnie przebytych. 22 sierpnia Magda M. pokazała przepis na namiastkę Hiszpanii w Polsce – a właściwie dwa przepisy – na dwie wersje hiszpańskiej sangrii. 23 sierpnia na blogu Dieta to kobieta mogliśmy podejrzeć super przepis na pomidorową z pieczonych pomidorów. 26 sierpnia na blogu Atrakcyjne wakacje z dzieckiem pojawił się wpis o świetnym miejscu dla rodzin z dziećmi – Rabkolandzie. 27 sierpnia Mama na całego pokazała Boski Raj – miejsce, do którego warto wrócić.

 

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

18 odpowiedzi

  1. Mojito to moj ulubiony drink, w wersji z procentami i bez, często robię sama sobie, ale zazwyczaj robiłam że spritem i dziwilam się, że smak nie taki 🙂

  2. oj chętnie bym wypiła! 🙂 bardzo rzadko robię takie drinki, ale przyjemność picia na pewno ogromna 🙂 a akurat takie limonkowe smaki bardzo lubię

    1. Sama przyjemność 🙂 zwłaszcza w upały. Oczywiscie jeśli tylko masz chęć można dodac rum. U mnie póki co tylko opcja bezalkoholowa 😉 ale tez smakuje wybornie!

  3. Super 🙂 ja miałam ostatnio syrop barmański mojito i to trochę ułatwiło mi sprawę:D ale w sumie skład ma nieciekawy więc następnym razem na pewno wypróbuję wersję super Natural virgin 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami