- Porcja: ok 20 osób
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 19 lutego 2018
Szybkie w przygotowaniu wafle z masą z mleka w proszku z dodatkiem kakao i orzechów laskowych. Bardzo proste w przygotowaniu, bez pieczenia. Przyszykowanie wafli zajmie chwilę, ale koniecznie należy je odstawić później na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na dobę by wafle namiękły. Przechowywać szczelnie zamknięte do 5 dni.
Wafle z masą z mleka w proszku
- 50 g orzechów laskowych (opcjonalnie)
- opakowanie wafli
- 400 g masła
- 140 ml wody
- 140 g cukru drobnego
- 300 g pełnego mleka w proszku
- 3,5 łyżki kakao
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przestudzone obrać z łupinek i zmielić na proszek. Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Dodać wodę i cukier. Podgrzewać od czasu do czasu mieszając do pełnego rozpuszczenia cukru. Zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostudzenia. Stopniowo dodawać mleko w proszku wciąż mieszając, tak by nie zrobiły się grudki. Masę podzielić na pół i do połowy dodać kakao i zmielone orzechy.
Na desce ułożyć pierwszy blat. Posmarować połową ciemnej masy. Przykryć drugim waflem i rozsmarować połową jasnej masy. Powtórzyć kolejno z resztą ciemnej i jasnej masy. Na wierzchu ułożyć ostatni blat. Przykryć kawałkiem folii i obciążyć równomiernie np. książkami czy formą z wodą. Odstawić na co najmniej 4 godziny w chłodne miejsce.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
6 Responses
Pyszne te wafle, był taki okres w moim życiu ,że je uwielbiałam i zajadałam się nimi 🙂
Biore się za robienie wafla 🙂 dzięki za przepis 🙂
Uwielbiam! Takie jak u babci 🙂
Piękne wafelki!
Już widzę, że dzieckom by smakowały…
Pyszne , takie wafelki pyszne, czasami w dzieciństwie mama takie robiła 🙂
No i już wiem co zrobię na najbliższe urodziny 🙂 Dzięki