Przepisy

Więcej

Wędlina z indyka pieczona w maśle

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Domowa wędlina z indyka pieczona w maśle pod przykryciem. Jeden z najlepszych sposobów na domową wędlinę jaki znam. Dzięki długiemu pieczeniu w maśle wędlina jest bardzo delikatna i wilgotna, a nie przesuszona co jest często zmorą przy przyrządzaniu pieczeni z chudej piersi indyczej. Zdecydowanie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Świetnie sprawdzi się nawet na Wielkanocnym świątecznym stole.

Wędlina z indyka pieczona w maśle

  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielony kolorowy pieprz
  • pół łyżeczki chilli
  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g masła

W małej miseczce wymieszać wszystkie suche przyprawy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i rozgnieść z mieszanką przypraw. Na koniec zalać sosem sojowym, miodem i octem i wszystko dokładnie wymieszać. Umyć mięso pod chłodną, bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Usunąć najgrubsze błonki. Indyka przełożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i dokładnie natrzeć ze wszystkich stron. Szczelnie zamknąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Na dno naczynia włożyć posiekane masło, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 45 minut pod przykryciem, po czym odkryć i piec jeszcze 15 minut. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.

Przystawki wedlina z indyka pieczona w maśle

wędlina z indyka pieczona pod przykryciemwędlina z indyka pieczona pod przykryciem w maśle

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Robiłam już kilka razy. Pyszna. Już nawet nie patrzę w sklepie na wędliny. Robić i się nie zastanawiać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami