
- Potrzebny czas: 10 minut + noc marynowania + 1 godz pieczenia
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 9 kwietnia 2017
Domowa wędlina z indyka pieczona w maśle pod przykryciem. Jeden z najlepszych sposobów na domową wędlinę jaki znam. Dzięki długiemu pieczeniu w maśle wędlina jest bardzo delikatna i wilgotna, a nie przesuszona co jest często zmorą przy przyrządzaniu pieczeni z chudej piersi indyczej. Zdecydowanie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Świetnie sprawdzi się nawet na Wielkanocnym świątecznym stole.
Wędlina z indyka pieczona w maśle
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielony kolorowy pieprz
- pół łyżeczki chilli
- 1 kg piersi z indyka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g masła
W małej miseczce wymieszać wszystkie suche przyprawy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i rozgnieść z mieszanką przypraw. Na koniec zalać sosem sojowym, miodem i octem i wszystko dokładnie wymieszać. Umyć mięso pod chłodną, bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Usunąć najgrubsze błonki. Indyka przełożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i dokładnie natrzeć ze wszystkich stron. Szczelnie zamknąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Na dno naczynia włożyć posiekane masło, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 45 minut pod przykryciem, po czym odkryć i piec jeszcze 15 minut. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.
2 Responses
Robiłam już kilka razy. Pyszna. Już nawet nie patrzę w sklepie na wędliny. Robić i się nie zastanawiać.
Nie robiłam jeszcze takiej domowej wędliny 🙂