Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Wegański makaron z semoliny

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Daleko mi do weganina, ale niedawno dostałam zaproszenie z Polish Your Cooking do uczestniczenia w warsztatach kuchni wegańskiej. Okazało się, że można zrobić całkowicie wegański majonez, krem czekoladowy, a nawet parmezan! Muszę przyznać, że było to dla mnie bardzo ciekawe doświadczenie i z fascynacją obserwowałam triki na zastąpienie w daniach jajek i nabiału. Czuć różnicę vs. niewegańskie wersje? Moim zdaniem – zdecydowanie tak. I jednak mimo całego zachwytu i zaciekawienia, pozostanę przy wersjach tradycyjnych. 😛

Za to mocno rozważę przejście na wegański makaron z semoliny, który robiliśmy na warsztatach. Był przepyszny! A do tego naprawdę prosty i składający się  z zaledwie trzech składników (w tym sól i woda!). Do ciasta nie dodajemy jajka ani tłuszczu. Jedyny składnik, którego pewnie nie macie na stałe w domu to semolina (gruboziarnista mąka z twardej pszenicy, o żółtym zabarwieniu). Obecnie coraz powszechniejsza i łatwo dostępna do kupienia, już nie tylko w internecie, ale i w stacjonarnych sklepach np. Kuchnie Świata lub Auchan.

Z tak przygotowanego makaronu możecie robić dowolne kształty. W najprostszej wersji można po prostu ciasto rozwałkować i pokroić na grube paski. My na warsztatach robiliśmy gnocchi. Z ciasta najpierw formuje się niewielkie kuleczki i następnie robi w nich charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia. Można je uzyskać naciskając widelcem z każdej strony lub (jeśli tylko macie) to specjalnym przyrządem – segnagnocchi. W Polsce dość drogie, ale jakbyście byli w Włoszech to warto się zaopatrzyć. Na straganie można zakupić na straganie za jakieś 7-8 pln.

Wegański makaron z semoliny

  • 200g semoliny z pszenicy durum
  • 100ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli

Semolinę wsypać do miski. Dodać jedną łyżeczkę soli i wymieszać. Zrobić na środku wgłębienie. Stopniowo wlewać ciepłą wodę, cały czas mieszając widelcem, tak by jednolicie rozprowadzić wodę w semolinie. Po dodaniu całej wody, odłożyć widelec i dłońmi zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i sprężyste. Z ciasta formować ulubiony kształt makaronu.

Zagotować wodę z dodatkiem soli w dużym garnku i stopniowo wrzucać makaron. Mieszać podczas gotowania, by się nie skleił. Po wypłynięciu na powierzchnię, odczekać kilka sekund i wyławiać łyżką cedzakową.

Wegański makaron z semolinymakaron z semoliny bez jajkaWegański makaron bez jajek

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 odpowiedzi

  1. Według tego przepisu zrobiłam gnocchi. Niestety nieważne jak długo je gotowałam, w środku były jakby pół-surowe, a do tego twardawe. Nie mam pojęcia co mogłam zrobić nie tak. Czy rozmiar klusków ma znaczenie?

    1. Absolutnie nie powinny takie być i rozmiar kluskow tez nie ma tu większego znaczenia. Może za krótko zagniatane? A i mogę spytać jakie produkty uzylas?

    1. To prawda. Ale niektóre rzeczy w wersji wegańskiej wydają się być czymś naturalnym, a parmezan czy makaron mnie zaskoczyły!

  2. Nigdy niczego z semoliny nie robiłam, ale patrząc po Twoim przepisie nie jest to nic skomplikowanego (choć wcześniej wydawało mi się, że jest) 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami