
Autor Wysmakowane 11 kwietnia 2017
Wiosenna, Wielkanocna sałatka z jaj i pomidorków. Piękna i kolorowa. Z punktu widzenia prezentacji, najważniejsze jest by kulki z masy jajecznej były zbliżonej wielkości co pomidorki koktajlowe i by ilościowo było ich mniej więcej tyle samo co pomidorków.
Wielkanocna sałatka kuleczki
- 4 jajka
- niewielka cebula
- pół pęczka natki
- 2 łyżeczki oliwy extra virgin
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- roszponka
- ok 10 pomidorków koktajlowych
Jajka ugotować na twardo. Cebulę, jajka i natkę posiekać drobno. Dodać sok z cytryny, oliwę i musztardę. Dokładnie wymieszać po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do wysokiego pojemnika o pionowych ściankach i zmiksować nie dość dokładnie blenderem ręcznym. Z masy formować małe kuleczki wielkością zbliżone do pomidorków. Układać na przemian z pomidorkami na półmisku wyłożonym roszponką. Dobrze jest schłodzić przed podaniem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
4 Responses
Wygląda apetycznie 🙂
Wygląda apetycznie, z chęcią wypróbuję <3
W sumie to moje ulubione połączenie, mogłabym w kółko jeść pomidory i jajka 🙂 Dzięki za przepis 🙂
super