fbpx

Wieprzowina po chińsku

przepis

Orientalna wieprzowina po chińsku z dużą ilością warzyw serwowana z białym ryżem długoziarnistym. Ekspresowe danie do przygotowania zaledwie w pół godziny. Najważniejszym kluczem do sukcesu jest bardzo krótkie podsmażenie bardzo cienko pokrojonej polędwiczki. Dzięki temu mięso zostaje idealnie miękkie i jędrne.

Wieprzowina po chińsku:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 500 g
  • mała czerwona papryka
  • marchewka
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki sezamu

Polędwiczkę doprowadzić do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem, oczyścić z najgrubszych błonek. Odciąć cienką końcówkę, grubszą część przekroić wzdłuż na pół. Obie części pokroić w poprzek na  jak najcieńsze plasterki (ok 1-2 mm grubości).

Przygotować składniki: czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Wszystkie warzywa umyć, osuszyć i pokroić jak najcieniej: pora wzdłuż i następnie na półplasterki, obraną marchewkę w plasterki (można np. obieraczką) i następnie na cieniutkie nitki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych na paski. Szczypiorek posiekać drobno.

Rozgrzać olej kokosowy w woku lub na głębokiej patelni z grubym dnem. Podsmażyć chwilę imbir z czosnkiem. Zwiększyć moc grzania i dodać resztę warzyw (marchewka, por i papryka). Wymieszać i obsmażyć około 5 minut. Następnie dodać mięso, wymieszać i obsmażyć na rumiano (mięso w 3-4 minuty powinno być gotowe jeśli jest wystarczająco cienko pokrojone). Dodać cukier, ocet ryżowy, sos sojowy, połowę szczypiorku i olej sezamowy. Wymieszać dokładnie i razem podgrzać. Doprawić świeżym pieprzem i zestawić z ognia.

Podawać z ryżem, obsypane pozostałym szczypiorkiem i podprażonym na suchej patelni sezamem.

Wieprzowina po chińskuwieprzowina po chińsku

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Wieprzowina po chińsku
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

2 komentarze

MENU