Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Wieprzowina po chińsku

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Orientalna wieprzowina po chińsku z dużą ilością warzyw serwowana z białym ryżem długoziarnistym. Ekspresowe danie do przygotowania zaledwie w pół godziny. Najważniejszym kluczem do sukcesu jest bardzo krótkie podsmażenie bardzo cienko pokrojonej polędwiczki. Dzięki temu mięso zostaje idealnie miękkie i jędrne.

Wieprzowina po chińsku:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 500 g
  • mała czerwona papryka
  • marchewka
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki sezamu

Polędwiczkę doprowadzić do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem, oczyścić z najgrubszych błonek. Odciąć cienką końcówkę, grubszą część przekroić wzdłuż na pół. Obie części pokroić w poprzek na  jak najcieńsze plasterki (ok 1-2 mm grubości).

Przygotować składniki: czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Wszystkie warzywa umyć, osuszyć i pokroić jak najcieniej: pora wzdłuż i następnie na półplasterki, obraną marchewkę w plasterki (można np. obieraczką) i następnie na cieniutkie nitki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych na paski. Szczypiorek posiekać drobno.

Rozgrzać olej kokosowy w woku lub na głębokiej patelni z grubym dnem. Podsmażyć chwilę imbir z czosnkiem. Zwiększyć moc grzania i dodać resztę warzyw (marchewka, por i papryka). Wymieszać i obsmażyć około 5 minut. Następnie dodać mięso, wymieszać i obsmażyć na rumiano (mięso w 3-4 minuty powinno być gotowe jeśli jest wystarczająco cienko pokrojone). Dodać cukier, ocet ryżowy, sos sojowy, połowę szczypiorku i olej sezamowy. Wymieszać dokładnie i razem podgrzać. Doprawić świeżym pieprzem i zestawić z ognia.

Podawać z ryżem, obsypane pozostałym szczypiorkiem i podprażonym na suchej patelni sezamem.

Wieprzowina po chińskuwieprzowina po chińsku

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami