
Autor Wysmakowane 31 stycznia 2017
Orientalna wieprzowina po chińsku z dużą ilością warzyw serwowana z białym ryżem długoziarnistym. Ekspresowe danie do przygotowania zaledwie w pół godziny. Najważniejszym kluczem do sukcesu jest bardzo krótkie podsmażenie bardzo cienko pokrojonej polędwiczki. Dzięki temu mięso zostaje idealnie miękkie i jędrne.
Wieprzowina po chińsku:
- 1 polędwiczka wieprzowa ok 500 g
- mała czerwona papryka
- marchewka
- por
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 200 g ryżu
- 2 łyżki sezamu
Polędwiczkę doprowadzić do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem, oczyścić z najgrubszych błonek. Odciąć cienką końcówkę, grubszą część przekroić wzdłuż na pół. Obie części pokroić w poprzek na jak najcieńsze plasterki (ok 1-2 mm grubości).
Przygotować składniki: czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Wszystkie warzywa umyć, osuszyć i pokroić jak najcieniej: pora wzdłuż i następnie na półplasterki, obraną marchewkę w plasterki (można np. obieraczką) i następnie na cieniutkie nitki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych na paski. Szczypiorek posiekać drobno.
Rozgrzać olej kokosowy w woku lub na głębokiej patelni z grubym dnem. Podsmażyć chwilę imbir z czosnkiem. Zwiększyć moc grzania i dodać resztę warzyw (marchewka, por i papryka). Wymieszać i obsmażyć około 5 minut. Następnie dodać mięso, wymieszać i obsmażyć na rumiano (mięso w 3-4 minuty powinno być gotowe jeśli jest wystarczająco cienko pokrojone). Dodać cukier, ocet ryżowy, sos sojowy, połowę szczypiorku i olej sezamowy. Wymieszać dokładnie i razem podgrzać. Doprawić świeżym pieprzem i zestawić z ognia.
Podawać z ryżem, obsypane pozostałym szczypiorkiem i podprażonym na suchej patelni sezamem.
2 Responses
Kolejny świetny przepis 😀
Świetny przepis! Sama za wieprzowiną nie przepadam, ale może kiedyś wypróbuję.